AB'den İngiltere'ye: Ya evliyiz ya boşanmışız

Güncelleme Tarihi:

ABden İngiltereye: Ya evliyiz ya boşanmışız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 02:24

Birleşik Krallık’ın (İngiltere) geçen perşembe yapılan referandumla Avrupa Birliği’nden boşanma kararı almasının ardından dün Avrupalı liderler ilk kez Brüksel’de toplandı. Almanya Başbakanı Merkel, ‘İmtiyaz yok’ derken, zirvede İngiltere Başbakanı Cameron’a “Ya evliyiz ya da boşanmış, arası olmaz” mesajı verildi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği, İngiltere’nin ayrılma kararının yarattığı şok dalgasını atlatıp önümüzdeki dönemde atılacak adımları belirlemeye çalışırken Londra’ya en net mesaj sürecin yönünü belirleme potansiyeli en fazla olan isimlerden biri olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Merkel, dün Brüksel’deki AB Zirvesi öncesinde Berlin’de yaptığı açıklamada İngiltere’ye ayrıcalık tanınmasının söz konusu olmayacağı mesajını vererek, “Bir ülkenin AB ailesinin bir üyesi olmasıyla olmaması arasında belirgin bir fark bulunması lazım. Bu aileden çıkmak isteyen yükümlülüklerinden sıyrılıp imtiyazlarını korumayı bekleyemez. Bu diğer herkes için olduğu gibi İngiltere için de geçerli” dedi. Merkel, “AB, İngiltere’nin çekilmesine direnecek kadar güçlü. Gelecekte dünyadaki çıkarlarını koruyacak kadar da güçlü” diye konuştu. 

ACİL ADIM BEKLENTİSİ
AB içindeki genel beklenti ve istek İngiltere’nin resmi ayrılma sürecini zaman kaybetmeksizin başlatması yönünde. Bunun için de Londra’nın Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesini işletmesi gerekiyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Boşanma sürecini bugün bile başlatabiliriz” dedi. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de “Bildirim yoksa müzakere de yok” diyerek belirsizliğin uzatılmasına karşı çıktı. 

EN YAKIN İLİŞKİ
İngiltere Başbakanı Cameron ise zirve öncesinde yaptığı açıklamada AB’yle mümkün olan en yakın ilişkiyi kurmak istediklerini belirtti. Sürecin netliğe kavuşturulmasının gerekliliği konusunda en dikkat çekici yorumlardan biri Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel’den geldi: “İşlerin karmaşık olduğu Facebook’ta değiliz. Ya evliyiz ya boşanmış, ikisinin arası söz konusu değil.”

AB BAŞKANI'NDAN İNGİLİZ VEKİLE: BURADA NE İŞİNİZ VAR
AVRUPA Parlamentosu’nun Brexit’i ele almak için düzenlediği oturumda eleştirilerin odağında AB karşıtı UKIP Partisi’nin lideri Nigel Farage yer aldı. AB Komisyonu Başkanı Juncker, konuşma öncesi şakalaşıp öptüğü Farage’a, “Burada son kez alkışlıyorsunuz. Burada olmanıza da şaşırdım. Çıkış için mücadele ettiniz, İngiliz halkı bu yönde oy verdi. Burada ne işiniz var” dedi. Avrupa Halk Partisi Manfred Weber, Farage’ı yalancılıkla suçlayarak, “Bir zerre ahlakın varsa İngiliz halkından özür dilersin” diye konuştu.

İSKOÇYA'DAN BRÜKSEL ATAĞI
Referandumdan AB’de kalmaya net destek çıkan İskoçya da kendi pozisyonunu güçlendirmek için Brüksel nezdinde girişimde bulunma kararı aldı. İskoçya Birinci Bakanı Nicola Sturgeon, İskoçya’nın tavrını ve çıkarlarını ortaya koymak için bugün Brüksel’de temaslarda bulunacağını açıkladı.  İskoçya’da seçmenin yüzde 62’si AB’de kalmak istemişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!