Yaptıklarımızı halka anlatamadık

Güncelleme Tarihi:

Yaptıklarımızı halka anlatamadık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2023 10:24

Almanya’da ‘Bina Enerji Yasası’ tartışmaları yüzünden yoğun eleştirilere hedef olan Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), ortaklık ettikleri koalisyon hükümetinden kendisinin de memnun olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

ANNA Will’in Alman devlet televizyonu ARD’de kendi ismiyle sunduğu açık oturuma katılan Bakan Habeck, yeni yapılacak binaların yanı sıra eski konutlarda da 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yüzde 65 yenilenebilir enerjiyle çalışacak ısı sistemi monte edilmesi planının biraz hızlı olduğunu itiraf ederken, halkın desteği olmadan nötr iklim hedefine ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi. Sunucu Anne Will’in, “Sayın Habeck, ilklim politikası konusunda hem hükümetin hem de partinizin prestijine zarar verdiniz” saptamasına, “Çok çabuk hareket etmemiz gerekiyordu. Bu yılın başlarından bu yana Almanya’da bazı şeyler değişti. Ama ben de biz de bu değişikliği zamanında fark edemedik” itirafında bulundu. Tasarının enerji krizi yaşanan bir dönemde hazırlandığına dikkati çeken Habeck, doğal gaz depolarının zamanında doldurulmasının halkı rahatlattığını, o yüzden de beklenen desteğin azaldığını söyledi.

Haberin Devamı

‘ÇOĞUNLUĞUN DESTEĞİ OLMALI’
2045 yılında nötr iklim hedefine ulaşılması için Bina Enerji Yasası’nda planlanan değişikliklerin hayata geçirilmesinin şart olduğunu vurgulayan Habeck, tasarının halka yeteri kadar anlatılamamasında hükümetin de hatası olduğunu itiraf etti. Halkın sadece yüzde 20’sinin hükümetten memnun olduğu saptamasıyla ilgili olarak da “Federal hükümetten ben de memnun değilim. Çabalarımız ve başarılarımız çok büyük. Aldığımız önlemler sayesinde kışı sıkıntısız bir şekilde atlattık. Elektrik ve doğal gaz fiyatlarını ucuzlattık. Geçen yılın sonbaharında en yüksek seviyeye ulaşan enflasyonu düşürdük. Ama bunu görünümümüze yansıtamadık. Bunları halka iyi anlatamadık, yansıtamadık” dedi. Habeck, enerji ve iklim koruma politikasının halka daha iyi anlatılmasına özen gösterilmesinin şart olduğunun altını çizerken, “Bu alanda benim de hatam oldu. Halkla komünikasyon hayal ettiğim şekilde gerçekleşmedi” itirafında bulundu. Demokrasilerde her projenin hayata geçirilmesi için çoğunluğun desteğinin alınmasının gerektiğini hatırlatırken, nötr iklim hedefine ulaşılması için çabalarını kararlı bir şekilde sürdüreceklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!