‘Astana’ya BM desteği

Güncelleme Tarihi:

‘Astana’ya  BM desteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2017 23:23

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de şiddeti sona erdirme ve siyasi görüşmeleri hızlandırmaya yönelik çabalarını destekleyen kararı önceki gün oybirliği ile kabul etti. Kararda ocak ayının sonlarına doğru rejim ve muhalifler arasında Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak görüşmelerin memnuniyet verici olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ve Rusya’nın, Suriye’de şiddeti sona erdirme ve siyasi görüşmeleri hızlandırmaya yönelik çabalarını destekleyen karar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) önceki gün oybirliğiyle kabul edildi. Suriye’de ülke geneline “acilen, güvenli ve engelsiz” insani yardım ulaştırılmasını da talep eden kararda, ocak ayının sonlarına doğru rejim ve muhalifler arasında Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak görüşmelerin memnuniyet verici olduğu belirtildi. Kararda, Astana’daki görüşmelerin, 8 Şubat’ta BM gözetiminde başlayacak barış görüşmeleri öncesi önemli bir adım olduğu ifade edildi.      

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, BM Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edilen Suriye’de Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğündeki ateşkesi destekleyen kararın hazırlanmasında “önemli katkılarından” dolayı Türkiye’ye teşekkür etti. BMGK’daki oylamanın ardından söz alan Churkin, bu yılın çok zor bir sene olduğuna dikkati çekerek, bir takım kazançlar sağlamak yerine ortak hedeflere odaklanılırsa önemli kararlar alınabileceğini söyledi. Güvenlik Konseyi’nin Rusya ve Türkiye’nin çabalarına destek vermesinin çok önemli olduğunu belirten Vitaly Churkin, “Türkiye’ye, kararın hazırlanmasındaki önemli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.     

Haberin Devamı

Kanada Dışişleri Bakanlığı da BM Güvenlik Konseyi tarafından Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de şiddeti sona erdirme ve siyasi görüşmeleri hızlandırmaya yönelik çabalarının desteklendiğine ilişkin karar alınmasını memnunlukla karşıladı.

 BİLGİ NOTU

Suriye’de ateşkes 30 Aralık gece yarısı yürürlüğe girmişti. Ülkede şu ana kadar genel olarak ateşkese uyulduğu bildirildi. Ateşkesin, biri Eskişehir diğeri Lazkiye’de olmak üzere iki üste izlenmesi öngörülmüştü. Türkiye ile Rusya arasında ortak hat kurulması kararı alınmıştı. Ateşkes başarılı olursa daha önce Cenevre müzakerelerinde yer alan Yüksek Müzakere Komitesi, Astana’da da muhalifleri temsil edecek. Astana’daki görüşmeler 23 Ocak’ta başlayabilir. 

Haberin Devamı

SURİYE’DE ATEŞKES KÜÇÜK İHLALLER DIŞINDA SÜRÜYOR

Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde Suriye’de geçtiğimiz perşembeyi cumaya bağlayan gece yarısı yürürlüğe giren ateşkesin dün üçüncü gün geride kaldı. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejime ait savaş uçaklarının bazı yerlerde hava saldırıları düzenlediği bildirdi. Suriye savaş uçakları dün Halep’in güneyindeki kırsalda Kafr Kar, Mintar köyleri ile Banan kasabası çevresini bombaladı. Ayrıca ülkede bazı bölgelerde küçük çaplı çatışmalar yaşandı. İngiliz haber ajansı Reuters’a göre Esad rejimi güçleri başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesinde dün gece ilerleyerek 10 çiftliği ele geçirdi. Ceyş el Nasr adlı muhalif grubun sözcüsü Mohammed Rasheed, Reuters’a açıklamasında Şam yakınlarındaki Wadi Barada’da küçük çatışmalar olduğunu ama daha sonra silahların sustuğunu açıkladı. Diğer bölgelerde ise dün durum genelde sakindi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!