Ukrayna’ya Leopard bulmacası

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna’ya Leopard bulmacası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2023 15:47

Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Polonya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tankları göndermesine taş koymayacakları yönündeki açıklaması kafaları karıştırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Fransa ile Almanya arasındaki Dostluk Anlaşması ‘Elysee Sözleşmesi’nin 60’ıncı yıl dönümü vesilesiyle Paris’te düzenlenen kutlamalar sırasında Fransız LCI televizyonuna verdiği demecinde, Polonya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tankları göndermek için şu ana kadar Almanya’nın onayını alma girişiminde bulunmadığını belirtirken, “Bize sorulsaydı engel çıkarmazdık” açıklamasında bulunması kafaları karıştırdı. Baerbock, bugün Brüksel’de yaptığı açıklamada ise Partis’teki görüşünü yinelemedi. Ancak Ukrayna’nın bu savaşı kazanması için uluslararası düzeyde Ukrayna’ya silah yardımının sürdürülmesinin şart olduğunu söylemekle yetindi.

Ukrayna’ya Leopard bulmacası
BİR İKİ GÜNDE AÇIKLIK KAZANACAK
Geçen hafta perşembe günü göreve başlayan Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius ise Polonya’nın tutumuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Ancak Almanya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tankları gönderilip gönderilmeyeceğinin bir iki gün içinde açıklık kazanacağını söyledi. Bakan Pistorius, “Bu konuda kararı Başbakanlık verecektir” açıklamasında da bulundu. Başbakan Olaf Scholz’un ABD’nin Ukrayna’ya Abrams tankları göndermesi halinde Almanya’nın Leopard 2 tankları göndereceği sözünün ardında durduğu açıklandı. Ana muhalefet CDU/CSU’nun yanı sıra hükümet ortakları FDP ve Yeşiller’in de Ukrayna’ya zaman kaybetmeden Leopard 2 tankları gönderilmesi için baskı yaptıkları halde, Başbakan Scholz’un çekimser tutumunu sürdürdüğü de gözden kaçmadı. Baştan beri Ukrayna’ya ağır silah verilmesi konusunda “Biz tek başına değil, müttefiklerimiz ve partnerlerimizle hareket ederiz” diyen Scholz’un Ukrayna’ya Alman tankları gönderilmesinin Rusya tarafından ‘savaşa dahil olma’ olarak algılacağından çekindiği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ALMANYA İZİN VERMESE DE GÖDERECEĞİZ’
Öte yandan Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un açıklaması üzerine Polonya’nın Alman yapımı Leopard 2 tankların gönderilmesi için Almanya’dan izin isteyeceği açıklandı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, “Bu izni isteyeceğiz. Ama bu ikinci derece önemli. Biz Ukrayna’ya Leopard göndermeye hazır diğer ülkelerle küçük bir koalisyon oluşturacağız. Almanlar izin verseler de vermeseler de, Almanya bu koalisyonda yer almasa da, biz Leopardları Ukrayna’ya göndereceğiz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!