Barzani'den bağımsızlık referandumu için talimat

Güncelleme Tarihi:

Barzaniden bağımsızlık referandumu için talimat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 23:32

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin, lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) yetkililerine Kuzey Irak’ın bağımsızlığı için referanduma hazırlık yapılması talimatı verdiği ifade edildi.

Haberin Devamı

IKBY’ye yakın haber sitesi Rudaw’a konuşan KDP yetkilisi Aras Haso Mirhan, Barzani’nin başkanlığında önceki gün yapılan KDP toplantısında ana gündemin bağımsızlık olduğunu ve Mesut Barzani’nin referandum için diğer partilerle görüşme talimatı verdiğini söyledi.

Mirhan, önümüzdeki günlerde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile önemli bir toplantı yapılacağını, daha sonra diğer partilerle de biraraya gelinerek, bağımsızlık için atılması gereken adımların konuşulacağını aktardı.

IŞİD tehdidi erteletmişti
Barzani’nin 3 Temmuz 2014’te Kürt Parlamentosu’nda gerçekleşen kapalı oturumda da bağımsızlık için referandum hazırlığı yapılmasını talep etmişti. Ancak, IŞİD’in Kürt bölgesine düzenlediği saldırılar nedeni ile bağımsızlık referandumu gündemden düşmüştü. Barzani, bu yıl mayıs ayında ABD’ye yaptığı ziyarette yeniden Kürt bölgesinin Irak’tan bağımsız bir devlet olma planını açmıştı.

Barzani, ABD Başkanı Obama ve ABD Başkan Yardımcısı Biden’la görüşmeler yaptığı ziyareti sırasında Washington’daki düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nde de konuşmuştu. Mesut Barzani, “Kürdistan’ın olası bağımsızlığına ilişkin bir tarih verebilir misiniz” sorusuna “Belirli bir tarih vermem ancak bağımsız Kürdistan yolda” cevabını vermişti. Kürt lider, referandumun da IŞİD tehdidi nedeniyle ertelendiğini belirtmişti.

 

BAKMADAN GEÇME!