‘Tek kelimeyle utanç verici’

Güncelleme Tarihi:

‘Tek kelimeyle utanç verici’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2022 11:11

Koronavirüs salgını döneminde sağlık çalışanlarına fedakârlıklarından dolayı verilmesi kararlaştırılan 1000 Euro’luk ikramiyelerin ödenmediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koronavirüs salgınının yoğun olduğu dönemde yaptıkları fedakârlıklar nedeniyle en çok takdiri, sağlık sektörü çalışanları ve özellikle de hasta bakıcılar almıştı. CDU’lu Jens Spahn’ın Federal Sağlık Bakanı olduğu dönemde hükümet, hasta bakıcılara korona ikramiyesi adı atlında bonus ödeme yapma kararı almıştı. Hükümet, vergiden muaf 1000 Euro’yu federal bütçeden karşılayacağını belirtirken, 500 Euro da eyalet bütçelerinden ödenmesi kararlaştırılmıştı. O zamanki Sağlık Bakanı Spahn, hasta bakıcıların federal hükümetin söz verdiği bonustan faydalanmak için ekstra bir şey yapmasına gerek olmadığını, otomatik olarak işverenlerinden ikramiyelerini alacaklarını açıklamıştı.

ŞİRKETLER KENDİLERİ İÇİN ALMIŞ
Ancak verilen sözün yeteri kadar yerine getirilmediği, Sağlık Bakanlığı’nın salgındaki mali tutumunu inceleyen Federal Denetim Ofisi’nin raporunda ortaya çıktı. NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung gazetesinin bildirdiğine göre, 29 sayfalık rapor, geçen hafta sonunda Federal Meclis Bütçe Komisyonu’na gönderildi. Korona ikramiyesinin ödendiği prosedürün ‘hata ve suistimale açık’ olduğu belirtilen rapora göre, çok sayıda bakım hizmeti veren şirket, federal fonların ödenmesi için başvuruda bile bulunmadı. Bu nedenle devletten gelecek 1000 Euro bu tesislerde çalışan hasta bakıcılara ulaşmadı. Öte yandan bazı hasta bakım şirketlerinin yöneticilerinin, sadece çalışanları için değil aynı zamanda hakları olmadığı halde kendileri için de korona ikramiyesi aldıkları belirlendi.

Haberin Devamı

‘HİÇBİR MAZERETİ OLAMAZ’
Bahar aylarında hizmet sektörü sendikası ver.di, birçok bakım çalışanının korona ikramiyesini hiç almamış olmasını eleştirmişti. ver.di Yönetim Kurulu Üyesi Sylvia Bühler, “Bu tek kelimeyle utanç verici” dedi. Bühler, binden fazla bakım hizmetinin iş rakamlarını analiz eden büyük bir vergi danışmanlığı şirketinin değerlendirmesine atıfta bulundu. Rapora göre, yaşlı bakımı alanında çalışanların yalnızca yüzde 60’ından biraz azı 2020 yılında korona ikramiyesi aldı. Bunların çoğu Brandenburg’da, en azı ise Baden-Württemberg eyaletinde. ver.di yöneticisi Bühler, “Bakım alanında çalışanlara ikramiye ödemesi yapılmamasının hiçbir mazereti olamaz” dedi. BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!