Eyyâm-ı Biyd orucu nedir, ne zaman tutulur? Şubat ayının 13, 14, 15. günü tutulan oruç hakkında Diyanet açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Eyyâm-ı Biyd orucu nedir, ne zaman tutulur Şubat ayının 13, 14, 15. günü tutulan oruç hakkında Diyanet açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 17:41

Eyyam-ı Biyd orucu, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da ele alındı. Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir. Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir. Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir. Eyyâm-ı Biyd orucu nedir, ne zaman tutulur? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Eyyam-ı Biyd orucu, Şaban ayının 13,14 ve 15. günü, bu yıl Mart ayına denk gelmektedir. Şaban Ayı bu yıl miladi takvime göre yakın zaman önce başladı. İşte, Şaban ayının 13. 14. 15. günü tarih bilgisi...

EYYAM-I BİYD ORUCU TARİHLERİ NE ZAMAN?

2022'de Şaban ayının 13. günü 16 Mart, 14. günü 17 Mart ve 15. günü ise 18 Mart tarihine denk gelmektedir.

Şaban ayının 13. günü : 16 Mart 2022 Perşembe 2023

Şaban ayının 14. günü : 17 Mart 2022 Cuma 2023

Şaban ayının 15. günü : 18 Mart 2022 Cumartesi 2023

ŞABAN AYININ FAZİLETİ

İlâhî feyz ve bereketin yeryüzünü şenlendirdiği bu mübarek ay, mü'minler için en kârlı ve kazançlı fırsattır. Çünkü Şâban'ın değer ve kıymetini arttıran en önemli tarafı, diğer aylara göre (Ramazan hariç) yapılan her amelin ve ibadetin sevabının üç yüz kattan fazla oluşudur.

Haberin Devamı

Diğer vakitlerde kılınan bir rekât namazın sevabı on ise, Şaban ayında üç yüzden fazladır. Okunan her bir Kur'ân harfi için üç yüz Cennet meyvesi vardır.

Yine bu ihsan ve bağış ayı olan günlerde amel defterimizin sevap hanesine kaydettirdiğimiz ibadetler, her an şeytan ve nefsin fırlattığı gaflet, vesvese ve şüphe oklarına birer kalkan vazifesi görerek gerçek huzurumuzun kaynağı olur. Çünkü farkında olmadan veya bir anlık gaflet sonunda işlediğimiz hatâ ve kusurların keffareti olabilecek hasenat ve iyilikler en bereketli şekilde bu günlerde elde edilmektedir. Ayrıca bu ibadetler ileride hücumuna maruz kalabileceğimiz günahlar için de bir siper hüviyetini taşır.