Yoksulluk devlete güveni azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Yoksulluk devlete güveni azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2023 11:18

Almanya’da yapılan bir araştırma yoksulluğun demokrasi için olumsuz sonuçlar doğurduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre yoksulluk arttıkça demokrasiye güven de azalıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da sosyal alanda faaliyet gösteren Hans Böckler Vakfı tarafından yapılan yeni bir araştırmada ekonomik gelir grupları arasındaki demokrasi ve devlet anlayışı incelendi. Araştırmaya göre düşük gelirli insanların çoğu, siyaset, polis ve hukuk devleti gibi demokratik yapılara çok az güveniyor. Vakfın Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından Berlin’de tanıtılan ‘2023 Dağılım Raporu’na göre, gelir düzeyi ile devlet ve demokratik kurumlara duyulan düşük güven arasında bağlantı tespit edildi. Araştırmaya göre, Almanya’da beş yıl veya daha uzun süredir, yani düzenli bir şekilde yoksulluk yaşayanların yüzde 47’sinden fazlası ve geçici olarak yoksul olanların yüzde 39’u, Federal Meclis’e sadece düşük düzeyde güven duyuyor. Buna karşılık, orta gelire sahip olanların yaklaşık yüzde 30’u, yüksek gelire sahip olanların ise yüzde 19’u Federal Meclis’e yine düşük düzeyde güven duyduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Yoksulluk devlete güveni azaltıyor

SÜREKLİ YOKSULLAR DAHA AZ GÜVENİYOR
Ankete göre, yoksulların büyük çoğunluğu siyasetçilere oldukça mesafeli. Sürekli yoksulluk yaşayanların yüzde 58’i ve geçici yoksulların neredeyse yüzde 54’ü siyasetçilere çok az güvendiklerini söyledi. Aynı şekilde siyasi partilere güven de düşük çıktı. Sürekli yoksulluk yaşayanların yüzde 56’sı ve geçici yoksulların yüzde 54’ü siyasi partilere güvenmiyor. Her iki durumda da ortalama gelire sahip kişilerin yaklaşık yarısı önemli ölçüde şüpheci olduklarını ifade ediyor. Sadece yüksek gelirlilerin yaklaşık yüzde 63’lük büyük bir çoğunluğu, partiler ve politikacılara güven duyuyor.

YÜZDE 22’Sİ POLİSE ÇOK AZ GÜVEN DUYUYOR
Araştırmaya göre, yoksul insanlar arasında polise ya da hukuk sistemine güven konusunda da benzer bir tablo ortaya çıktı. Yani, insanlar yoksullaştıkça polise ya da hukuk sistemine güven de azalıyor. Yoksulların neredeyse yüzde 22’si polise çok az güven duyduğunu ifade ederken, yaklaşık yüzde 37’si hukuk sistemine güvenmediğini belirtti. Gelir düzeyi yüksek olanlar arasında her iki kuruma da çok az güven duyan ya da hiç güven duymayanların oranı yüzde 10’un altında. Araştırma sonucunu değerlendiren Enstitü Direktörü Bettina Kohlrausch, “Kurumlara duyulan güvenin düşük olması insanları sağ popülist tutumlara daha açık hale getiriyor” uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!