Kalamar haram mı? İşte Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Kalamar haram mı İşte Diyanetin konuyla ilgili açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 13:48

Kalamar haram mı sorunu en fazla merak edilen konulardan biri. Kalamar, Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısıdır. Kalamar, kalamar, fırında, kızartılarak ya da buğulama şeklinde hazırlanıyor. Ancak tüketimi, haram olup olmadığı konusu araştırılıyor. Peki Kalamar haram mı, caiz mi? İşte Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması

Haberin Devamı

Kalamar haram mı, helal mi sorusunun yanıtı merak ediliyor. Sıklıkla karşılaşılan bu deniz ürünü farklı şekillerde tüketiliyor. Peki kalamar tüketmek haram mı? İşte konuyla ilgili detaylar...

KALAMAR HARAM MI?

İslam âlimleri, Kur’ân ve hadislerde belirtilen hüküm ve ilkeler ışığında hangi hayvanların etinin helâl veya haram olduğunu belirlemeye çalışmışlardır.

Kara ve deniz hayvanları hakkında gerek Kur’ân-ı Kerîm gerekse hadis-i şeriflerde -bazıları dışında- bütün türler isim olarak zikredilmediğinden, bu hususta farklı hükümler ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda, bütün âlimlere göre balık türleri helaldir. Balık dışındaki ürünler, Hanefî âlimler tarafından helal kabul edilmemiştir. Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî alimleri ise Mâide Sûresinin 96. âyetindeki “deniz avı” ifadesinin kapsamlı oluşunu ve Hz. Peygamber’in, “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir” ifadesine dayanarak, deniz ürünlerinin yenilmesi hususunda oldukça geniş bir yaklaşım ortaya koymuşlardır.

Haberin Devamı

Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir.

Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.