Türkçe derslerine katılımı artırmalıyız

Güncelleme Tarihi:

Türkçe derslerine katılımı artırmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 13:10

Aşağı Saksonya Eyaletinde yaklaşık 8 yıldır Türkçe dersinin okullarda daha nitelikli verdirilmesi için çalışmalar yapan ‘Anadil Çalışma Grubu’nu oluşturan derneklerden Aşağı Saksonya Türk Veli Dernekleri Federasyonu, Türk Öğretmenler Birliği, AS.ADD, DİTİB, CHP Hannover ve Eğitim Ataşeliği, Başkonsolosluk yerleşkesinde Başkonsolos Gül Özge Kaya’nın da katılımıyla 2024 yılında yapılacak çalışmaları belirlemek amacıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

“Türkçe derslerinin gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir” diyen Başkonsolos Kaya, şunları söyledi: “Yaptığım dernek ziyaretlerinde velilerden Türkçe derslerine bir istek olduğunu görüyorum. Ne yazık ki, bunun karşılığında yetkililerce isteğe yeterince cevap verilmiyor. Bu derslerin nitelikli bir şekilde ve artarak verilmesi için azami gayret gösteriyoruz, bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Türkçe dersinin okullarda sınıf geçmeye etki etmesi, ilkokuldan itibaren lise bitimine kadar haftada en az üç ders saati verdirilmesi, daha fazla Türkçe öğretmenlerinin okullarda görevlendirilmesi, velilerin duyarlı hale gelebilmesi için çalışmalar yapan ‘Anadil Çalışma Grubu’ kutluyorum.”

‘BAKANLA GÖRÜŞECEĞİZ’
Aşağı Saksonya Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı ana dil derslerinin nasıl verileceği yönündeki genelge taslağı hakkında Orhan Güner ve Seyhan Öztürk bilgi verdi. Öztürk, “Genelge bu haliyle kötü durumda. Bunun için FöTEV Nds ve ASTÖB olarak eleştirilerimizi ve isteklerimizi belirttiğimiz mektubumuzu yetkililere ilettik. Yakında da bakanla görüşmemiz var. Burada alacağımız kararları kendilerine aktaracağız” dedi. Eğitim Ataşesi Doç. Dr. Kazim Kalkan ise “İstatikler, Türkçe dersleri için öğrenci sayısının arttığını gösterirken, derslere katılımın ve öğretmenlerin sayılarının çok düştüğünü gösteriyor. Derneklerimizle birlikte hareket ederek Türkçemizin gençlerimiz tarafından da nitelikli olarak konuşulmasını sağlamalıyız” diye konuştu.
Toplantıda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 28 Nisan 2024 tarihinde IGS Mühlenberg okulunda kutlanması kararı da alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!