Avrupa böyle sıcak görmedi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa böyle sıcak görmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2022 07:00

Avrupa’nın güneyinde aşırı sıcakların tetiklediği orman yangınları dün de sürdü. Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan’da itfaiyeciler hafta başından beri alevlerle mücadele ediyor.

Haberin Devamı

İklim değişikliğinin neden olduğu rekor sıcaklıklar Avrupa’nın güneyinde hafta başından beri etkili olmayı sürdürüyor. Pek çok bölgede orman yangınları kontrol altına alınamadı. İtfaiyecilerin yüz binlerce dönüm alanı küle çeviren alevlerle mücadelesi sürerken; Portekiz’de bir yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu pilot öldü, Yunanistan’da da helikopter düştü, 2 mürettebat öldü.

İŞTE SON DURUM:

FRANSA: Ülkenin güneybatısındaki Gironde bölgesinde salı gününden beri yanan alan büyüklüğü 100 bin dönümü geçti. Alevleri kontrol altına almak için 1200 itfaiyeci ve 5 helikopter görev yapıyor. Salıdan beri bölge sakinleri ve turistler dahil 14 binden fazla kişi tahliye edildi. Güney Fransa’da termometre dün 41 dereceyi gördü.

Avrupa böyle sıcak görmedi

Haberin Devamı

PORTEKİZ: Geçen perşembe 47 derecenin görüldüğü ülkede hafta boyunca sıcaklıkların 42 derecenin üstünde kalması bekleniyor. Yangın riskinin çok yüksek olduğu uyarısını yapan itfaiye, halen 11 aktif yangına müdahale ettiklerini, hafta başında sayının 20 olduğunu açıkladı. Alevler iki kişinin ölümüne neden olurken 120 bin dönümden fazla alanı küle çevirdi.

Avrupa böyle sıcak görmedi

İSPANYA: Sıcaklıkların 44 derecenin üzerine çıkacağı uyarısı yapılan ülkede, bunaltıcı güneyden kuzeybatıdaki Galiçya’ya kadar geniş bir arazide düzinelerce orman yangını çıktı, en az 35 bin alan yok oldu. Güneydeki Malaga kenti yakınlarında 3 binden fazla kişi yangın riski üzerine tahliye edildi.

Avrupa böyle sıcak görmedi

YUNANİSTAN: Girit Adası’nda alevlerle mücadele sürüyor.

FAS: Güney Avrupa’nın karşı kıyısındaki Afrika ülkesi Fas’ta, 19 köydeki 1320 aile yangınlar yüzünden tahliye edildi. En az 1 kişi hayatını kaybederken, daha fazla asker alevlerle mücadelede görevlendirildi.

Haberin Devamı

LONDRA BİLE YANIYOR

Yalnızca Avrupa’nın güneyi değil, kıtanın kuzeyindeki İngiltere de aşırı sıcaklıklarla boğuşuyor. Başkent Londra sakinlerine “Gerekli olmadıkça seyahat etmeyin” uyarısı yapıldı. “Hayati risk” yarattığı uyarısında bulunulan sıcaklıklar, hafta boyu alışılmadık biçimde 40 derecenin üzerinde kalacakken, bazı okullar tatil edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!