Sorun yaratmayın, sorunları çözün

Güncelleme Tarihi:

Sorun yaratmayın, sorunları çözün
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2023 10:40

Almanya’da sendikalar ve iş insanları, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine tartışma değil, ülkenin geleceği için birliktelik ve dayanışma sergileme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

KOALİSYON partilerinin yarın (salı) Başbakan Olaf Scholz başkanlığında Berlin yakınlarındaki Meseberg’de yapacakları geleneksel ‘değerlendirme toplantısı’ öncesi bir açıklama yapan Metal İşçileri Sendikası (IG Metall) Başkanı Jörg Hofmann, “Bu toplantıda taraflar yüksek sesle konuşmak yerine birbirlerine yapıcı yaklaşıp, ülkenin geleceğini şekillendirecek olumlu kararlar almalı. Bu toplumun birliktelik ve dayanışmaya ihtiyacı var. Ortaklar da bu toplantıda halka örnek olup birliktelik ve dayanışma sergilemeli” dedi. Hofmann, aynı zamanda Almanya’nın ‘sanayi ülkesi’ konumunu koruyabilmesi için şirketlere bu zor dönemde daha fazla devlet desteği verilmesini de istedi.

EKONOMİ TEHLİKEYE GİRER
Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI) Başkanı Wolfgang Grosse Entrup da hükümet partilerine kendi aralarında yaşanan sürtüşmelere son verme çağrısında bulundu. Özellikle son dönemlerde Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Lisa Paus ile Federal Maliye Bakanı Christian Lindner arasında yaşanan sürtüşmelerin Alman ekonomisine de zarar verdiğine dikkati çeken Grosse Entrup, “Sorun yaratmayın, sorunları çözün. Aksi halde ekonomimizin geleceği tehlikeye girer” uyarısında bulundu.
Alman Makine ve Tesisler Birliği (VDMA) Başkanı Thilo Brodtmann ise “Koalisyon, karar verme yetisini göstermeli ve görüş ayrıklılarını aşmayı başarmalı. Bu, ülkemizin de halkımızın da yararına olur” dedi. Brodtmann, aynı zamanda ekonomik alanda yaşanan durgunluğun giderilmesi için devletin yardımını beklediklerini de söyledi.

Haberin Devamı

SANCILAR NASIL BAŞLADI?
Ortaklar arasında sancılar, Ukrayna’ya silah verilip verilmemesiyle başladı. Başbakan Olaf Scholz, Almanya’daki yasalara göre savaş bölgelerine silah gönderilmesinin yasak olduğu gerekçesiyle Ukrayna’ya silah verilmesine karşı çıktı. Ancak Yeşiller ile FDP silah gönderilmesini istedi. ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) bastırması üzerine Scholz “Evet” demek zorunda kaldı. Aynı dönemde Yeşiller, ülkede faaliyetteki son 3 nükleer santralın da öngörülen şekilde 31 Aralık 2022’de kapatılmasını yeniden gündeme getirdi. Yaşanan enerji krizi nedeniyle FDP buna karşı çıktı. Ancak ortakların birbirine düşmesini engellemek için Şansölye Scholz, ortak bir yol buldu ve nükleer santralların 15 Nisan 2023’te kapatılmasına karar verdi. Kısa bir süre sonra da ortaklar arasında Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in Kalorifer Yasası planı sürtüşmelere yol açtı. Yeni konutlara ve eski binalara yüzde 60 yenilenebilir enerji tüketimli ısınım sistemi monte edilmesi planına FDP ve bazı SPD’liler karşı çıktı. Federal Anayasa Mahkemesi’nin ‘acele edilmemesi’ kararı üzerine Habeck’in planları askıya alındı. Son olarak da Yeşiller’li Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Lisa Paus ile Federal Maliye Bakanı Christian Lindner arasında ‘para kavgası’ çıktı. Lisa Paus’un, fakir ve dar gelirli ailelerin çocuklarına daha fazla yardım yapılması için bakanlığının bütçesine daha fazla destek verilmesini kabul etmeyen Bakan Lindner’in şirketlere 6.5 milyar Euro destek içeren ‘Kalkınma Şans Yasası’ tasarısını bloke etmesi sancıları artırdı.

 

BAKMADAN GEÇME!