‘Toplumumuzu demans dostu hale getirmeliyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Toplumumuzu demans dostu hale getirmeliyiz’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2023 09:55

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), 2020 yılından bu yana ‘Demansla Ulusal Mücadele Stratejisi’nin tek İslami temsilcisi olarak önemli bir rol üstleniyor. DİTİB, demans hastalarına dini ve manevi destek sunmayı amaçlayan bu projede görev alıyor, aynı zamanda stratejinin bir aktörüdür.

Haberin Devamı

DİTİB Aile ve Sosyal Hizmetler Birimi (ASM) ile Alman Yaşlılara Yardım Kuruluşu (KDA) iş birliğinde din görevlilerine yönelik özel bir eğitim programı düzenlendi. DİTİB Genel Merkezi’nde ‘Demansa Duyarlı Cami Dernekleri’ başlıklı eğitim programı, Düsseldorf, Essen, Köln ve Münster bölgelerinden 25 din görevlisinin katılımıyla gerçekleşti.
STUTTGART Demans Yardım Kuruluşu (DSS) ve İslami Sosyal Hizmetler Derneği’nden (IKW) uzman konuşmacılar tarafından verilen eğitim programında, demansla ilgili zorluklara dair farkındalık kazandırmayı hedefleyen bilgilendirici sunumlar yapıldı. DİTİB derneklerinde görev yapan din görevlileri, demans hastası cemaat üyelerine ve ailelerine yardımcı olma konusunda aydınlatıldı. DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Şahin, eğitim programının pek çok insanın hayatını büyük ölçüde iyileştirmeye yönelik önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

‘Toplumumuzu demans dostu hale getirmeliyiz’

Muhammed Şahin

Haberin Devamı

Genellikle 80’li ve 90’lı yıllarda genç yetişkinler olarak Almanya’ya gelenlerin şimdi yaşı ilerlemiş bir kuşak olduğunu belirten Şahin, “Bu nedenle demans ve yaşlılara yönelik çalışmalar, son yıllarda bizler için öncelik haline geldi. Eğitim programı, demansın toplumu etkileyen bir sorun olduğunu vurgulamakta ve cemaat üyelerinin ihtiyaçlarına odaklanarak hizmetlerini geliştirmek amacını taşımaktadır. Ayrıca, uzman konuşmacıların deneyimlerini paylaşarak toplumları daha demans dostu hale getirmenin yollarını bulma konusunda işbirliği yapmayı hedeflemektedir. Demans, yalnızca bireyleri değil, tüm toplumu etkilemektedir” dedi.

‘Toplumumuzu demans dostu hale getirmeliyiz’

Annika Kron

FARKINDALIK YARATILMALI
Alman Yaşlılara Yardım Kuruluşu Köln Şubesi’nden Annika Kron da şunları söyledi: “Bu mabet, yalnızca bir ibadet mekânı olmanın ötesinde, sosyal duyarlı çalışmalarınız nedeniyle de ayrıca takdir ediliyor. Çalışmamın odak noktası yaşamın son aşaması ile ilgili. Yani, nasıl yaşlanmak istediğimiz ve bu yaşam sürecinin bizim için ne ifade ettiği hakkında daha fazla düşünmemiz gerekiyor. Bu ihtiyaçları tanıyarak, çalışmalarımızı bu yönde şekillendirmeli ve yaşlıların yaşamlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmalıyız. Aynı zamanda bu konuyla ilgili daha fazla farkındalık yaratmalı ve yaşlı bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için toplumumuzu daha duyarlı hale getirmeliyiz. Bu mabedin toplum için yaptığı bu tür çalışmalar, insanların yaşamlarının her aşamasında desteklenmelerine katkıda bulunuyor” diye konuştu.

‘Toplumumuzu demans dostu hale getirmeliyiz’


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!