ABD gemileri İsrail’e füze kalkanı kurdu... İran’dan dalga dalga misilleme

Güncelleme Tarihi:

ABD gemileri İsrail’e füze kalkanı kurdu... İran’dan dalga dalga misilleme
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2024 07:00

İran, İsrail’in 1 Nisan’da Şam’da Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıya karşılık dron ve seyir füzeleriyle saldırı başlattığını açıkladı. İsrail ve müttefikleri saldırıyı bertaraf etmek için alarma geçti. Dünya gelişmeleri diken üzerinde takip ediyor.

Haberin Devamı

İRAN Devrim Muhafızları, İsrail’in 1 Nisan’da Şam Başkonsolosluğu’na düzenlenen 7 kişinin öldüğü saldırıya dron ve seyir füzeleriyle misillemede bulunulduğunu açıkladı.

ONLARCA İHA YOLLADI

Açıklamada “Siyonist varlığın Suriye’deki İran konsolosluğunu hedef alma suçuna karşılık olarak insansız hava araçları ve füzeler kullanarak bir operasyon başlattık. Operasyon, işgal altındaki topraklarda belirli hedefleri vurmak için düzinelerce füze ve insansız hava aracıyla gerçekleştirildi” denildi. İran Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da “Bize saldırmak için hava sahasını veya topraklarını açan herhangi bir ülke kesin cevabımızı alacaktır” denildi. İsrail medyasına göre İHA saldırıları, İran’ın da aralarında olduğu üç ülkenin toprakları üzerinden gerçekleştiriliyor. İran’ın saldırıda kullandığı belirtilen Şahid-136 kamikaze İHA’lar saatte 180km hıza sahip. İran-İsrail arası kuş uçumu mesafe 1600 km. İran, operasyonun adını ‘Gerçek Vaat’ olarak açıkladı.

Haberin Devamı

ABD gemileri İsrail’e füze kalkanı kurdu... İran’dan dalga dalga misilleme

SAATLER SÜRECEK

Geceyarısına doğru İsrail ordusu İran’ın İsrail’e insansız hava aracı fırlattığını açıkladı. Ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, dronların ulaşmasının birkaç saat alacağını ve dalgalar halinde olacağını söyledi. Hagari İsrail’in hazırlıklı olduğunu da belirtti. Bununla birlikte Beyaz Saray, İran’ın devam eden hava saldırısına karşı İsrail’in savunması için destek sağlayacaklarını açıkladı. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, “ABD, İsrail halkının yanında yer alacak ve İran’dan gelen bu tehditlere karşı İsrail’in savunmasını destekleyecektir” dedi.

BEYAZ SARAY’DA TOPLANTI

ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray Durum Odası’nda devletin en üst kademesini topladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Savunma sistemlerimiz yerleştirildi ve hem savunma hem de saldırı konusunda her türlü senaryoya hazırız” yorumunu yaparak İsrail’in yanında yer aldıkları ve verdikleri destekten dolayı ABD, İngiltere ve Fransa’ya takdirlerini iletmişti. İran’dan gelen saldırı haberleri üzerine Netanyahu, savaş kabinesini topladı. ABD İsrail’in hava savunmasına destek vermek için uçak gemisi USS Eisenhower’ın Kızıldeniz’in kuzeyine çekmiş diğer savaş gemilerini de yeniden konumlandırmıştı.

Haberin Devamı

ABD gemileri İsrail’e füze kalkanı kurdu... İran’dan dalga dalga misilleme
Amerikan USS Eisenhower uçak gemisi İsrail’in savunması için Kızıldeniz’de konumlandırıldı.

İSRAİL’DE OKULLAR TATİL

İsrail’de gergin bir hava hakimken, ülkede yeni önlemler alındı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, ülkede tüm eğitim faaliyetlerine ara verildiğini belirtti. Ülke genelinde uyarı yapılan yerler hariç bin kişiye kadar toplanmaya izin verildi, açık havada çalışmaya ve iş yerlerine ise kısıtlama getirilmedi.

HAVA SAHALARI KAPATILDI

Ürdün, “bölgedeki tehlikelerin artması” nedeniyle hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatıldığını açıkladı. Açıklamada, bu uygulamanın, gelişmelere göre güncellenip kontrol edileceği belirtildi. Pegasus Havayolları, İran’a bugün yapılacak seferlerin iptal edildiğini açıkladı. Irak resmi haber ajansı INA’ya konuşan Ulaştırma Bakanı Rezzak es-Sadavi’de hava sahasının tüm uçuşlara kapatıldığını açıkladı. İsrail’e destek olmak için ABD ve İngiliz savaş uçaklarının da havalandığı bildirildi.

Haberin Devamı

BIDEN TATİLİNİ YARIDA KESTİ

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Orta Doğu’daki gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla Delaware’deki tatilini yarıda keserek başkent Washington’a döndü.

TRUMP: ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI ÇIKABİLİR

ESKİ ABD Başkanı ve kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin favori adayı Donald Trump, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı süren savaşının dünya savaşına dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Florida’nın Palm Beach kentinde önceki gün düzenlediği basın toplantısında Trump, “İsrail’de olanlar dünya savaşına dönüşebilir” diyerek halefi Başkan Joe Biden’ın ne yaptığını bilmediğini öne sürdü.

ABD gemileri İsrail’e füze kalkanı kurdu... İran’dan dalga dalga misilleme

Haberin Devamı

UKRAYNA UYARISI YAPTI

Rusya ve Ukranya savaşının da dünya savaşına dönüşme riski olduğunu belirten Trump, kendisi iktidarda olsa Ukrayna-Rusya savaşının hiç çıkmayacağını iddia etti. Başkan Biden’ı da eleştiren Trump “İki cümleyi bir araya getiremeyen, sahnede inmek için basamakları bulamayan bir başkanımız var. Ne yaptığını bilmeyen bir başkanımız var. Bu da dünya savaşına neden olabilir. 5 Kasım’a yedi aydan daha kısa süre var ama insanlar beceriksizse bu epey uzun bir zamandır” diye konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!