Beni yanlış anladılar

Güncelleme Tarihi:

Beni yanlış anladılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 11:01

Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu’nun olası idam referandumuyla ilgili “Bir soru hoşumuza gitmiyor diye referandum yasaklanamaz” sözleri çok tartışma yarattı. TGD Başkanı Sofuoğlu, Hürriyet’e sözlerinin çarpıtıldığını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de idam cezasının yeniden getirilmesi üzerine olası bir referandum Almanya’da da tartışma konusu. Siyasi parti liderleri ve son olarak Başbakan Merkel, Alman topraklarında böyle bir referandumda, Türklerin oy kullanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Tartışmalara Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Gökay Sofuoğlu da katıldı. Sofuoğlu’nun sözleri, ‘Türk Toplumu referandumun yasaklanmasına karşı’ diye yorumlandı. Ardından TGD Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, bu sözleri düzeltti. Gelişmeler yönetimle Başkanı Sofuoğlu ters mi düştü, sorusuna yol açtı. TGD Başkanı Sofuoğlu, bu sorulara açıklık getirdi:

Bir Alman gazetesine verdiğiniz demeçte, Türkiye’de idam cezasını geri getirmek için olası bir referandumla ilgili “Bir soru hoşuma gitmiyor diye referandumu yasaklanamaz” dediniz. Ertesi gün Almanya Türk Toplumu’ndan bu sözleri düzelten bir açıklama geldi. Bu konuya açıklık getirir misiniz?
* Heilbronner Stimme Gazetesi muhabiriyle konuşmuştum. Sadece idam cezası ile ilgili değil, bir çok konuyu konuştuk. Almanya’da son zamanlarda burka yasağı, Türkiye’deki anayasa referandumunda evetçilerin Türkiye’ye geri gönderilmesi gibi... Ben bu bağlamda söyledim. Yani “Her hoşumuza gitmeyeni, dışarı atamayız. Her hoşumuza gitmeyen şeyi yasaklayamayız” diye. Olası idam cezası üzerine bir referanduma biz kesinlikle karşıyız. Çünkü yaşam hakkı insanlık hakkıdır. Bunun oylamaya sunulması olmaz. Hem bir referandum yapılmasına hem de idam cezasına zaten karşıyız. Gazete benim kullandığım cümleyi bununla bağlıyor. Ama bunu söylerken şunu da söyledim: Böyle bir referandumun yasaklanması için mutlaka yasal zeminin oluşturulması gerekir dedim. Her hoşumuza gitmeyen şeyleri yasaklayamayız sözünü alarak, idam cezasının oylanması hoşumuza gitmiyor diye de yasaklayamayız şeklinde kullanmış. Orda bir eksiklik vardı. Aynı akşam saat 17.00’ye doğru bu haber geldi. Heilbronner Stimme gazetesinin haberini Deutschlandfunk radyosu alıp, olayı sanki biz böyle bir referandumu talep ediyormuşuz gibi yayınladı. Hatta bazı gazeteler biraz daha ileri giderek, bizim ölüm cezasını talep ettiğimizi iddia etti. Bunun üzerine olay yayıldı. Müdahale ederek, değiştirmeye çalıştım. Bazı Alman ajansları beni aradı. ‘Konunun aslı nedir?’ diye sordu. İlk düzeltme de DPA’dan çıktı salı sabahı. Daha sonra da düzeltme gönderdik. Bu düzeltme haberi yönetim kurulunun bana karşı yaptığı bir düzeltme değildi. Kamuoyunda oluşan algıyı düzeltmeye yönelik bir açıklamaydı.

Haberin Devamı

Ancak referandumu yasaklayamazsınız sözünüzü gazete pazartesi günü servis yaptı ve radyolar bu haberi yayınladı. Sizden düzeltme açıklaması ise salı günü geldi. Bu gecikmeyi nasıl açıklıyorsunuz?
* Nedeni, bu haber bana ajanslardan pazartesi akşamı geldi. Bunun üzerine önce ajansları aramaya çalıştım. Akşam olduğu için bir çok yere ulaşamadık. Salı günü de böyle bir açıklamayı yaptık. Açıklamanın da aceleye getirilmiş bir açıklama olmasını istemedik.

Haberin Devamı

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Almanya Türk Toplumu’ndan gelen düzeltme üzerine bir açıklama yaptı ve tavır değişikliğini sevindirici bulduğunu söyledi. Buna ne diyorsunuz?
* Burada bir tavır değişikliği yoktu. Bizim hem idam cezasına, hem referanduma karşı tavrımız net. Konu bizim tavır değişikliğimizden öte yanlış anlaşılmanın düzeltilmesine yönelik. Biz idam cezasının Türkiye’de yeniden getirilmesi için Almanya’da olası bir referandum yapılmasına kesinlikle karşıyız. Bunun için Alman hükümetinin mutlaka yasal altyapıyı oluşturması gerekir. İdam cezasıyla ilgili yapılacak bir oylama, Almanya’daki Türklerin kendi arasında ve Türklerle Almanlar arasındaki ilişkileri tamamen içinden çıkılmaz bir duruma sokar. Bunun şimdiden önlenmesi gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!