Koalisyon Hükümeti haberleri sayfasında Koalisyon Hükümeti hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7277 Koalisyon Hükümeti haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Koalisyon hükümeti, birden fazla siyasi parti ya da gruba bağlı üyelerden oluşan karma hükümettir
Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, en çok sandalyeye sahip partinin başkanının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuraldır. Bu durumda, meclisten güvenoyu alabilmek için başka parti ya da gruplarla (bağımsızlar) anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur. Koalisyon hükümetlerine daha çok seçimlerde nispi temsil sistemini benimsemiş ülkelerde rastlanır. Çoğunluk usulüne dayalı seçim sisteminde bir parti parlamentoda salt çoğunluğu kolayca elde ederek kendi hükümetini kurabilir ve güvenoyu alabilir. Partilerin ülke çapında aldıkları oy oranlarına yakın oranlarda parlamentoda temsilini sağlayan nispi temsil usulünde ise çoğu kez koalisyon hükümetlerinin kurulması kaçınılmaz hale gelir.
Kıbrıs'a harekat kararını alan 37. Hükümette Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapan 97 yaşındaki Abdülkerim Doğru, harekata giden tarihi süreci anlattı. Rumların, Türkiye'deki koalisyon hükümetini kendilerince fırsat görüp 1974 Kıbrıs Darbesi'ni yaptığını ifade eden Doğru, buna karşın 37. Hükümetin Kıbrıs'a harekat kararını oy birliğiyle aldığına dikkati çekti. Vatan topraklarının mübarek olduğunu ifade eden Doğru, harekattan yıllar sonra Kıbrıs'a gittiğinde toprağı öptüğünü söyledi.
#Kıbrıs Barış HarekatıAlmanya’da koalisyon hükümeti birinci yılına girdi. Ancak yapılan kamuoyu yoklamasında hükümeti oluşturan partiler ciddi oy kaybına uğradı. ARD tarafından yapılan ‘DeutschlandTrend’e göre iktidar partileri aldıkları oylarla çoğunluğu sağlayamıyor. Yapılan ankete göre üç partinin toplam oy oranı yüzde 42 oldu.
#AlmanyaHollanda’da 15 Mart’ta yapılan genel seçimlerin üzerinden 55 gün geçmesine rağmen koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik görüşmeler sürüyor. Meclisteki siyasi partilerden Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ve Demokrat 66’nın (D66) yanına koalisyon hükümetini oluşturmak için aranan dördüncü parti ise henüz netleştirilemedi.
#Mart RutteAK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, MHP'nin Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrıyla CHP'den uzaklaştığını söyledi. Çelik ayrıca erken seçim söz konusu olduğunda üç dönem kuralının ortadan kalkacağını belirtti.
#Ak PartiAlmanya'da yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin olası bir savaşa ancak uzun yıllar sonra hazır olabileceği belirtildi. Raporda, üretim kapasitesi büyüyen Rusya'nın, Alman ordusunun tüm stokunu 6 aydan biraz daha uzun sürede üretebileceği belirtildi.
#AlmanyaAlmanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, ülkenin doğusundaki iki eyalette yapılan seçimlere damgasını vurdu. Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir partinin seçimi kazanması ülkede adeta şok dalgaları yarattı.
#Almanya İçin AlternatifFransa Cumhurbaşkanı Macron'un Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubu solcu Yeni Halk Cephesinin ortak başbakan adayı Lucie Castets'i atamayacağını duyurması, sol ittifakı çileden çıkardı. Macron'u "seçim sonuçlarını görmezden geldiği için demokrasi karşıtı darbe" yapmakla suçlayan LFI cumhurbaşkanının azledilmesi için yasal süreç başlatacaklarını duyurdu. Dünya medyası ise Macron'un Fransa'yı kaosa sürüklediğini , Cumhurbaşkanına yönelik öfkenin giderek arttığını yazdı.
#FransaAlmanya’da köklü partilerde ve partiler arasında yazılı olmayan birtakım kurallar vardır. Kimler veya hangi partilerle iş birliği yapıp yapmama, ortaklık edip etmeme kuralı da bunlar arasındadır. Sosyal Demokrat Parti (SPD) de, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) de, Hür Demokrat Parti (FDP) de, Anayasa’nın 23 Mayıs 1949 tarihinde kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde baştan itibaren birbirleriyle ortaklık ederek koalisyon hükümeti kurdular.
#ALMANYAO zamanlar adı Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) olan Avrupa Birliği’nde (AB), Almanya Federal Cumhuriyeti, Belçika, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg, ortak sınırlarındaki kontrollerin kademeli olarak kaldırılması için 1985 yılında bir anlaşma imzaladılar. Hollanda’nın küçük bir beldesi olan Schengen’de imzalandığı içi de adını ‘Schengen Sözleşmesi’ koydular.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da son dönemlerde ekonomik alanda yaşanan durgunluğun aşılması için sadece SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti değil, muhalefet partileri ve uzmanlar da kafa yorarken, haftalık çalışma süresinin artırılması ve emeklilik yaşının yükseltilmesi yeniden gündeme geldi.
#Joachim WenningAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, dar gelirlilere ve sosyal yadımla geçinenlere yapılan ‘Konut Parası’ katkısını artırıyor. Federal İmar ve Şehircilik Bakanı Klara Geywitz (SPD), 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren katkıyı ortalama yüzde 15 artıracaklarını söyledi.
#ALMANYAFransa'da 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2024 Paris Olimpiyatları süresince dondurduğu hükümet kurma süreci müsabakaların sona ermesiyle yeniden başlayacak.
#FRANSAHer ülkede olduğu gibi Almanya’da da bazı politikacıların bugünden yarına yaklaşım ve söylem değiştirdiklerine, bugün söylediklerini yarın unutuverdiklerine tanık oluyoruz. Almanya’da iktidara talip olan ve başbakanlık koltuğuna göz diken Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, geçen yılın sonlarına doğru Yeşiller’le ortaklık sinyalleri verdi.
#AlmanyaAlmanya’da sosyal yardım nitelikli ‘Yurttaş Parası’ ödemelerinin azaltılması tartışmaları yoğunlaşırken, bazı eyaletler ‘ek seyahat belgesi’ vermeyi durdurarak, pasaportlarının geçerlilik süresi biten Ukraynalıların pasaportlarını ülkelerinde uzatmaları veya yenilemeleri uygulaması başlattı.
#AlmanyaAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti 2025 yılı bütçesinde uzlaştı. Ancak uzmanlar, bütçenin bazı bölümlerinin anayasa ile bağdaşmadığı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Bunun üzerine gözler, yeniden Başbakan Olaf Scholz’a çevrildi. CSU Genel Sekreteri Martin Huber, tatilde olan Scholz’a seslendi, olaya müdahale ermesi için “Tatile ara ver, Berlin’e dön” çağrısında bulundu.
#AVRUPADAN HABER1970’li yılların sonlarına doğruydu. Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 14 Mayıs 1955’te oluşturduğu ‘Doğu Blok’ (Varşova Paktı ülkeleri) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz’in 4 Nisan 1949 tarihinde imzaladığı Kuzey Atlantik Anlaşması’yla kurdukları ve 1952’de Türkiye ile Yunanistan’ın 1955’te de Almanya Federal Cumhuriyeti olarak bilinen Batı Almanya’nın katıldığı NATO ülkeleri arasında ciddi bir silahlanma tedirginliği yaşanmaya başlamıştı.
#AlmanyaALMANYA’da yaşayan Türkler nihayet vatandaşlık konusunda eşit haklara sahip oldular.Almanya’da SPD ile Yeşiller’in Gerhard Schröder başbakanlığında 1998 yılında oluşturduğu koalisyon hükümeti, 1913 yılından beri geçerli olan “kan bağına” dayalı vatandaşlık (ius sanguinis) yerine ülkede yaşayan herkese çifte vatandaşlık yolunu da açan “doğulan yere” dayalı Alman Vatandaşlık Yasası’nı hayata geçirmek için harekete geçti.
#AlmanyaKıbrıs'a harekat kararını alan 37. Hükümette Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapan 97 yaşındaki Abdülkerim Doğru, harekata giden tarihi süreci anlattı. Rumların, Türkiye'deki koalisyon hükümetini kendilerince fırsat görüp 1974 Kıbrıs Darbesi'ni yaptığını ifade eden Doğru, buna karşın 37. Hükümetin Kıbrıs'a harekat kararını oy birliğiyle aldığına dikkati çekti. Vatan topraklarının mübarek olduğunu ifade eden Doğru, harekattan yıllar sonra Kıbrıs'a gittiğinde toprağı öptüğünü söyledi.
#Kıbrıs Barış HarekatıKıbrıs'a harekat kararını alan 37. Hükümette Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapan 97 yaşındaki Abdülkerim Doğru, harekata giden tarihi süreci anlattı. Rumların, Türkiye'deki koalisyon hükümetini kendilerince fırsat görüp 1974 Kıbrıs Darbesi'ni yaptığını ifade eden Doğru, buna karşın 37. Hükümetin Kıbrıs'a harekat kararını oy birliğiyle aldığına dikkati çekti. Vatan topraklarının mübarek olduğunu ifade eden Doğru, harekattan yıllar sonra Kıbrıs'a gittiğinde toprağı öptüğünü söyledi.
#Kıbrıs Barış HarekatıFransa'da erken genel seçimlerin kaybedeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ittifakının aşırı sağa karşı sol partiler ve cumhuriyetçiler ile hükümet kurma çabaları sürerken, ittifakta yer alan Horizon Partisi Genel Başkanı Edouard Philippe'in aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) lideri Marine Le Pen ile akşam yemeğine çıkması tartışma yarattı.
#FransaHollanda'da ırkçı ve İslam düşmanı lider Geert Wilders, aşırı sağ-merkez sağ koalisyon hükümeti için kendisinin önerdiği Başbakan Dick Schoof'u görevinin üçüncü gününde, muhalefete karşı "zayıf" olmakla eleştirdi. Schoof'a eleştirisini X üzerinden de sürdüren Wilders, "Eğer parlamentodaki bir tartışmada, PVV'li bakanlara 'ırkçı' denilirse, Başbakan derhal bu tartışmadan uzaklaşmalıdır. Daha azını kabul etmeyeceğim. Her zaman bakanlarımızın yanında olacağım." ifadesini kullandı.
#Geert Wildersİngiltere’de erken genel seçimler için halk sandık başına gidiyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılışının ardından gerçekleştirilen ilk genel seçimde Birleşik Krallık ülkeleri İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’daki seçmenler, Avam Kamarasının 650 üyesini ve yeni hükümeti belirleyecek. Araştırma firmalarının yaptığı anketlerde ana muhalefetteki İşçi Partisinin açık ara farkla ipi göğüsleyeceği görülürken iktidardaki Muhafazakar Partinin ise hezimet yaşayacağı öngörülüyor. İngiliz medyası da bugün ana sayfalarında 'büyük değişimin kapıda' olduğunu vurguladı.
#İngiltere