Bakanlık'tan 'Patriot’lar gidiyor' iddiasına yanıt

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan Patriot’lar gidiyor iddiasına yanıt
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2014 11:07

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilileri, Türkiye’de konuşlu Patriot füzelerinin ve Suriye’deki durumun eylülde düzenlenecek NATO zirvesinde gündeme geleceğini, şu an için füzelerini gönderen ülkelerin bunları geri çekmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Almanya’nın Kahramanmaraş’ta NATO görevi kapsamında, Suriye’den gelecek tehditlere karşı yerleştirilen Patriot füzelerini çekeceği iddiası Alman medyası tarafından gündeme getirildi. Alman Der Spiegel dergisi, üç NATO ülkesi olan ABD, Almanya ve Hollanda’nın , Suriye’den gelecek tehditlere karşı Türkiye’yi korumak amacıyla başlatılan “Active Fence” misyonunu yıl sonunda bitirmeyi planladığını yazdı. Haberde, çekilmenin gerçek sebebinin ise Hollanda ve Almanya birliklerindeki uzman personel sayısının yetersizliği olduğu kaydedildi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, iddiaları basından öğrendiklerini belirterek, Türkiye ile NATO arasında “füzeleri geri çekme” gibi bir durumun gündemde olmadığını kaydetti.

800 YABANCI ASKER
Almanya, NATO kapsamında Türkiye’de görevlendirilen Patriot bataryalarının görev süresini 31 Ocak 2015’e kadar uzatmıştı. Kahramanmaraş’ta konuşlu Alman Patriot bataryalarında 280 Alman askeri personeli görev yapıyor. ABD’nin Gaziantap’te, Hollanda’nın ise Adana’daki İncirlik Üssü’nde Patriot bataryaları bulunuyor. Adana’da 200 Hollanda askeri, Gaziantep’te ise 320 ABD askeri bulunuyor. Suriye’den gelecek füze tehditlerine karşı Türkiye’de 800 yabancı asker görev yapıyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz son yaptığı açıklamada, Patriotlar konusunda adil bir yük paylaşımı olduğunu belirterek, “Burada altyapıyı hazırlamak bize, sonraki masraflar katılımcı ülkelere aittir. Rakam olarak 4 birimin birini biz karşılıyoruz. Ancak TL olarak bizim bir yıl içerisinde beklediğimiz rakam 15 milyon TL” demişti. Türkiye’deki Patriot füzeleri, Suriye’den gelecek uzun menzilli ve balistik füze tehditlerine karşı savunma görevi yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!