Şimdi de ‘Çocuk’ Parası tartışması

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de ‘Çocuk’ Parası tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2024 11:33

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde şimdi de ‘Çocuk Parası’ sancısı yaşanmaya başladı. Hükümetin küçük ortağı FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in ‘Çocuk Parası’nda artış yerine çocuğu olanların vergiden muaf gelir ve kazanç dilimini artırma planlarına SPD ile Yeşiller tepki gösterdi.

Haberin Devamı

SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil, böyle bir uygulamadan yalnız yüksek gelirlilerin yararına olacağına işaret ederken, bunu adil bulmadıklarını söyledi. Klingbeil, “Sadece yüksek gelirlilerin vergi yükünün azaltılmasını doğru bulmuyorum. Her sabah erkenden kalkıp işe giderek zor koşullarda çalışan, çocuklarına bakan, komşularıyla yakından ilgilenen ve dernek ile cemiyetlerde fahri çalışmalar yapan dar gelirli insanlarımızın böyle bir uygulamanın dışında tutulması adil olamaz. Bana göre dar ve orta gelirli aileler de böyle bir uygulamadan yararlanmalıdır” açıklamasında bulundu.

‘ŞANSÖLYEYLE KONUŞSUN’
Bakan Lindner’in vergiden muaf gelir dilimini 6 bin 24 Euro’dan 6 bin 612 Euro’ya yükseltme planlarına diğer ortak Yeşiller de karşı çıktı. Yeşiller Meclis Grup Başkan Yardımcısı Andreas Audretsch, ‘Çocuk Parası’ ile çocuklular için vergiden muaf dilimin paralel olarak yükseltilmesinden yana olduklarını açıkladı. FDP Meclis Grup Başkanı Christian Dürr ise ‘Çocuk Parası’nın Şansölye Olaf Scholz’un önerisi üzerine 2022 yılında çocuk başına 250 Euro’ya yükseltildiğini hatırlatırken, Bakan Lindner’in şimdi de bunu gelir vergisine yansıtmayı hedeflediğini söyledi. Bu kararın SPD’li Başbakan Olaf Scholz tarafından da desteklendiğini belirten Dürr, “SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil Şansölye Scholz’la konuşsun” dedi.

Şimdi de ‘Çocuk’ Parası tartışması
SCHOLZ HALKIN GÜVENİNİ KAZANACAK
Başta enerji krizine rağmen nükleer santralların kapatılması ve yeni binalar ile konutlara en az yüzde 65 yenilenebilir enerji tüketimli ısı sistemi monte edilmesini içeren ‘Kalorifer Yasası’ olmak üzere koalisyon partileri arasında yaşanan sürtüşmerler yüzünden koalisyona ve ağırlığını koymadığı gerekçesiyle Şansölye Scholz’a güven dibe vururken, 2024 yılında bu sıkıntılı dönemin atlatılacağı ileri sürüldü. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Başbakan Scholz’a güven yüzde 19’a düştüğü halde, SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil, bu alanda olumlu gelişmeler beklediğini söyledi. “Ben bu konuda hem iyimserim hem de Şansölye Scholz’un halkın güvenini yeniden kazanacağından eminim” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

SORUNLARI İÇTE HALLETMEK...
Hükümeti bekleyen meydan okumaların belli olduğunu belirten Klingbeil, atılacak kararlı adımlar ve hayata geçirilecek uygulamalarla Scholz’un halkın güvenini yeniden kazanacağını söyledi. SPD lideri, “Ben uzun süredir SPD’nin politikasının halka daha iyi anlatılması, hükümette daha az sürtüşme yaşanması için çaba sarf ediyorum. Diğer ortaklar da buna önem vermeli ve özen göstermeli” açıklamasında bulundu. Öte yandan Başbakan Scholz, geçen yılın son dönemlerinde yaptığı açıklamalarında ortaklar arasındaki görüş ayrılıklarının ve sürtüşmelerin uzlaşı yoluyla içte halledilmesi, dışa yansıtılmaması tavsiyesinde bulunduğu halde, koalisyonda yeni yılın başlarında ‘Çocuk Parası sancısı’ yaşanmaya başladı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!