Viyana’yı karıştıran Türk

Güncelleme Tarihi:

Viyana’yı karıştıran Türk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2015 00:00

Bir Türk Viyana’da siyaset dünyasını hareketlendirdi. Pratisyen doktor Turgay Taşkıran’ın Viyana seçimlerine bağımsız liste hazırlığı, Avusturya’da siyaset dünyasını altüst etti.

Haberin Devamı

Viyana bir Türkü konuşuyor. Daha düne kadar Avusturyalıların tanımadığı pratisyen doktor Turgay Taşkıran, birden ülkenin gündemine oturdu. Turgay Taşkıran’ın Viyana seçimleri için bağımsız liste hazırlığı siyaset dünyasını ayağa kaldırdı. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ), “Türk partisi kuruluyor” diye korku yayarken, öteki siyasi partiler ise oyların bölünmesinden, göçmen kökenlilerin oylarını kaybetmekten korkuyor. Siyasi gözlemciler ise nüfusunun yüzde 40.7’si göçmen kökenli olan Viyana’da, bağımsız listenin Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) kalesini tehlikeye düşüreceği görüşünde.

HEDEFİNİ AÇIKLADI

Dr. Turgay Taşkıran’ın, Hürriyet’e söyledikleri Avusturya’daki bu tartışmaları çok daha kızıştıracak. “11 Ekim’de Viyana Eyalet seçimlerinde yüzde 5 barajını aşabilecek misiniz?” sorusuna Taşkıran, şu yanıtı verdi:

“Bizim hedefimiz yüzde 5 değil. Viyana’da yüzde 40 oranında göçmen kökenli yaşıyor. Ben Viyana Belediye Başkanı olmak istiyorum. Hedefim bu. Bunun için çalışacağım. Elbette hayalperest de değiliz. Göreceğiz, insanları ne kadar etkileyebileceğimizi. Önyargıları ne kadar kıracağımızı. Bunu şu an daha kestiremiyoruz. Ama görünen o ki, çok büyük bir ilgi var. Televizyonlar, radyolar gazeteler bizi konuşuyor. Demek ki, potansiyel var.”

NEDEN AYRI LİSTE?

Dr. Turgay Taşkıran, niçin ayrı liste sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Asıl neden son yıllarda artan yabancı düşmanlığı. Buna karşı mevcut partilerin çözümler üretmemesi, bizi böyle bir oluşuma götürdü. FPÖ her seçimde sandıkta oy patlaması yaşıyor. Bütün bunlar bizi endişelendiriyor. Burgenland Eyaleti’nde, Sosyalist Parti (SPÖ) hep birinci parti çıkardı. Tek başına iktidardaydı. Mayıs ayında yapılan seçimlerde tek başına hükümeti kaybetti ve FPÖ’yle koalisyon kurdu. Oysa SPÖ’nün Genel Başkanı ve Avusturya Başbakanı Faymann hep ‘FPÖ ile kesinlikle koalisyon kurmayız’ diyordu. Şimdi bir eyalette koalisyon kurdular. Bu ileride Viyana’da da olabilir. Biz aşırı sağın bu yükselişini durdurmak istiyoruz.”

BU ADALETSİZLİĞİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ

“Viyana’daki seçimlere bir listeyle girmek istiyoruz. Bağımsız bir liste bu, parti değil. Adı ‘Gemeinsam für Wien’ (Viyana için Beraber). Bu listenin içinde sadece Türkler olmayacak. Başka yabancı kökenliler ve Avusturyalılar olacak. Adaylar için pazarlık aşamasındayız. Ben listebaşı adayı olacağım. Viyana’nın 23 bölgesi dahil 200 civarında adayla çıkacağız. Viyana nüfusunun yüzde 40’ı göçmen kökenli, ama Viyana Eyalet Meclisi’nde sadece 5 göçmen kökenli milletvekili var. Yani yüzde 40’a karşı yüzde 5. Bu adaletli mi? Bu durumu değiştirmek istiyoruz.”

HEP KORKUP BEKLEYECEK MİYİZ

Turgay Taşkıran hazırlayacakları listeyi aşırı sağcı FPÖ’nün, ‘Türk partisi’ diye propaganda malzemesi yapmasından endişe edip etmediği sorusuna da şu yanıtını verdi:
“Hayır, biz olmadan da onlar malzeme yapıyor bizleri. Bizim oluşum olmadan da oylarını artırıyorlar. Bizi malzeme yapacak diye hep korkup bekleyecek miyiz? Biz ayrıca FPÖ seçmeninden de oy almak istiyoruz. Bizim öcü olmadığımızı, bu topluma önemli katkı sunduğumuzu göstermek istiyoruz. Vergimizi ödüyoruz. Ben doktor olarak sadece Türk hastalara bakmıyorum. Avusturyalı hastalara da bakıyorum. Bu topluma her gün bir katkı sağlıyorum. Bunu bu toplum için yapıyorum. Biz insanların kafasındaki önyargıları değiştirmek istiyoruz. FPÖ Başkanı Strache’nin politikasının ülkeyi kamplaştırdığını anlatacağız. Hepimiz aynı gemideyiz. Burada yaşanan sorunlar yabancı, yerli demeden hepimizi etkiliyor. Nüfus azalması hepimizin sorunu. Kararları karar mercilerinde birlikte almamız gerekiyor. Yabancılar gitsin demekle sorunlar çözülmüyor. Yabancılara siz sadece çalışın, kararları bize bırakın demekle de artık olmuyor. Burada yetişmiş uzman insanlar var. Bunların karar mercilerine dahil edilmesi gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!