AP o kararı alsa bile döner etkilenmez

Güncelleme Tarihi:

AP o kararı alsa bile döner etkilenmez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 09:36

Avrupa Parlamentosu (AP) Çevre Komisyonu, dondurulmuş dönerde kullanılan katkı maddesi fosfatı yasaklamak istiyor. Gerekçe, sağlığa olumsuz etkisi konusunda endişelerin olması. Alman basınına göre komisyon tarafından hazırlanan taslak AP’de onaylanırsa, dondurulmuş dönerin geleceği Avrupa’da tehlikeye girecek. Ancak dönerciler, “Bu karar bizi etkilemez, hamburgerciler düşünsün” diyor.

Haberin Devamı

AP Gıda Komisyonu, baş ağrısı ve kansere yol açabileceği gerekçesiyle fosfatın döner ve diğer et ürünlerinde kullanılmasını yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için AP’den de geçmesi gerekecek. AP önümüzdeki hafta bu kararı oylayacak. Oylama yasaklama yönünde çıkarsa, hazır dönerde artık bu madde kullanılamayacak.
Alman Bild gazetesi olası yasak kararının Avrupa’da dönerin geleceğini tehlikeye atacağını savunurken, sektörün Almanya’daki iki önemli ismi, aynı görüşte olmadığını dile getirdi. Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği (ATDİD) Başkanlığı da yapan Hanifi Aydın, döner imalatçıları Hasan Babur ile Remzi Kaplan, alınacak kararın imalatçılara etkisini anlattı.

GELENEKSEL DEĞİL
Almanya Başbakanı Angela Merkel'e döneri sevdiren imalatçı olarak da tanınan Hanifi Aydın, geleneksel döner üretiminde fosfatın kullanılmadığını belirterek şöyle dedi:
“Ben 20 yılı aşkın süredir imalat yapıyorum. Şimdiye kadar hiç kullanmadım. Sektörde bir çok imalatçı da kullanmıyor. Döner için gerekli ve zorunlu bir madde değil. Zaten Türkiye'de de kullanılmıyor. Ancak şunu hatırlatmalıyım ki bu madde sadece dönerde değil, tüm et ürünlerinde kullanılıyor. Sosiste, hamburgerde ve hatta içeceklerde var. İmalatçıları etkileyen bir durum olmaz. Hazır pişmiş döner satışını etkileyebilir. Dondurulmuş hazır döner sektöründe kullanılan bir katkı maddesi.”

Haberin Devamı

AP o kararı alsa bile döner etkilenmez

BİZ KULLANMAYIZ
Hasan Babur da AP'nin alacağı olası yasak kararının döner sektörü üzerinde olumsuz bir etki yapmayacağını belirterek, şunları söyledi:
“Döner büyük bir sektör. Sağladığı istihdam ve ekonomiye yaptığı katkıyla ciddi bir sektör. Bizim dönerimizde kullanılmıyor. Bu sektörde fosfat kullanımı çok önemli değil. Normalde hiçbir döner imalatçısı kullanmaz. Çünkü ihtiyaç yok. Fosfat katkı maddesi baharatın içinde de var. Fakat baharata karıştırılmış fosfatı imalatçının bilip fark etmesi ise imkansız. Bana göre bizi etkileyen bir durum değil. Sosisçiler ve hamburgerciler daha çok bu durumu düşünüp kafa yorsun. Etin şişte bir bütün olarak dağılmadan kalması zaten mümkün.”

Haberin Devamı

AP’DEKİ OYLAMA HAFTAYA YAPILACAK
AP Gıda Komisyonu’nda yapılan oylamada katkı maddesi fosfatın ette kullanılmasını yasaklayan karar 32 oyla kabul edildi. 22 komisyon üyesi karşı oy kullandı. AP’deki oylamanın ise 11-14 Aralık’ta yapılması bekleniyor. Büyük bir aksilik olmazsa oylama yapılacak. Yapılacak oylamada genel kurul üyelerinin mutlak çoğunluğu yasak yönünde karar verirse düzenleme uygulamaya konulacak.

AP o kararı alsa bile döner etkilenmez

‘BU DÖNERE YÖNELİK BİR KASITTIR’
Berlin’deki Döner Kaplan’ın sahibi Remzi Kaplan, dönerde kullanılan fosfat maddesiyle ilgili konunun yeni olmadığını, iki yıl önce iki milletvekilinin AP’ye önerge verdiğini, şimdi konunun yeniden gündeme getirildiğini söyledi. Döner üretiminde fosfatın kendileri için çok önemli olmadığını vurgulayan Kaplan, “Fosfat olmadan da döner yapabiliriz. Sadece gündem yaratılıyor” dedi. Avrupa’da dönerle ilgili her altı ay ya da bir yılda yeni bir gündem yaratılmaya çalışıldığını savunan Kaplan, bunun kasten yapıldığını sözlerine ekledi. Kaplan, “Bu dönere yönelik bir kasıttır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!