Dönence ne demek, ne anlama geliyor? Dönence kelimesinin anlamı!

Güncelleme Tarihi:

Dönence ne demek, ne anlama geliyor Dönence kelimesinin anlamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2023 17:15

Kanal D ekranlarının yeni dizisi Dönence 4 Temmuz Salı akşamı ilk bölümüyle izleyici karşısına çıkıyor. Dönence kelime anlamı da bu bağlamda izleyiciler tarafından merak ediliyor. Başrollerini Emre Kınay, Caner Topçu ve Sümeyye Aydoğan’ın paylaştığı dizinin yönetmenliğini Serdar Gözelekli üstleniyor. Dönence coğrafi bir terimdir. Peki, Dönence ne demek, ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

4 Temmuz Salı akşamı ilk bölümüyle yayın hayatına başlayacak Dönence filmi tanıtımlarıyla ve fragmanlarıyla büyük dikkat çekti. Emre Kınay, Caner Topçu ve Sümeyye Aydoğan’ın başrollerini paylaştığı film romantik komedi türünde izleyicileri eğlendirmeyi hedefliyor. Dönence ne demek? sorusu da bu sebeple araştırılıyor. İşte Dönence kelime anlamı!

DÖNENCE NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Dönence coğrafi bir terimdir. Dönence; yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda her birine bir kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un (eşlek) 23° 27′ kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biri. Bu iki enlem arasındaki bölgeye tropikal kuşak denir. Bu enlemlerden yeryüzününün kuzey yarım küre de olanına Yengeç Dönencesi, güney yarım küre de Oğlak Dönencesi adı verilir.

Haberin Devamı

21 Haziran’da güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelir. Bu gün, Kuzey Yarımküre'de yazın, Güney Yarımküre'de de kışın başlangıcı olarak sayılır, Güney Kutup Dairesi'nde (66° 33′ G - 90° G) en az 24 saat gece yaşanır. Bugünden sonra yeryüzünün kuzeyinde günler kısalmaya, güneyinde ise uzamaya başlar ve buna Yaz Gündönümü adı verilir. Benzeri biçimde, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesine dik geldiği 21 Aralık, Kuzey Yarımküre'de kışın, Güney Yarımküre'de da yazın başlangıcıdır ve Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat gece yaşanır.

Dönenceler matematik iklim kuşağı olan Tropikal kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluştururlar. Dönencelerde iki meridyen arası uzaklık yaklaşık 100 kilometredir.