Ukrayna’ya, AB’ye ‘tam üyelik’ sözü verdi

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna’ya, AB’ye ‘tam üyelik’ sözü verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2023 16:56

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, SPD’nin 160’ıncı kurul yıldönümünde Ukrayna’ya AB’ye üyelik sözü verdi: “Vladimir Putin’in bu çılgınlığı yüzünden kıtamızın tarihindeki bu acı dolu dönem bitecek ve Ukrayna özgür bir ülke olarak AB’nin tam üyesi olacaktır.”

Haberin Devamı

ALMANYA’da koalisyon hükümetinin büyük kanadı ve ülkenin en köklü partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD), kuruluşunun 160’ıncı yıldönümü kutlamalarına başladı. ‘Putin dostu’ olmakla suçlanan ve 1998-2004 yıllarında SPD Genel Başkanı, 1998-2005 yıllarında da Almanya Başbakanı olarak görev yapan Gerhard Schröder, kutlamalara davet edilmediği için katılmadı. “İlerlemenin adalete ihtiyacı var-160 yıldır yarın için fikirler” sloganıyla partinin Berlin’deki genel merkezi Willy Brandt Evi’inde düzenlenen ilk etkinlikte konuşan Başbakan Olaf Scholz, partililere saygılı bir toplum yaratılması için harekete geçme ve saygılı toplumun ardında durma çağrısında bulundu. “Saygı, kendisini diğerlerinden güçlü, daha eğitimli, daha zengin veya daha uyanık sanarak kimseye tepeden bakmamaktır” diyen Scholz, saygılı toplum yaratılmasında ısrar edilmesini istedi.

Ukrayna’ya, AB’ye ‘tam üyelik’ sözü verdi
‘PUTİN KAZANAMAYACAK’
2018 yılında geçici olarak 2.5 ay SPD Genel Başkanlığı görevini de üstlenen Scholz, Alman sosyal demokratlara Avrupa’nın geleceği ve Ukrayna için çaba gösterme, mücadele verme çağrısında da bulundu. Savaşın bitmesinden sonra Ukrayna’ya Avrupa Birliği’nde (AB) tam üye olarak yer alma sözü de veren Scholz, “Bu savaşı Rusya’nın kazanmasına izin verilmemeli, kazanamayacak da. Vladimir Putin’in bu çılgınlığı yüzünden kıtamızın tarihindeki bu acı dolu dönem bitecek ve Ukrayna özgür bir ülke olarak AB’nin tam üyesi olacaktır” dedi. Kendilerini, ekonominin ‘nötr iklim’ hedefine ulaşılacak biçimde dönüşümünü sağlamak gibi tarihi bir görev beklediğini belirten Scholz, bunun üstesinden geleceklerini söyledi.
SPD Eş Başkanları Saskia Esken ile Lars Klingbeil da Ferdinand Lassalle’ın 23 Mayıs 1863’te Genel Alman İşçi Dernekleri (ADAV) adı altında kurduğu bugünkü SPD’nin hedefinin, doğru politikayla hem ülkeyi hem de Avrupa’yı daha ilerilere götürmek, dünyada barışın sağlanmasına ve ülkede barış içinde birlikte yaşamın korunmasına katkıda bulunmak olduğunu vurguladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!