Ateşkesi bitirdiler

Güncelleme Tarihi:

Ateşkesi bitirdiler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 20:59

Suriye’de Kurban Bayramı’nın birinci günü başlayan ateşkes sona erdi. Suriyeli muhalifler, ateşkesin pratik olarak sona erdiğini açıkladı. Suriye ordusu ise ateşkesin bittiğini açıkladıktan saatler sonra Halep’te insani yardım konvoyunu vurdu. Bu saldırıda 12 Kızılhaç görevlisi öldü. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise ateşkesin ‘kırılgan’ olduğunu ancak devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

SURİYE’de Kurban Bayramı ile başlayan ateşkesin uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili farklı açıklamalar yapılırken yardım konvoyuna saldırı düzenlendi.
9 Eylül’de Cenevre’de anlaşmaya varan ABD ve Rusya, IŞİD ve Fetih el Şam Cephesi’ni (eski adıyla El Nusra Cephesi) kapsamayan ateşkesin, ilk haftasında başarılı olduğu takdirde uzayacağını açıklamıştı. Ancak ateşkes boyunca hem rejimin hem de muhaliflerin yaptığı ihlaller ateşkesin devamını güçleştirdi. Özellikle de ABD uçaklarının, cumartesi günü, Deyz Ez Zor’da Suriye askerlerini vurması ateşkesi başarısızlığa uğratan kritik gelişmelerden biri oldu. Her ne kadar Amerikan hükümeti, Suriye ordu güçlerinin yanlışlıkla vurulduğunu ifade etse de bu açıklamalar ne Moskova’yı ne de Şam’ı tatmin etti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 60’tan fazla Suriye askerinin ölümüyle sonuçlanan ABD bombardımanı için dün ‘alçakça saldırı’ dedi. Esad, ayrıca, saldırıyı ‘Suriye’ye karşı çıkan ülkelerin teröristlere olan desteklerini artırması’ olarak değerlendirdi. Ve akşam saatlerinde Suriye ordusu, 12 Eylül’den itibaren uygulamaya konan ateşkesin saat 19.00 itibariyle resmen sona erdiğini açıkladı. Esad rejimi, muhaliflerin anlaşmanın tek bir maddesini bile yerine getirmediğini savundu.

Haberin Devamı

YARDIM KONVOYUNA SALDIRI

Bu açıklamadan saatler sonra Suriye ordusunun, Halep’te muhaliflerin denetimindeki Urum el-Kubra’daki 78 bin kişinin ihtiyacını karşılamak üzere yola çıkan, BM yardımı taşıyan konvoya varil bombasıyla saldırı düzenlediği belirtildi. Saldırıda yardım taşıyan 20 araç yandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Örgütü’ne göre 12 Kızıl Haç gönüllüsü ve TIR şoförleri yaşamını yitirdi. AA’ya konuşan sivil savunma yetkilisi Hüseyin Bedu, “insani yardım konvoyunun Rus ve rejim uçaklarınca bombalandığını” söyledi. Fransa saldırıyı kınadı.

ABD: KIRILGAN AMA DEVAM EDİYOR

Suriye’de rejime karşı savaşan muhalif gruplardan Fastakim’in lideri Zekeriya Malahlifji de ateşkes anlaşmasının ‘pratikte başarısız olduğunu ve sona erdiğini düşündüğünü’ söyledi. Tarafların açıklamasına rağmen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, New York’ta yaptığı açıklamada Suriye’deki ateşkesin ‘kırılgan’ olduğunu ancak devam ettiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise “Bizim anlaşmamız, Esad rejiminin anlaşmaya uymasından sorumlu olan Rusya ile. Dolayısıyla Rusların konumunu netleştirmesini bekliyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

Bilgi Notu:

Muhalifler, ateşkesin başından beri Suriye hükümetinin 254 ihlalde bulunduğunu rapor etti. Suriye resmi medyası ise muhaliflerin sadece önceki gün 32 kez anlaşmayı ihlal ettiğini bildirdi.

‘ABD, TEL ABYAD’A ASKERİ MERKEZ KURDU’

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Tel Abyad kentinde terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’ye ait binalara Amerikan bayrağının çekilmesinin ardından PYD, ABD’nin Tel Abyad’da askeri bir merkez açtığını duyurdu. Rus haber sitesi Sputnik’e göre 50 ABD askeri, 15 zırhlı askeri araçla Suriye’nin Haseke kentinden Tel Abyad’a giderek bir merkez kurdu. Sputnik’e konuşan PYD’nin Tel Abyad yöneticisi Cudiya Kurdo, “Kısa bir süre önce ABD askerleri Tel Abyad’a gelerek bir merkez açtılar. Ve bu merkeze kendi bayraklarını astılar. Demokratik Suriye Güçleri’ne askeri danışmanlık yapacaklar” dedi. PYD binalarına asılan Amerikan bayrakları büyük tartışma yaratmıştı. Bayrakları PYD’nin mi yoksa Amerikan güçlerinin mi astığı sorusu önceki gün ortaya çıkan ve bayrakların ABD askerleri tarafından göndere çekildiğini gösteren fotoğraflarla cevap bulmuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!