Bir kurbana en fazla kaç hisse girilir? Kurbana 7 kişiden fazla girilir mi? İşte Diyanet fetvası!

Güncelleme Tarihi:

Bir kurbana en fazla kaç hisse girilir Kurbana 7 kişiden fazla girilir mi İşte Diyanet fetvası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 14:07

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte kurban hisseleriyle ilgili araştırmalar artışa geçti. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban ibadetini yerine getirmek isteyen kişiler belirli konularda fetvaları takip ediyor. Kurban kesmek, İslam’ın 5 şartından birisidir. Durumu yerinde olan tüm Müslümanlara farz kılınan kurban ibadeti ortak olarak da gerçekleştirilebilir. Bir kurbana en fazla kaç kişi ortak olabilir? sorusu da bu bağlamda araştırılıyor. Peki, Bir kurbana en fazla kaç hisse girilir? İşte konuyla ilgili Diyanet fetvası!

Haberin Devamı

İslam dini için iki kutsal bayramdan birisi olan Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran tarihinde idrak edilecek. Birçok Müslüman durumu elverdiği kadarıyla kurbanlarını keserek ibadetlerini gerçekleştirecek. Kurban kesmeyle ilgili bazı detaylar da vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Bir kurbana en fazla kaç hisse girilebilir? İşte detaylar…

BİR KURBANA EN FAZLA KAÇ KİŞİ ORTAK OLABİLİR?

Diyanet’in fetvasına göre; büyükbaş hayvana en fazla 7 kişi ortak olabilir. Küçükbaş hayvan ise tek bir kişi tarafından kesilmek zorundadır. Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükbaş hayvan ise bir kişilik kurban ibadetini yerine getirme imkanı sunuyor. O nedenle büyükbaş kaç kilo olursa olsun 7'den fazla hisseye satılamaz.

Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Bu hüküm Hanefîler dahil üç mezhebe göre olup Mâlikî mezhebinde parasına ve etine iştirakle ortak kurban kesimi câiz görülmez.

Haberin Devamı

KURBANA 7 KİŞİDEN FAZLA GİRİLİR Mİ?

Deve, sığır ve manda ise ortakların hepsinin niyeti rızası için olmak şartıyla yedi kişi için kesilebilir. Yedi kişiden fazlası caiz değildir. Yedi kişiden az mesela beş veya dört kişi ortak kesse caiz olur.Ancak ortakların hepsi nâfile bile olsa, mutlaka kurban ve ibâdet niyeti ile kesime ortak olan, müslüman ve itikadında şüphe olmayan kimselerden olmalıdır. Ortaklardan biri ibadet için değil de et niyyeti ile kesmiş olsa diğerlerinin kurbanını da ifsâd eder.

Haberle ilgili daha fazlası: