Hıdırellez kutlamak günah mı, caiz mi? Hıdırellez İslam’da var mı?

Güncelleme Tarihi:

Hıdırellez kutlamak günah mı, caiz mi Hıdırellez İslam’da var mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2023 17:49

Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs tarihinde kutlanmaktadır. Geçmişi oldukça eski tarihlere dayanan Hıdırellez Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdırellez İslam’da var mı? sorusu da bu sebeple merak edilip araştırılıyor. Hızır günü olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. Peki, Hıdırellez kutlamak günah mı, caiz mi?

Haberin Devamı

Kökeni çok uzun yıllara dayanan ve günümüzde de hala devam eden Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Çeşitli etkinlikler ve ritüellerin düzenlendiği Hıdırellez Bayramı Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanıyor. Hıdırellez kutlamak günah mı, caiz mi? sorusu da bu sebeple merak edilip araştırılıyor. Peki, Hıdırellez İslam’da var mı? İşte detaylar…

HIDIRELLEZ KUTLAMAK GÜNAH MI, CAİZ Mİ?

Hıdırellez, dinden ziyade kültürel bir gelenektir. Fakat İslam inancına göre Hıdırellez kutlamak günah değildir. Ancak batıl olan hiçbir uygulamayı dinimiz kabul etmez. Hıdırellez kutlamalarını batıl ve hurafelerle doldurmak doğru değildir.

HIDIRELLEZ İSLAM’DA VAR MI?

Kur'an'da Kehf Suresi'nde (60-82) Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır. Kehf Suresi'de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. Olayın yaşandığı yer için "iki denizin birleştiği yer" denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette "Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik." denilerek gönderme yapılan Hızır'dan söz edilir.