5’inci aşıya da onay

Güncelleme Tarihi:

5’inci aşıya da onay
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2021 07:00

COVID-19’a karşı Novavax firmasının ürettiği Nuvaxovid isimli protein bazlı COVID-19 aşısı, Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) onay aldı. Aşı, Avrupa ülkelerinde onay alan 5’inci aşı oldu.

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerinde şu anda mRNA ve vektör aşısı kullanılırken Novavax’ın ürettiği aşı onay alan protein bazlı ilk aşı olacak. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Protein bazlı aşılarda başak (spike) proteini doğrudan veriliyor ve vücudun antikor oluşturması sağlanıyor. İlk çıkan virüs ve sonraki varyantlarda yüzde 90’ın üzerinde bağışıklık oluşturduğu görülüyor. Özellikle hastalık tablosu değilse de ağır hastalığı engellediği yönünde çalışmalar var. Bu aşının çalışmaları da kalabalık gruplarda yapıldı ancak biraz geçmişte yapıldığı için Omikron varyantında etkinliğine yönelik tam olarak yorum yapamıyoruz. Ancak Alfa, Beta ve Delta varyantlarına karşı etkili” dedi.

NASIL ETKİ EDİYOR?

Nuvaxovid aşısında, virüsün içindeki spike proteinin kendisi bulunuyor. Bu protein bazı adjuvanlar ile birlikte vücudun savunma sisteminin yanıtının güçlenmesini sağlıyor. Aşının 18 yaş üstünde 21 gün arayla 2 doz olarak kullanılmasına onay verildi. Aşı çalışmalarına 45 bin kişi katıldı ve etkinliği yüzde 90.4 olarak açıklandı. Avrupa Birliği, Nuvaxovid aşısı için 200 milyon doz aşı satın alınmasını öngören bir anlaşma imzalarken Japonya da 150 milyon doz aşı için anlaşma sağladı. Endonezya ve Filipinler ise aşıyı EMA’dan önce onayladı. Firma İngiltere, Hindistan, Avustralya ve Kanada ile Dünya Sağlık Örgütü’ne de aşı onayı için başvurduğunu açıkladı ve DSÖ geçen hafta aşıya acil kullanım onayı verdi. Aşı geleneksel bir yöntem ile üretildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!