20 bin kişilik liste iddiası! Avusturya'daki Türkleri endişelendiren gelişme...

Güncelleme Tarihi:

20 bin kişilik liste iddiası Avusturyadaki Türkleri endişelendiren gelişme...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2017 12:31

16 Nisan referandumunda oy kullanan Türkler arasından 20 bin kişinin Avusturya vatandaşı olduğunu iddia eden bir seçmen listesinin aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nn (FPÖ) eline geçmesi, ülkede yaşayan Türkler arasında endişe yarattı. Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı FPÖ'nün lideri söz konusu listeyi veren kişinin 'gerçekliğinden emin olduğunu söylediğini' savundu. Aşırı sağcı grup listeyi Bakanlığa verdi, çifte vatandaş görünen 20 bin Türk için işlem yapılmasını istiyor.

Haberin Devamı

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı FPÖ partisinin lideri Heinz-Christian Strache, kendilerine resmi olmayan kişi ve kurumlar tarafından ulaştırılan Türk seçmen listesini Avusturya İçişleri Bakanlığı'na ilettiklerini söyledi. Strache, listede yer alan kişiler arasından ‘çifte vatandaş’ olanlar hakkında işlem yapılmasını talep ettiklerini duyurdu. Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Strache, kendilerine listeyi ileten kişinin, listenin gerçekliği konusunda 'emin' olduğunu belirtirken, söz konusu listedeki 100 bin seçmenin yaklaşık 20 bininin çifte vatandaş olarak görüldüğünü ve bu kişiler hakkında işlem yapılması gerektiğini ifade etti. Strache’nin açıklamalarının ardından Avusturyalı resmi makamların harekete geçip geçmeyeceği bilinmiyor. Avusturya ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması bulunmuyor. 

Haberin Devamı

‘VATANDAŞLIKTAN ÇIKSINLAR’

Avusturya’da hâlihazırda geçerli olan yasalara göre çifte vatandaşlığı olan Türklerin Avusturya vatandaşlığından çıkarılması gerekiyor. Aşırı sağcı FPÖ partisi ise binlerce Türk’ün yasadışı şekilde çifte vatandaşlık bulundurduğunu savunarak ‘bu kişilerin vatandaşlıktan atılmasını’ ve daha fazla Türk’ün Avusturya vatandaşlığına alınmamasını talep ediyor. 16 Nisan referandumunda oy kullanan Türklere ait olduğu iddia edilen listede, Avusturya vatandaşlığına da kaydı bulunan kişilerin ortaya çıkması durumunda bu kişiler hakkında işlem yapılması ihtimal dahilinde. 

‘YAZ TATİLİ ÖNCESİ ÇİFTE VATANDAŞLIK BASKISI’

Avusturya’da yaşayan bir Türk gazeteci, “Havalimanı kontrollerinde Türklere 'Avusturya mı yoksa Türk vatandaşı mısınız?' sorusu çok sorulmaya başlandı” ifadesini kullandı. Türk gazeteci, çifte vatandaşlığından şüphelenilen kişlerin sadece Avusturya vatandaşı olduğunun kanıtlanmasının talep edildiğini söyledi.

Avusturya’da sadece ikili anlaşmalar üzerinden çifte vatandaşlığa izin verilirken, bu ülkenin Türkiye ile ikili bir anlaşması bulunmadığı için hem Avusturya hem de Türk vatandaşlığına sahip Türkler’in yasadışı olduğu savunuluyor.

 Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, daha önce yasadışı çifte vatandaşlık durumunun engellenmesini talep ederek 5 bin euro’luk para cezası öngörüldüğünü açıklamıştı. Buna karşın, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, “Bir kişinin çifte vatandaşlığa sahip olmasında bir sakınca görmüyorum” açıklamasında bulunmuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!