Beş kıtadan yılbaşı alternatifleri

Yeni yılı yurtdışında karşılamak istiyorsanız, şimdiden program yapmanızda yarar var. Siz 2013’e nasıl gireceğinize karar verin, yeter. Doyasıya eğlenmek mi istersiniz, yoksa sevgilinizle romantizmi yaşamak mı? İşte size beş farklı beğeniye göre 10 ülkeden, 13 yılbaşı şehri.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa630

New York

Sokaklarda bedava şenlik kulüplerde yıldızlı partiler

New York’a “Asla uyumayan şehir” demiş Frank Sinatra. Yılbaşında kulüplerde yüzlerce dolarlık partilerin yanı sıra bedava sokak eğlenceleri de sunuyor. Güne şehri adımlayarak, Noel’den kalan atmosferi soluyarak başlayın. Rockefeller Meydanı’na 79 yıldır dünyanın en görkemli Noel ağaçlarından biri dikiliyor. 30 binden fazla ampul, bir o kadar kristalle süsleniyor. Noel konserleriyle meşhur, ABD’nin en büyük kapalı tiyatrosu 6 bin kişilik Radio City Music Hall da burada. Alışveriş için 5’inci Cadde’ye uğrayabilir, zamanınız varsa Metropolitan, Gugghenheim müzelerini gezebilirsiniz. 20 bin restoran arasından seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Benim favorilerim: Balthazar, Chez Josephine, Smith & Wollensky, Mercer Kitchen, Soba Nippon, Blue Water Grill, Tao, Butter ve Asia de Cube...
Akşam kulüp eğlencesi düşünüyorsanız Times Meydanı 42’nci Cadde’deki AMC’de saat 19.00’dan itibaren dokuz saatlik parti düzenlenecek. Giriş 95 dolar (170 TL). Aynı caddedeki şöhretlerin mekanı Cipriani’nin dans partisi 21.00’de başlayıp, altı saat sürecek. Konforlu bir masa isterseniz giriş kişi başı 250 dolar (450 TL). Ayakta kalmayı göze alırsanız yarı fiyatına. Varick Caddesi’ndeki çevre dostu Greenhouse’da düzenlenecek partiye giriş 115 dolardan (205 TL) başlıyor. Bazı firmalar Times Meydanı’nın tüm kulüplerindeki partilere girebileceğiniz kombine biletleri 300 dolara satıyor. Meetpacking Bölgesi’nin kombine biletleri 250 dolar. 2013’e kahkahayla girmek isteyenler için 34’üncü Cadde’deki AMC’de Komedi Festivali düzenleniyor. 21.00’den 02.00’ye kadar sürecek gösterilere giriş 55 dolar (98 TL). Konsere gitmeyi düşünüyorsanız Metropolitan Operası, New York Filarmoni ve Broadway müzikallerinin programlarını yola çıkmadan kontrol edin, biletinizi internetten alın. Afrika kültürünü yansıtan Kwanzaa son dönemin en çok ilgi çeken gösterilerinden. Harlem’deki Apollo Tiyatrosu’nda. Eğer enerji patlaması yaşarsanız, saat 22.00’de Central Park’ta 6,5 kilometrelik gece koşusu düzenleniyor: Emerald Nuts Midnight Run. Aslında yılbaşı akşamı New Yorklular Times Meydanı’na koşuyor. Kocaman top aşağı doğru düşerken hep birlikte 10’dan geriye doğru saymak, yeni yıla burada girmek şehrin bir geleneği. Bir yılbaşında bu geleneğe şahit olmak istedim. Hava sıcaklığı eksi 17 dereceydi ve meydan duvardan duvara insan kaplıydı!

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa632

Haberin Devamı

Rio de Janeiro

Dünyanın en büyük açıkhava partisi Copacabana sahilinde

Yazın sıcak günlerini yaşayan Brezilya’nın Rio kenti yeni yılı açıkhavada karşılıyor. Kentin ünlü Sugarloaf Tepesi ve Copacabana sahilinde iki büyük parti düzenleniyor. Sahildekine 4 milyon kişi katılıyor. Sadece bu parti için her yıl 600 bin kişi yurtdışından geliyor. Saat 03.00’e kadar kumlar üstünde dans ediliyor, konserler veriliyor. Şehir halkı Deniz Tanrısı Lemanja’ya saygısını göstermek için o gece beyaz elbiseler giyiyor. Gece yarısı denize beyaz çiçekler atıyor. Eğlencenin doruk noktası gece yarısı düzenlenen 20 dakikalık havai fişek gösterisi. Belediye bu etkinlik için tam 5.7 milyon dolar harcıyor. 10 bin polis görev yapıyor. Ve güvenlikle ilgili olay yaşanmıyor. Kalabalığa karışmak istemezseniz ünlü Copacabana Palace otelindeki geleneksel yılbaşı balosuna katılabilirsiniz. Saat 21.00’de başlıyor. Grupların konser vereceği akşamda dans edebilir, plajdaki eğlenceyi izleyebilirsiniz. Giriş ücreti 2300 Real (2 bin TL). Otelin Cipriani Restorant’ında piyano eşliğinde akşam yemeği ise 2 bin Real (1700 TL). (copacabanapalace.com.br) 
İkinci parti Sugarloaf’ta. Tepeye çıkan finüküler bu yıl 100’üncü yaşını kutlayacak. Bu nedenle tepedeki partinin daha iddialı olması bekleniyor. Reveillon on Sugarloaf’ta ünlü DJ’ler sahneye çıkacak. Yemekler Zoza restoranın meşhur şefi Marcelo Tanus’tan. Tepedeki Morro da Urca ve Pao de Açucar’a girmek için iki ayrı bilet almak gerekiyor. Fiyatı 503 Real (425 TL). Her ikisinden de gece yarısı Copacabana’da yapılacak partiyi, havai fişek gösterisini izlemek mümkün. (www.bondinho.com.br)

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa634

Las Vegas

Bellagio’da 20 milyon dolarlık su şovu, Colosseum’da Celine Dion

Yılda 40 milyon turist çeken Las Vegas, Nevada çöllerinde beş kilometrelik bir bulvardan oluşuyor. Kimine göre yeryüzünün en eşsiz, dinamik şehri, erişkin Disneyland’ı. Yılbaşını görkemli şovlarla kutlamak istenler için doğru adres. Geçmişte aylar öncesinden dolan gösterilere artık son anda bile yer bulunuyor, oteller çok cazip fiyatlar sunuyor.
Dünyanın en büyük 30 otelinden 20’si Las Vegas’ta. Dört, beş bin odalı oteller var. Bunların lobilerindeki koltuk sayısı bazen bir elin parmaklarını geçmiyor. Amaç herkesi kumarhaneye yönlendirmek. Mc Carran Havaalanı’na iner inmez sizi tek kollu canavarlar karşılıyor. Uğradığınız barda bile bir yandan içkinizi yudumluyor, diğer yandan önünüzdeki ekranda kumar oynuyorsunuz. Otellerin kumarhaneleri birkaç futbol sahası büyüklüğünde.
Dünyada hangi şehrin silueti yeryüzünün farklı ülkelerinden en ünlü yapıların bir araya gelmesinden oluşur ki? Yalan dünyanın yedi harikasından biri olan Las Vegas’ı gezerken ufak bir dünya turu yapmak da mümkün. Otellerin büyük kısmı tematik tasarlanmış. Birinden diğerine geçerek birkaç adımda gondollu Venedik kanallarından Hollywood’un yaldızlı dünyasına atlamak, Eski Roma’daki yemekten sonra Mısır piramitlerinde çay içmek, sonra Eyfel Kulesi’nin tepesine çıkmak mümkün. Dolayısıyla yeni yıl için Las Vegas’ı seçerseniz yeni yılı sanki farklı ülkelerde geçirmiş gibi olacaksınız!
2.7 milyar dolarlık tasarım harikası Wynn’in gece kulüpleri Tryst ve Blush’ta yılbaşında özel eğlence düzenleniyor. Görkemli bir şov için Bellagio Hoteli’ne gidin. Binasına 50, şovuna 20 milyon dolar harcanmış. Altı milyon litrelik havuzdaki gösteri akıllara zarar. Yıllardır kapalı gişe oynuyor (www.bellagio.com). Bir Cirque du Soleil şovu olan Beatles ise Mirage Hotel’de seyircilerini ağırlıyor (www.mirage.com). Sezar’ın Sarayı Hotel’in 95 milyon dolara mal olan Colosseum konser salonunda 31 Aralık’ta Celine Dion sahneye çıkacak. Biletler 150 - 1800 dolara satışta. (www.caesarspalace.com)

Romantizm

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa636

St Petersburg

Hermitaj Meydanı’nda beyaz kutlama

Ülkenin ikinci büyük kenti, önde gelen bir sanayi ve kültür merkezi. St. Petersburg mayıstan temmuza günde 20 saat aydınlık, kışın sadece 6-7 saat ışık alıyor. Sonrası alacakaranlık. Fakat şehir bembeyaz örtüsüyle hep ışıltılı. Görülmesi gereken başlıca yerler her sütunu 110 ton ağırlığında olan, kubbesi 100 kilogram altınla kaplı Aziz Isaac Katedrali, Mariinsky Sarayı, dünyanın en önemli müzelerinden Hermitaj. Her esere 1 dakika ayırdığınızda Hermitaj’ı gezmeniz 10 yıldan fazla sürüyor! En iyisi ilgi alanınızdaki bölümlere öncelik tanımak!
Beyaz Deniz’i Baltık Denizi’ne bağlayan, 30 kilometresi şehirden geçen Neva Nehri kışın donuyor. Muhteşem manzaranın tadına varılacak en güzel noktalardan biri nehrin ikiye ayrıldığı Vasilyevsky Adası. 1913’te ibadete açılıp 1940’da kapanan Tatar Camii ve pasta evi hatırlatan beş kubbeli Sıçramış Kanlar Kilisesi de mutlaka görülmeli.
St. Petersbuglular için yılbaşı çok önemli. Şehir özenle süsleniyor. Noel yerine hediyeler yılbaşı gecesi veriliyor. AVM’lerdeki kalabalık, sokak satıcıları kendinizi evinizde hissetmenize yardımcı olacak. Yılbaşı kutlamanız için Hermitaj Meydanı seçilecek en güzel yerlerden biri, ancak kalabalığı gördüğünüzde şaşırmaya hazır olun. Gökyüzü havai fişeklerle aydınlanırken nehrin buzlarında paten yapanlar, sokaklarda çalan müzik, kar manzaraları ömür boyu aklınızdan çıkmayacak. Gitmişken meşhur opera ve balede de birer eser izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

La Rambla Caddesi masal alemine dönüşüyor

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa638

İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri olan Katalonya’nın başkenti burası. Sırtını dağlara, yüzünü Akdeniz’e dönmüş şehrin koruyucu azizi Nevşehirli George (Aya Yorgi). Halkı yaşamın tadını çıkarma konusunda uzman. Tapas barlar, paella, flamenko, La Rambla Caddesi ve aklın sınırlarını zorlayan mimari örnekleri Barselona deyince ilk akla gelenler. 1992 Olimpiyatları dolayısıyla yapılan makyajın ardından şehrin yıldızı parladı. Yeni yıl eğlencelerine katılmadan önce Barselona’yı turlamakta, mimari güzelliklerin tadını çıkarmakta yarar var. 19’uncu yüzyıl ortasından itibaren mimaride Art Nouveau’nun yeni yorumlarıyla zenginleşen Barselona, Gaudi’nin hayal gücünü zorlayan eserleriyle tanınıyor. Halkın “Koca Ağızlı Ev” adını taktığı Casa Battlo, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Park Guell ve Gaudi tramvay altında kalıp ölünce tamamlanamayan La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katedrali birer başyapıt. Barselona sürprizlerle dolu bir şehir ve can damarı sanat. Pablo Picasso da burada. Ortaçağ’dan kalma üç sarayın restorasyonuyla ortaya çıkan Picasso Müzesi’nde üç bin eserden oluşan bir koleksiyon var.
Akşam şehrin en hareketli meydanı Katalonya’dan geçip yeni yıl kutlamalarının merkezi La Rambla Caddesi’nde yürüyün. Tüm şehirle birlikte cadde de masal alemini andırırcasına ışıl ışıl, rengarenk süsleniyor. Yolun sonundaki Kolomb heykeline doğru yürürken, canlı heykeller, çiçek satan dükkanlar, operaya yetişmeye çalışanlar, yoldan geçenleri seyretmek için kafelere konuşlananlar, ilginç Boqueria pazarında alışverişe çıkanlar, Plaça Reial’da keyif çatanlara rastlayacaksınız. Yeni yıla bir kulüpte flamenko coşkusuyla girebilirsiniz. La Rambla’dan aşağı doğru indiğinizde sahile ulaşacağınız, köprüyü geçtiğinizde ise dünyanın en büyük akvaryumlarından biriyle karşılaşacağınız aklınızda bulunsun. 26 - 28 Aralık arası Katalonya’da yerel bayram. Aralık ortasından ocak başına kadar süren Barselona Müzik Festivali’nin programı da incelemeye değer.

Aile tatili

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa63a

Orlando

Çocukluğunuza döneceksiniz

Eğlence parklarının, her çeşit gösterinin başkentine hoşgeldiniz. Burada sadece insanlar değil, hayvanlar bile hayatlarını eğlenmek ve eğlendirmek üzerine kurmuş. Orlando’ya her yıl milyonlarca turist gelip milyarlarca dolar bırakıyor. Kent çocuklu aileler için adeta cennet, en güzel yılbaşı geçirilecek adreslerden. İklimi nedeniyle yılbaşında sıcak.
 Disney World: Walt Disney’nin muhteşem hayal gücünün eseri. 1971’de açıldı. Otelinde konaklayabilirsiniz. Kendinizi yabancı hissetmeniz mümkün değil, çünkü her an Mickey Mouse sizi dansa kaldırabilir, Pamuk Prenses aniden masanıza oturup sohbete başlayabilir. Büyülü şatolar ve teknoloji harikası oyuncaklardan oluşan dört parka farklı biletler ya da kombine biletle giriliyor.
 Universal Stüdyoları: Ünlü Hollywood filmlerinin nasıl çekildiğini görmek, King Kong’dan korkmak, Jaws’ın saldırısına uğramak isteyenlere önerilir. Beş bölümden oluşan Macera Adaları başlı başına bir macera.
 Sea World: Geçen sene 5 milyon kişiyi ağırlayan park dünyanın en ünlü deniz hayvanat bahçelerinden. Eğlence ve öğrenme merkezi. Balıkların, deniz memelilerinin gösterileri büyüleyici. Aynı zamanda düşündürücü. Kafe, restoran, dükkanlarıyla tüm gün alabilir (www.seaworld.com).
 Splendid China: Çin evleri, Çin Seddi, Yasak Şehir gibi Çin’in simgesi haline gelmiş birçok eserin minyatürünün arasında dolaşıp binlerce yıllık görkemli Çin tarihinin yakın tanığı oluyorsunuz. Alışveriş, yeme içme ve eğlence mekanları da bir arada.
 Gelmişken alışveriş yapmak isterseniz Altamonte Mall (www.altamontemall.com), Fashion Square Mall (www.orlandofashionsquare.com ) ve Mall at Millenia (www.mallatmillenia.com), bütçe dostu Orlando Premium Outlets (www.premiumoutlets.com) sizi bekliyor.

Paris

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa63c

Gece yarısı Champs-Elysees’deki havai fişek gösterisini kaçırmayın

Disneyland, çocuklu aileleri tatillerde Paris’e çekiyor. Muhteşem bir eğlence ve macera merkezi burası. Turla ya da metroyla gidebilirsiniz. İneceğiniz durağın adı Marne la Vallee Chessy. (www.disneylandparis.com) Şehirde ayrıca üstü açık otobüslerle şehir turuna çıkmanızı, Notre Dame Kilisesi’ni görmenizi öneririm. Napolyon dahil pek çok imparator burada taç giymiş, Victor Hugo’nun ölümsüz eseri Notre Dame de Paris’e ilham vermiş. Seine Nehri’nde çıkacağınız tekne turunda şehir önünüzden akacak. Ve tabii ki Eyfel Kulesi’ne çıkın. 320 metre yüksekten Paris’i kuşbakışı seyredin. Uzun kuyruk sizi yıldırmasın, kesinlikle değer. Sanatın eşanlamlısı Montmartre olsa gerek! Bir zamanlar kabareler, revüler, ressamlar, yazarlar, şairler ve öğrencilerin kesişme noktasıyken, bugün de pek çok müzesi ile binlerce turistin ilgisini çekiyor. Yeni yıl akşamı en büyük açık hava partisi Champs-Elysees’te saat 21.00’de başlıyor. Gece yarısından hemen önce havai fişek gösterisi yapılıyor.

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa63e

Gemi turları

Bavul toplamadan limandan limana

Bavul toplamadan, havaalanlarında perişan olmadan seyahat edebilmek, hep aynı kabinde kalmak, aynı yatakta uyumak ama her gün ayrı bir coğrafya da uyanmak, indiğiniz liman kötü bile olsa temiz bir kabine döneceğinizi, lezzetli yemekleri yiyeceğinizi bilmek çocuklu aileler için gemi yolculuğunu  cazip hale getiriyor. Üstelik çocuklara özel mekanlar var gemilerde.
Gemi turlarında seçenek çok. Yazı yaşayan Güney Yarım Küre’de Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Amerika, Karayipler, Antarktika ilk akla gelen seçenekler. Mısır’da Kızıldeniz ve Nil turlarına da çıkabilirsiniz. Bangkok’dan başlayan bir yolculukta Kamboçya, Vietnam, Singapur, Malezya, Tayland, Sri Lanka, Hindistan görülebilir.

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa640

Macera

Jukkasjarvi

Buz Hotel’de konaklayın kuzey ışıkları turuna katılın

Buz Hotel, İsveç’in başkenti Stockholm’den 90 dakikalık uçuşla ulaşacağınız Jukkasjarvi’de. Havaalanından kar otomobili veya köpeklerin çektikleri kızaklara biniyorsunuz. Otelde her şey buzdan yapılmış. Votkanızı yudumladığınız bardak bile! 1990’dan beri her kasımda 4 bin ton buzdan inşa ediliyor. Yazın eriyip Torne Nehri’nin sularına karışıyor. Her sene tasarımda değişiklikler yapıyorlar. Buzdan sıcak su boruları geçiremeyecekleri için tuvalet ve duşlar dışarıda. Ocakta giderseniz gece gökyüzünde fosforlu renklerin dans ettiğini göreceksiniz. Kuzey ışıkları gerçek bir doğa mucizesi. Otel müşterilerine uzay kıyafeti gibi bir palto ve son teknolojiyle üretilmiş uyku tulumları veriyor. Buzdan yapılmış, üzerine Ren geyiği postu serilmiş yatağınıza kıvrılıyorsunuz! Gündüzleri ise donmuş gölde buz tutup Laplandlıların köylerini ziyarete gidebiliyorsunuz. Yılbaşı gecesi kuzey ışıklarını yakından gözlemleyebileceğiniz 45 dakikalık bir uçak turunu da içeren özel paket hazırladı otel. Fiyatı 6610 Kron (1700 TL). Misafirler otelin Ice Chapel isimli kilisesinde evlenip, Ice Globe Tiyatrosu’nda ise sanatsal faaliyetlere katılabiliyor. Konaklamasanız bile, parasını verip, oteli gezebiliyorsunuz. (www.icehotel.com) Yılbaşı tatilini uzatmak isterseniz Stockholm’den trenle Lapland’a geçebilirsiniz.

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa642

Laponya

Noel Baba’nın köyünde

Bembeyaz bir yılbaşı için Finlandiya’ya, özellikle de Laponya’ya gidin. Kendilerine “Sami” diyen Laponlarla tanışın. Bu bembeyaz ve soğuk ülkede kalbiniz ısınacak, yüzünüzde ömür boyu sürecek bir tebessüm belirecek. 188 bin gölün oluşturduğu Göller Bölgesi’nde, sarp dağların üzerine kurulmuş Laponya. Huş ve çam ağaçlarının donattığı olağanüstü güzellikteki bu bölge yılbaşında karla kaplanıyor, farklı bir güzelliğe bürünüyor.
Kirkenes’de Kral Yengeç Safarisi’ne çıkıp bu lezzetli yengeçlerin avını izleyebilirsiniz. Riekkovaara Ren Geyiği Çifliği’ndeki kızak turunda kendinizi eski zaman asilzadesi gibi hissedeceksiniz. Husky köpeklerinin çektiği kızaklarla ormanda yarışırken heyecandan soluğunuz kesilecek. Noel Baba her ne kadar Türkiye’nin güney sahillerinde, Patara’da doğmuş olsa da Kuzey Kutbu’nda bir köyü var: Rovaniemi. Buradaki postaneye her yıl farklı ülkelerden Noel Baba’ya yazılmış 600 bin mektup geliyor, üçte biri cevaplanıyor! Kısacası parayı bastırırsanız Noel Baba sizin çocuğunuza da mektup yolluyor. Eğer vaktiniz varsa ve benzersiz bir deneyim daha yaşamak istiyorsanız Kemi Limanı’ndan buzkıran gemisine binin ve buzlar arasında yolculuk yapın. Gemide özel elbise giyip buzlu suda yüzebilirsiniz. Bu yolculukta iglo tipi buzdan kulübelerde de konaklamanızı, şafakta sevgilinizle mutlaka kuzey yıldızını, kuzey ışıklarını seyretmenizi öneririm.

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa644

Patagonya

Dünyanın sonunda yeni bir başlangıç

Latin Amerika’nın güney ucunda, Arjantin ile Şili arasındaki uçsuz bucaksız Patagonya müthiş bir doğaya sahip: Görkemli buzullar, göller, dağlar, penguenler, balinalar ve deniz aslanları... Ne ararsanız var. Şu anda yazı yaşıyor, tam mevsimi. Arjantin’e ait Ushuaia, dünyanın en güneyindeki şehir. Buzul kaplı 1500 metrelik Fuegan Ant Dağları’na sırtını yaslayan şehirde turizm “Dünyanın Sonu”na endeksli: Beagle Kanalı’nda tekne turuna çıktığınızda bir fenere gidiyorsunuz, üstünde “Dünyanın Sonu Deniz Feneri” yazıyor. Limana iniyorsunuz, “Dünyanın sonu limanına hoşgeldiniz” tabelası var. Sahilde koskocaman “Ushuaia dünyanın sonu, her şeyin başlangıcı” yazıyor. Şehirden 15 dakika uzaklıkta, Tierra del Fuego (Ateş Toprakları) Milli Parkı var. İçindeki dünyanın sonu treniyle parkı gezebiliyorsunuz...
İnsan korkuyor, acaba dünyanın sonu mu gelecek, diye... Ama yılın son günü, 2013’e umutla başlamak için bir fırsat olabilir.

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa646

Gurme

Buenos Aires

Harika et restoranlarında akşam yemeği plajda parti

Fransa, İtalya, İspanya üçlüsünün dışında yeni lezzet rotaları arayanlar için yılbaşında üç farklı seçenek önereceğim. Örneğin bence bifteğin alası, pirzolanın en lezizi Buenos Aires’te yenir. Recoleta ve Puerto Madero birbirinden şık restoranlarla dolu, üstelik fiyatlar gayet makul. Faena Hotel’in içindeki El Mercado, Sucre, Cafe Tortoni, Cabana Las Lilas, Café Dorrego, La Cabrera benim şehirdeki en favori lezzet mekanlarım arasında.
Geçirdiği onca krize rağmen ayakta kalmış ve yaşama sevincini yitirmemiş bir tutku şehri burası. Tangonun mekanı. Jorge Louis Borges’in “Şairlerin söz kullanarak yaptıklarının, tangocular tarafından dansla ifade edilmesi” diyerek tanımladığı tango insanın ruhuna işliyor. 16 şeritli ve 140 metre genişliğindeki 9 Temmuz dünyanın en geniş bulvarı. Bulvar boyunca birçok mağaza, restoran ve kafe sıralanıyor. La Boca’da rengarenk boyanmış evler bir renk patlaması yaşatıyor insana. Yılbaşı gecesi saat 01.00’den itibaren Palermo semtindeki Club Niceto’da 1400 kişinin katılacağı dans partisi yapılacak. Rock, house ve elektronik müziğin çalındığı Asia de Cuba’dan Puerto Madero’daki havai fişek gösterisini de izleyebilirsiniz. Ben bir yılbaşını Puerto Madero’da dans ederek geçirmiştim, tavsiye ederim.

Cape Town

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa648

Bağlarda şarap turu

Yazı yaşayan Cape Town dünyanın en güzel şehirlerinden. Gastronomi düşkünlerinin gözbebeği. Şarap seviyorsanız yapmanız gereken tek şey otelinizden şoförlü bir araç kiralamak. Bir saatlik yolculukla Güney Afrika şaraplarının ünlü üretim merkezi Stellenbosch ve Franschhoek kasabalarına ulaşabilirsiniz. Gerçek bir gurme mekanı burası. Kilo almamak uğruna kendinizi kasmayın, yeni yıla yeni lezzetleri keşfederek girin. Franschhoek’deki Le Petit Ferme son zamanlarda yemek yediğim en iyi restoranlardan. Manzara da harika. Fiyatları hiç dert etmeyin. İstanbul’dan sonra çok ucuz (www.lapetiteferme.co.za). Le Quartier Francais şarap tadımında dünyanın ilk 50’sinde (www.lequartier.co.za). Terroir da muhteşem bir restoran, öğle yemeği için ideal seçim (www.kleinezalze.com). Pikniğe meraklı olanlar için Boschendal, Simonsig ve Spier’ı tavsiye ederim. Bunlar “Şarap Yolu” olarak nitelendirilen bölgedeki önemli işletmeler. Spier yemyeşil bir mekan. İçindeki Moyo isimli restoranın yemekleri de iyi. Ambiyansı, dükkanları çok güzel. Sadece Cape Town’da değil, şehrin çevresinde de yeni yıl için çok sayıda festival düzenleniyor. 28 Aralık - 6 Ocak arasında Yeni Yıl Festivali dahil pek çok etkinlik var. Örneğin 2 Ocak’taki Minstrel Karnavalı’nda rengarenk şemsiyeliler geçit yapıyor.

Beyrut

Meze cenneti

/images/100/0x0/55ea171af018fbb8f86aa64a

Doğu Akdeniz mutfağının en iddialı ülkesindesiniz. Mezeleri, baharat karışımlarıya tadı doruğa ulaşan etleri, kebapları ve akla zarar tatlılarıyla kurulan sofralara uzaktan bakmayı bırakın. Kilo hesabı hiç Beyrut’a göre değil. Hedonizmin tadına varın, fazla kilolarla mücadeleyi gerçek hayata dönüşe saklayın.
Bekaa Vadisi şarap ve meyveleriyle de ünlü. Üzüm, nar ve hurma hemen her sofrada karşınıza çıkacak. “Bunlar bildik şeyler” deyip burun kıvırmayın. Önce tadına bakın, sonra konuşalım. Meyveler sadece sofrada karşınıza çıkmayacak. Beyrut sokaklarında taze meyve suyu satanlar hemen her köşe başında var. Yemeklere eşlik eden en popüler alkollü içki “arak”. Üzümden yapılıyor, rakıyı andırıyor. İçimi rakıdan daha kolay. Dikkat, fark etmeden sarhoş oluyorsunuz.
Eğer tatlı düşkünüyseniz kendinizi ödüllendirmek için Beyrut’tan daha doğru yer seçemezsiniz. Osmanlı mutfağı ile iç içe geçen Beyrut mutfağında çoğu tatlının adı bizdekiyle aynı. Fakat şeker çok daha ölçülü kullanılıyor, malzemede ufak değişikliklerle lezzet farkları oluşturuluyor. Baklava, helva ve künefe baş tacı. Kahve masanın demirbaşı. Baharatla, özellikle de kakuleyle zenginleştirildiğinde turistlerden yoğun ilgi görüyor. Mırra çok sert bir kahve, haberiniz olsun. Yeni yıla doyumsuz lezzetlerle girmek isteyenlere önerilebilecek restoranlar arasında Mounir, Mayriq ve Karam sayılabilir.
Yemeğin ardından “çok yedim, otele gidip dinleneyim” demek yok. Beyrut, Ortadoğu’nun önemli eğlence merkezlerinden biri. Gemmayzeh Caddesi’nde gezinmek bile eğlencenin çeşitliliği, kalitesi hakkında bilgi veriyor. Bütçenizi sarsmayacak bir eğlence için Bliss Caddesi sizi bekliyor. Benim en gözde kulüplerim BO18, Crystal ve Music Hall.

Yazarın Tüm Yazıları