‘Yardımlar için 1 Ocak beklenmesin’

Güncelleme Tarihi:

‘Yardımlar için 1 Ocak beklenmesin’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2022 12:21

Almanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, 65 milyar Euro’luk üçüncü yardım paketini hafta sonu açıkladı. Ekonomi uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarından destek gören yardım paketi bazı kararlardan dolayı eleştirilirken, muhalefet ise ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

CDU/CSU Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, ‘t-online’ haber sitesine yaptığı açıklamada, “Bu, vatandaşlar için acil bir yardım paketinden ziyade hükümet için bir çalışma programı. Birçok önemli nokta için başlıklar dışında somut bir şey yok” dedi. Sol Parti Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch da “Pek çok açıdan hayal kırıklığı yarattı. Almanya kış için yeterli donanıma sahip değil. Bu planlar, kışın Almanya’nın üzerine çığ gibi düşecek yoksullaşmayı engelleyemeyecek” dedi. Aşırı sağcı AfD Genel Başkanı Tino Chrupalla ise yardım paketini ‘maliyetli semptomla mücadele’ olarak değerlendirdi. Fiyat patlamasının nedenleri ele alınmadığı sürece tüm yardım önlemlerinin yalnızca kısa vadeli çözümler olduğunu belirten Chrupalla, “Devletin, yardım dağıtımı ve planlı ekonomik müdahaleler yerine, gıda ve enerji üzerindeki tüketim vergileri ve CO2 vergisinin kaldırılması şeklinde hedefe yönelik bir rahatlamaya ihtiyaç var” dedi.

‘Yardımlar için 1 Ocak beklenmesin’

CDU/CSU Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn

Haberin Devamı

EKONOMİ UZMANINDAN ÖVGÜ
Muhalefet partilerinin eleştirisine karşılık ekonomi uzmanı Veronika Grimm, 65 milyar Euro’luk yardım paketini övdü. Hükümetin aldığı tedbirlerin özellikle yüksek enerji maliyetleri nedeniyle mevcut krizin yükünün çok büyük olacağı gerçeğini dikkate aldığını ifade eden Grimm, “Yapılması gereken doğru şey bu” dedi. Grimm, sübvansiyonların artık ‘özellikle zorlukları kendi başlarına karşılama gücü daha az olan kişilere’ verileceğini söyledi. Aynı zamanda Alman Ekonomi Uzmanları Konseyi üyesi olan Grimm, elektrik piyasası ve gaz müşterileri üzerindeki yükleri hafifletmek için alınacak önlemlerin ‘henüz belirsiz’ olduğunu kaydetti.

‘Yardımlar için 1 Ocak beklenmesin’

Sol Parti Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch

Haberin Devamı

Ekonomi araştırma kuruluşlarından Ifo Başkanı Clemens Fuest de Bild gazetesine verdiği demeçte paketin hem ışığı hem de gölgesi olduğunu söyledi. Fuest, hükümetin, fiyatları ve dolayısıyla enerji tasarrufuna yönelik teşvikleri işe yarar hale getirmeye çalıştığını söyledi. Ancak desteğin yeterince hedefe yönelik olmadığını belirten Fuest, “Bazı tedbirler sulandırılıyor” diye konuştu. Elektrik fiyatlarındaki indirimin elektrik fiyatlarını kendileri ödeyebilecek olan daha yüksek gelirli hanelere de fayda sağlayacağını, çalışanlara yapılan ek ödemelerin vergi ve harçlardan muaf tutulmasının ‘mantıklı olmadığını’ belirten Fuest, devletin, ücretlerin belirlenmesini toplu sözleşme taraflarına bırakması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

DERNEKLERDEN PAKETE DESTEK
Almanya’daki sosyal derneklerden biri olan Caritas Derneği, hükümet ortaklarının destek paketini övdü. Dernekten yapılan açıklamada, “Siyasi nedenlerden kaynaklanan gaz sıkıntısının sosyal sonuçları gözle görülür şekilde hafifletilecek” dedi. Ancak Caritas, koalisyon tarafından açıklanan elektrik fiyatlarının nasıl frenleneceğiyle ilgili önlemlerin yakından inceleneceğini açıkladı. Caritas Başkanı Eva Maria Welskop-Deffaa, “Bunun nasıl başarılacağı henüz ikna edici bir şekilde sunulmadı” dedi. Ayrıca daha hedefe yönelik tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Welskop-Deffaa, “Temel ihtiyaç sahiplerine yönelik ilk yardım için 1 Ocak’a kadar bekleyemeyiz. Açık olmalı. Hiç kimsenin ışıkları sönmemeli ya da kaloriferleri kapatılmamalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘DOĞRU VE ÖNEMLİ BİR ROTA’
Almanya’daki bir diğer büyük sosyal yardım derneği Diakonie de hükümetin destek paketini hızlı uygulama çağrısında bulundu. Diakonie Başkanı Ulrich Lilie, Berlin’de yaptığı açıklamada hükümetin ‘doğru ve önemli bir rota’ belirlediğini söyledi. Uzlaşmanın, toplumsal barış için önemli bir yapı taşı oluşturduğunu ifade eden Lilie, insanların artık kararların hızlı bir şekilde uygulanmasını beklediğini vurguladı. Lilie, özellikle SPD, Yeşiller ve FDP arasında varılan anlaşmanın ardından bu kez emeklilerin ve öğrencilerin de tek seferlik ödeme alacak olmasını, vatandaşın gelirinin mevcut Hartz IV’ten daha yüksek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

‘Yardımlar için 1 Ocak beklenmesin’

‘Yardımlar için 1 Ocak beklenmesin’

‘Yardımlar için 1 Ocak beklenmesin’

BAKMADAN GEÇME!