Berlin’deki Türk ataşe ve eşi kayıp

Güncelleme Tarihi:

Berlin’deki Türk ataşe ve eşi kayıp
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2016 19:33

Berlin Askeri Ataşesi Kurmay Albay Ayhan Dağlı, 16 Temmuz’dan beri kayıp. Türkiye’deki darbe girişiminin hemen ertesi günü eşi Fatma Dağlı ile birlikte ortadan kaybolan Kurmay Albay Dağlı’nın Almanya’ya iltica ettiği sanılıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma, Berlin Büyükelçiliği ve Berlin Başkonsolosluğu’na da sıçradı. Darbe girişimi sonrası Ankara’ya çağrılan Berlin Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Ayhan Dağlı, çağrı eline ulaşmadan ortadan kayboldu. Eşi Fatma Dağlı ile birlikte 16 Temmuz’dan beri kendisinden haber alınamayan Kurmay Albay Dağlı, adeta sırra kadem bastı. İki ayı aşkın süre geçmesine rağmen kendisine ulaşılamıyor. 

Albay Dağlı en son darbe girişimini yaşandığı 15 Temmuz Cuma günü Berlin’deki makamında görüldü. Edinilen bilgiye göre Cuma günü mesaisini tamamlayan Dağlı, büyükelçilikten ayrıldı ve kendisinden bir daha haber alınamadı. Büyükelçilikteki askeri personel ve diplomatların tüm çabalarına rağmen Dağlı’ya ulaşılamadı. Ankara’dan gelen tebligat da kendisine verilemedi. Albay Dağlı ve eşi Fatma Dağlı’nın Almanya’ya sığındığı tahmin ediliyor. Ankara’ya dönmeyen Dağlı’nın yasal statü almak ve iade edilmemek için siyasi sığınma talep ettiği ve mülteci konumuna düştüğü sanılıyor.

Haberin Devamı

5 DİPLOMAT DAHA ÇAĞRILDI

FETÖ soruşturması çerçevesinden Berlin Büyükelçiliği ve Berlin Başkonsolosluğu’nda görevli beş diplomat daha Ankara’ya çağrıldı. İki diplomat için en son geri dönme tarihi 27 Eylül olarak belirlenirken, üç diplomat ise çağrıya uyarak Ankara’ya döndü.

Berlin’deki Türk ataşe ve eşi kayıp

ESKİ MÜŞAVİR TUTUKLANDI

Daha önce Berlin Büyükelçiliği’nde görev yapan diplomatlar arasında tutuklananlar da oldu. Berlin’de bir süre adli müşavir olarak göre yapan Savcı Mehmet Hakkı Gürpınar, Türkiye’de daha önce tutuklanmıştı. Bir süre firari olarak aranan Gürpınar daha sonra yakalanarak hapse konuldu. Berlin Büyükelçiliği bünyesinde adli müşavirlik yapan Gürpınar, Almanya’da 2000 ile 2006 yılları arasında sekizi Türkiye kökenli 10 kişiyi öldüren neonazi çetesi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün Münih’deki mahkemesini izlemişti. Gürpınar ayrıca Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu’nun çalışmalarını Türkiye adına takip etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!