Bakan Koca'dan açıklama: HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Güncelleme Tarihi:

Bakan Kocadan açıklama: HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2022 14:54

Rahim ağzı kanserinden yüzde 70-90 oranında koruyan HPV aşısının tüm Türkiye’de ücretsiz olması için ilk adım geçtiğimiz günlerde atılmıştı. Hangi yaş gruplarına, nasıl bir uygulama takvimi oluşturulacağı ise henüz netlik kazanmadı. Peki, HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen haftalarda HPV aşısı hakkında yaptığı açıklamada uzun süredir beklenen müjdeyi vermişti. Koca'nın verdiği bilgilere göre, HPV aşısı yakında ulusal aşı takvimine alınacak ve ücretsiz yapılacak. Henüz hangi yaş gruplarını kapsayacağı, hangi öncelikte ve kimlere uygulanacağı hakkında kesin bir bilgi yok. İşte, ücretsiz HPV aşısı hakkında bilgiler...

BAKAN'DAN SON AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beştepe’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada HPV aşısına ilişkin şunları söyledi;

"Yerli HPV tanı kiti bir hafta on gün içerisinde devreye girecek. HPV aşısı ile ilgili de planımız hazırlanıyor. Hangi yaş gruplarına öncelikli olarak uygulayacağımız konusu üzerine çalışıyoruz."

Haberin Devamı

HPV AŞISI NEDİR?

HPV aşısı, belirli papilloma virüsü türlerinin neden olduğu enfeksiyonu önleyen aşılardır. Mevcut HPV aşıları, iki, dört veya dokuz tür HPV'ye karşı koruma sağlar.

HPV AŞISI NE İŞE YARAR?

HPV'nin çeşitli türleri cinsel temas yoluyla yayılır ve çoğu rahim ağzı kanseri vakası ile ilişkilidir. Gardasil 9, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmış bir HPV aşısıdır ve hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılabilir.

Bu aşı, kız çocukları veya kadınlar virüse maruz kalmadan önce verilirse çoğu rahim ağzı kanseri vakasını önleyebilir. Bu aşı ayrıca vajinal ve vulvar kanseri önleyebilir. Ayrıca aşı, kadın ve erkeklerde genital siğilleri, anal kanserleri ve ağız, boğaz, baş ve boyun kanserlerini önleyebilir.

Teorik olarak, erkek çocukların rahim ağzı kanseriyle ilişkili HPV (İnsan papilloma virüsü) türlerine karşı aşılanması , muhtemelen bulaşmayı azaltarak kızların virüsten korunmasına da yardımcı olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası: