‘Vatandaşın yanındayız’

Güncelleme Tarihi:

‘Vatandaşın yanındayız’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2022 15:50

Yerli ve yabancı medya mesuplarıyla basın toplantı düzenleyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Hiçbir yurttaşımızı yalnız bırakmayacağız” derken, ülkede sosyal sürtüşmeler yaşanmasını beklemediğini de söyledi. “Bu savaş Putin’in savaşıdır” diyen Scholz, “Putin savaş suçlusu olarak yargılanmalı mıdır?” sorusuna ise yanıt vermedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra enflasyon nedeniyle çeşitli alanlarda fiyatların yükselmesi nedeniyle zor duruma düşen insanlara her türlü desteğin verileceğini söyledi. “Tatilde çok iyi dinlendim” diyen Scholz, başkent Berlin’de yerli ve yabancı medya mensuplarının sorularını yanıtlarken, hükümetin ‘yardım paketleri’nin devam edeceğini belirtti. Scholz, “Hiçbir yurttaşımızı yalnız bırakmayacağız” sözü verdi. Yaklaşık 2 saat süren basın toplantısında ağırlıklı olarak yaşanan enerji krizi ve Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş ile kendisinin de adının karıştığı Hamburg merkezli Warburg Bank aracılığıyla, vergi ödemedikleri halde devletten vergi iadesi alanların yol açtığı “Cum-ex skandalı” ile ilgili sorular ön plana çıktı.

‘Vatandaşın yanındayız’
ZOR DÖNEMİ ATLATACAĞIZ
Başbakan Scholz, pandemiye paralel olarak beklenmedik bir şekilde Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle zor bir dönemden geçilmekte olduğunu söyledi. “Ancak tüm zorlukların üstesinden gelme şansımız yüksek” diyen Scholz, hayata geçirilen ‘yardım paketleri’ sayesinde vatandaşların yükünün hafifletileceğini de vurguladı. Hükümetin hayata geçirdiği 30 milyar Euro hacimli yardım paketini yenilerininin takip edeceği müjdesini de verdi. Aralarında farklı partilerden politikacıların da bulunduğu farklı çevreler bu yıl kış aylarında yaşanacak sıkıntılar nedeniyle Almanya genelinde sosyal sürtüşmeler beklendiğini ileri sürerken, Başbakan Scholz, “Ben bu ülkede sosyal sürtüşmeler yaşanacağına inanmıyorum” yanıtını verdi. Scholz, “Bizim halkımız zekidir. Kendilerini neyin beklediğini çok iyi bilir” dedi.

Haberin Devamı

YENİ BORU HATTI
Almanya’nın Rusya’dan enerji ithalini minimale düşürmeyi hedeflediğini belirten Başbakan Scholz, yeni enerji yolları atadıklarını da söyledi. Rüzgar ve güneş enerjisine, yenilenebilir enerjiye çok önem verdiklerini özellikle vurgularken, “Dışa bağımlılığı asgariye indirmekte kararlıyız” dedi. Scholz ayrıca Portekiz’den Orta Avrupa ülkelerine doğal gaz akışını sağlamak için İspanya, Fransa üzerinden bir doğal gaz boru hattı projesini hayata geçirmek üzere görüşmeler sürdürüldüğünü de açıkladı. “Böyle bir bağlantı bizleri çok daha rahatlatacaktır” dedi.

‘Vatandaşın yanındayız’
PUTİN’İN SAVAŞI
Yaklaşık 9 aydır Almanya’nın Başbakanı olarak görev yapan Scholz, Ukrayna’da sürdürülen savaşın sorumlusunun Rusya Devlet Başkanı Wladimir Putin olduğunu yineledi. “Bu savaş Putin’in savaşıdır” diyen Scholz, bu savaşın her yönüyle aydınlatılmasının kaçınılmaz olduğunu da vurguladı. Ancak “Putin savaş suçlusu olarak uluslararası mahkemelerde yargılanmalı mıdır?” sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Scholz, Estonya ve Finlandiya’nın Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tüm Rus vatandaşlarına vize vermemesi yönündeki önerisine sıcak bakmadığını da ima etti.

Haberin Devamı

‘PARANIN KAYNAĞINI BİLMİYORUM’
SPD’li parti arkadaşı Federal Meclis eski milletvekili Johannes Kahrs’ın Hamburg’da hesabı bulunduğu Sparkasse’de kiraladığı kasada 200 bin Euro’nun üzerinde nakit para bulunmasıyla ilgili olarak da “Bu paranın kaynağını bilmiyorum” dedi. Bu olayın ortaya çıkması öncesinde de sonrasında da Johannes Kahrs ile görüşmediğini de söyledi.

MERKEL VE SCHOLZ
Başbakan Scholz, “Eski Başbakan Angela Merkel’in eksikliğini hissediyor musunuz?” sorusuna da “O’nunla severek telefonlaşıyorum. Ama ben de severek Başbakanım” yanıtını verdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!