Almanya’da gündem lisedeki 'noel yasağı'

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da gündem lisedeki noel yasağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 00:03

Almanya eğitim veren İstanbul Lisesi’nde Türkiye’nin Noel etkinliklerini ve derste Noel konusunun işlenmesini yasakladığı haberleri Almanya’da tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Alman basınında ve sosyal medyada bu haberler gündem oldu. Almanya’da soldan sağ yelpazeye kadar siyasi parti yetkilileri, kısmen Almanya’nın finanse ettiği bir okulda Noel’in yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini söyleyerek Almanya’nın mali desteği kesmesini istediler. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, yasağın doğru çıkması durumunda teşvikin kesilmesini talep etti. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, komşu ülkelerin kültür etkisini yasaklamanın kendine güvensizlik olduğunu söyledi. Hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer, “Bu din özgürlüğüne aykırıdır” dedi. Sol Parti’den Sevim Dağdelen, yasağı ‘İslamcı anlayış’ olarak niteledi.

Konu dün başkent Berlin’de hükümetin basın toplantısında da gündemdeydi. Dışişleri Bakanlığı yasak olmadığını açıkladı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, “Okulda bu konuda görüşmeler yapılıyor. Bu Türk Alman okulunda onlarca yıldır süren başarılı çalışmaların devamı bizim için çok önemli. Alman öğretmenlerin derste de Noel konusunu işleme özgürlüğüne sahip olması elbette bu işbirliğinin bir parçası” dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer ise Alman basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine Noel’in yasaklandığı yönündeki haberleri eleştirerek şunları söyledi: “Anlaşılan okul yönetimi, Noel hakkında konuşulmaması, Noel şarkıları söylenmemesi yönünde bir ölçü vermiş. Ama bu bir Noel yasağı değil. Bu konuyu okulda Türk ve Alman yetkililer görüştü. Biz bu okulda kültürlerarası diyaloğun sürmesini istiyoruz. Elbette derslerde Alman öğretmenler, Alman Noel gelenekleri üzerine de konuşulabilmeli.” 

Törene katılmadılar

Okuldaki Noel etkinliklerinin, okul yönetimi tarafından Almanca Bölüm Başkanlığı’na gönderilen bir e-posta ile yasaklandığı iddia edilmişti. Buna göre 35 Alman öğretmen okulda Noel ve Hıristiyanlıkla ilgili konuşma yapmaması konusunda da uyarıldı. Okul korosunun Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen ve her yıl katıldıkları Noel Konseri’ne katılmaması da rica edildi. Öğrencilerin
resmi izin olmadığı gerekçesiyle bu sene 13 Aralık’ta yapılan törene katılmadıkları iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!