Balkonda oyun faciaya dönmesin

Güncelleme Tarihi:

Balkonda oyun faciaya dönmesin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2017 14:20

Evlerin balkonları, küçük yaştaki çocukların gönüllerince oyun oynayabilecekleri bahçeler gibi kullanılıyor. Ancak, küçük bir ihmâl ya da alınmayan önlemler büyük facialarla sonuçlanıyor. Uzmanlar ise balkonlardaki yükseklik, demirlerarası mesafe ve monte yönteminin önemine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Ankara’nın Altındağ ilçesinde önceki akşam, balkonun demir parmaklıklarından sarkan iki yaşındaki Hazal bebek, üçüncü kattan düştü. Hazal bebeğin ağır yaralandığını bu üzücü olayın ardından gözler bir kez daha konut projelerindeki güvenlik konusunu gündeme getirdi. Hürriyet Ankara, balkon güvenliği ve alınması gereken önlemleri konunun uzmanlarına sordu. 

ÇOCUKLAR GÖZ ÖNÜNE ALINMALI

Mimari projelerin çocukların güvenliği de düşünülerek hazırlanması gerektiğini kaydeden Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Başkanı Tahir Tellioğlu Tahir Tellioğlu, şunları söyledi:
“Mimari projede çocukların yanı sıra, yetişkinlerin de düşebileceği göz önüne alarak korunaklı hale getirip ruhsatlandırmak lazım. Yetişkin gözüyle bakıp, yetişkine göre hareket edilirken hata yapılmış olur. Çocuk gözüyle çocuklara göre de yapılmalı. Belediye projeyi onaylarken düşmeye karşı riskleri göz önüne alınarak incelemeli.

Haberin Devamı

MANZARA DEĞİL GÜVENLİK ÖNEMLİ

Benim oturduğum sitede bile bu sorun var. Site yönetim toplantısında bu konuyu dile getirdik, ‘çocuklar için tehdit oluşturuyor’ dedik. Maliyet oluşturacağı için veya kendine göre manzara hesabı yapanlar buna karşı çıktı. Yapı izin kullanım belgesi verilmeden önce bu detaya bakmak lazım. Balkon veya parapet yüksekliği, demirlerarası mesafe müteahhidin insafına kalmaması lazım. Bana göre ideal yükseklik 110 santimetre. Parapetler yapılırken de dikkatli olunmalı, çıkıntılı olursa çocuk basamak olarak kullanabilir. Bununda gözden geçirilmesi gerekiyor.

CİDDİ BİR DENETİMSİZLİK VAR

Meslek odalarının denetim sürecinden çıkarılmasıyla birlikte ciddi bir denetimsizlik söz konusu olduğunun altını çizen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Güvenliği kimsenin düşündüğü yok, herkes estetik olarak bakıyor balkona. Balkonlarda açıklıklar, birleşim detayları güvenlik tedbiri alınmadan yapılıyor. Yönetmelik ve mevzuat açısından bir sıkıntı var, bunun denetlenebilmesi gerekiyor. Meslek odalarını da denetim sürecinin dışına çıkardılar. Zorunlu hale getirmedikleri için de ‘Ben mimarım ve bu işi yaparım’ diyen insanlar belediyeler tarafından onay alıyor. Kullanılan malzemeden, balkonun teknik özelliklerine kadar güvenlik önlemi öne çıkarılarak denetlenmesi gerekiyor. Kamuoyuna yansıyandan daha fazladır balkon kazaları. Çok ciddi bir denetimsiz süreç var. Bu denetimsizlik insanların canlarından olmasına neden olan bir süreci tetikliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR KEŞFETMEYİ SEVER

Çocukların keşfetmeyi çok sevdiklerini belirten Pedagog Emine Ergün ise anne-babaları şu sözlerle uyarıyor:
Çocuk pencereden, balkondan sarkmayı tehlike içeren bir eylem olarak görmez. Anne-babalarda ev yüksekse önlem alma algısı vardır. Ev birinci katta olsa bile çocuk için risklidir. Pencere ve balkon kapılarında çocuk kilidi mutlaka olmalıdır. Kapı-pencere açık bırakarak çocuklar yalnız bırakılmamalıdır. Güvenlik önlemi alınmadığı taktirde her yer çocuk için risktir. Özellikle 0-3 yaş çocuklar keşfetmeyi çok severler. Her yere girip çıkmayı, her yeri deneyimlemeyi çok isterler. Pencereden sarkmak çocuk için tehlike içeren eylem değildir, tehlikeli olduğunu düşünmez, korkusu yoktur. Anne-babaların tedbirli olması gerekiyor. Çocuklarda meraklarını gidermek adına anne-baba kucağında balkona çıkartabilir, pencereden baktırabilir, bu çocuğun merak duygusunu gidermesini sağlar. Bazen çocuğu çocuğa emanet ediyorlar. 2 yaşındaki bir çocuğu 4 yaşındaki ablasını başına koyuyorlar. Çocuklar birbirlerini gaza getirebiliyorlar. Sonrasında bu tür kazalar meydana gelebiliyor.”

Haberin Devamı

PARMAKLIKLARIN ARASI KAPATILMALI

Uzmanlar, balkon kazalarının çoğunun konut projelerindeki yetersiz güvenlik önlemlerinden kaynakladığını vurguluyor. Balkonların çocukların oyun mekânlarının olmasının yanı sıra birçok tehlikeyi de barındırdığını kaydeden uzmanlar, şu uyarılarda bulunuyor:
* Balkon korkuluğunun montajı güvenli olmalı. Balkon korkuluğu manto malzemesinin altındaki zemine monte edilmeli.
* Parmaklıklar sağlam olmalı, yaslanıldığında oynamamalı. Parmaklıkların arası 15 santimden geniş olmamalı. Çocukların geçememesi için parmaklıkların arası şeffaf plastik, bahçe çiti ile kapatılmalı. Balkon önü şeffaf emniyet ağı ile kapatılmalı.
* Parmaklıkların yüksekliği en az 92 santimetre olmalı. Eğer parmaklıklar 92 santimetreden kısa ise çocuğun güvenliği için değiştirilmeli.
* Balkonda çocuğun üzerine çıkabileceği eşyalar olmamalı. Balkon kapısının mandalı çocuğun ulaşamayacağı bir yerde olmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!