ABD: YPG Menbiç’in parçası olmayacak

Güncelleme Tarihi:

ABD: YPG Menbiç’in parçası olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2018 23:34

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Sözcüsü Eric Pahon’ın geçen hafta Hürriyet’e yaptığı Menbiç açıklamalarının Ankara’da rahatsızlık yaratmasının ardından bu hafta ABD’den yeni açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Sözcüsü Eric Pahon’ın geçen hafta Hürriyet’e yaptığı Menbiç açıklamalarının Ankara’da rahatsızlık yaratmasının ardından bu hafta ABD’den havayı temizlemeye yönelik yeni açıklamalar geldi. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Sean Ryan, Bağdat’tan video konferansla Pentagon’daki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Albay Ryan’ın açıklamasından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:

TÜRKİYE İLE ORTAK DEVRİYE: Ankara ile Washington’ın Haziran ayında üzerinde anlaştıkları Menbiç yol haritasının uygulanmasındaki aksamalarla ilgili olarak Ryan, “Menbiç dışındaki 46. bağımsız ama koordineli devriyeyi yeni tamamladık. Menbiç’in şu anda Suriye içinde bir umut ışığı olduğunu düşünmek istiyorum. Zira orada istikrar var, dükkanlar açık, insanlar rahatlıkla dolaşabiliyor. Dolayısıyla da Türkiye ile koordineli olarak devam ettiğimiz devriyelerin işe yaradığını düşünüyorum” dedi. ABD askerleri ile ortak devriyesi için Türk askerlerinin eğitiminin sürdüğünü vurgulayan Ryan, ortak devriye için bir tarih vermekten kaçındı.

Haberin Devamı

MENBİÇ’TEKİ YPG VARLIĞI: PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Menbiç’ten tam olarak çekilip çekilmediğine ilişkin soru üzerine Ryan, “Takip edebildiğim kadarıyla o bölgede hiç değilse de çok az YPG’li kaldı. YPG’nin Menbiç’in bir parçası olmayacağına ilişkin anlaşmaya bağlıyız” dedi.

SDG’NİN HACİN’DEKİ OPERASYONU: Ryan, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) operasyon başlattığı Hacin bölgesinde tahminen 1500 ila 2000 civarında DEAŞ’lı olduğunu kaydetti. DEAŞ’lıların kazdıkları tüneller nedeniyle hareket serbestisinin olduğuna dikkat çeken Ryan, bu nedenle de tam rakam vermenin mümkün olmadığını ve operasyonun yavaş ilerlediğini dile getirdi.

KUZEYDOĞU SURİYE’DE ABD ASKERİ VARLIĞINDAKİ ARTIŞ: Son haftalarda ABD’nin Menbiç ve Kobani’deki askeri varlığını arttırarak bu alana yeni radar ve füze savunma sistemleri yerleştirdiğine ilişkin haber ve fotoğraflarla ilgili olarak Ryan, bunların eski olduğunu söylese de fotoğraflardaki radarları bölgeye yerleştirdiklerini teyit etti. Ancak bölgeye füze savunma sistemleri de yerleştirdikleri iddialarını teyit etmedi. Ryan, “Bu havadaki uçaklarımızı ve yerdeki askerlerimizi korumak için her zaman yaptığımız bir şey. Ancak bu bölgedeki askeri varlığımızın arttığı anlamına gelmez. Sahadaki güçlerimizin tam güvende olması için sürekli yaptığımız bir şey” dedi. 

Haberin Devamı

ABD’NİN SURİYE’DEKİ VARLIĞI: Kuzeydoğu Suriye’de halihazırda görev yapan Amerikan askerlerinin misyonunun ne kadar süre daha devam edeceğine ilişkin soru üzerine Ryan, Savunma Bakanı James Mattis’in geçen haftalarda yaptığı açıklamayı hatırlattı. Ryan, “Bakanımızın da söylediği gibi bu üç şeye bağlı; birincisi DEAŞ bitecek, ikincisi yerel güçler eğitilerek güvenliğin tesis edilmesini devralmaları sağlanacak, üçüncüsü de umuyoruz ki Cenevre’deki siyasi süreç başarılı olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!