Yaşlanan Almanya’da yüz binlerce bakıcı açığı

Güncelleme Tarihi:

Yaşlanan Almanya’da yüz binlerce bakıcı açığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2023 15:48

Almanya’da nüfus giderek yaşlanırken bakım alanında iş gücü sıkıntısı da artıyor. RWI-Leibniz Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, ülke genelinde bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2030 yılına kadar 5.7 milyon, 2040’a kadar 6.4 milyona çıkacak, bakıcı açığı yüz binleri bulabilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 1999-2021 yılları arasında 427 bin kişi ayakta ve yatılı bakım alanında istihdama katıldı. 2021 itibarıyla 341 bini nitelikli iş gücü olmak üzere toplam 1 milyon 257 bin bakıcı istihdam edildi. Ancak enstitünün açıkladığı rapora göre bu sayılar Almanya’da yaşlı bakımı için yeterli değil. RWI, şu an zaten açık olan sektörde nüfustaki yaşlanma göz önüne alındığında 2040 yılına kadar açık yüz binleri bulacak. DW Türkçe’nin haberine göre raporda, Almanya’da bakıma muhtaç yaşlı sayısı 2021’e göre yüzde 14’lük artışla 2030’da 5.7 milyona, 2040’ta ise yüzde 28’lik artışla 6.4 milyona yükseleceği hesaplamalarına yer verildi. RWI, bu nedenle 2040 yılına kadar yatılı bakım alanında ek 322 bin iş gücüne ihtiyaç doğacağı öngörüsünde bulundu. Raporda, 2040 yılına kadar yatılı bakım alanında 163 bin ila 380 bin, ayakta bakım alanında ise 97 bin ila 183 bin, tam zamanlı çalışacak ek iş gücüne ihtiyaç olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Yaşlanan Almanya’da yüz binlerce bakıcı açığı

‘CAZİP HALE GETİRİLMELİ’
Araştırma sonuçlarını değerlendiren RWI’nin bakım sektörü uzmanı Dörte Heger, “Toplum yaşlanmaya devam edecek. Bununla bağlantılı olarak artan bakım ihtiyacını gerektiği şekilde karşılayabilmek için Alman bakım sektörünün önümüzdeki yıllarda ek iş gücü ve sermayeye ihtiyacı bulunuyor” dedi. Bunun için bakım mesleğinin daha cazip hale getirilmesi gerektiğini belirten Heger, ücretlerin artırılması, iyi bir yönetim kültürü, mesleğin toplumdaki itibarının artırılması, aile ve mesleğin bir arada yürütülme imkânlarının geliştirilmesi ve kariyer imkanlarının geliştirilmesi gibi tavsiyelerde bulundu. Heger, bunların yanı sıra yurt dışından nitelikli iş gücü göçüyle kalifiye eleman açığının azaltılabileceğine işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!