Sendikacı Yılmaz Karahasan’ı yitirdik

Güncelleme Tarihi:

Sendikacı Yılmaz Karahasan’ı yitirdik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 14:24

Almanya’da 1960’lı yıllardan sonraki sendikal hareketin, anti faşist mücadelenin, Türkiye kökenli emekçiler arasındaki sendikacılığın, göçmenlerin eşit hakları mücadelesinin öncülerinden Yılmaz Karahasan, Frankfurt’ta yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

SENDİKAL mücadeleye göçmen işçi olarak geldiği Almanya’da işyeri işçi temsilcisi olarak başlayan ve bu mücadelesini dünyanın en büyük sendikalarından IG Metall’in (Metal Sanayi İşçileri Sendikası) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri olarak tamamlayan Karahasan, sendikacılığın yanı sıra AWO (Arbeiterwohlfaht) ve SPD başta olmak üzere çeşitli sosyal ve siyasal örgütler bünyesindeki çalışmalarıyla Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin ve tüm yabancıların eşit haklar mücadelesinin liderleri arasında yer alıyordu. Bir süre önce yaşadığı kısmi felç nedeniyle hareket yeteneği kısıtlanan ve bundan kaynaklanan ciddi sağlık sorunları olan Karahasan, Frankfurt’un Sosenheim semtindeki evinde yaşamını yitirdi.

‘BİZ MİSAFİR DEĞİLİZ’
1938 yılında Kilimli’de dünyaya gelen Yılmaz Karahasan’ın babası da Zonguldak’ta Maden İşçileri Sendikası’nın kurucu başkanıydı. Elektrik teknisyenliği eğitimi alan Karahasan, 1958’de, yani Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçü henüz resmen başlamamışken geldi. Önce Siemens’de, Türkiye’deki askerlik döneminin ardından da Köln’deki Ford otomobil fabrikasında çalışan Karahasan, elektrik teknisyenliğinin yanı sıra fabrikadaki Türk işçileri için tercümanlık yaptı. Bu arada üyesi olduğu IG Metall’in ve Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) bünyesindeki sosyal akademide yüksek öğrenim gördü. IG Metall’in 1965’te Bremen’de gerçekleştirilen kurultayına bir grup Türkiye kökenli sendika üyesiyle birlikte katıldı ve o zamana kadar göçmenler için yaygın olarak kullanılan ‘misafir işçi’ (Gastarbeiter) kavramını protesto ederek, “Biz misafir değiliz!” isyanını başlattı.

Haberin Devamı

Sendikacı Yılmaz Karahasan’ı yitirdik

YÖNETİM KURULUNA SEÇİLDİ
Karahasan, 1968 yılında IG Metall’in Frankfurt’taki genel merkezinde, sendikanın o dönemki sosyalist yöneticilerinin girişimleriyle kurulan ‘göçmen emekçiler masası’nın yönetimi üstlendi. Kısa zamanda sendika üyesi Türkiye kökenli işçilerin sayısı 100 binin üstüne çıktı, göçmen kökenli üyelerin sayısı ise 400 bine yaklaştı. Karahasan bu arada sendikanın gazetesi Metall’in Türkçesinin (Metal Haberler) yönetimini, yazı işlerini üstlendi. Bu arada yönetim kurulu sekreterliğini de yürütüyordu. 1992’de ise sendikanın yönetim kuruluna seçilen ilk göçmen kökenli sendikacı oldu. 1996’da yeniden yönetim kuruluna seçilmeyince emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra işçiler ve emekçilerin sosyal ve kültürel yaşamlarını kolaylaştırma hedefiyle I. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan AWO ve üyesi olduğu SPD bünyesindeki çalışmalarını sürdüren Karahasan, son yıllarda sağlık durumunun bozulması nedeniyle sosyal ve siyasal faaliyetlere katılamıyordu.

Haberin Devamı

Sendikacı Yılmaz Karahasan’ı yitirdik

‘BİRLİKTE KAVGA VERDİK’
Frankfurtlu Türklerin ‘Ülkü Ablası’, emekli sendikacı Ülkü Schneider Gürkan: “Çok üzgünüm. 1971’li yıllardan beri hem Almanya’da işçi hakları için, özellikle de göçmen işçilerin hakları için tüm göçmenlerin eşitliği için omuz omuza mücadele ettik. Yabancı düşmanlığına, ırkçılığa karşı, faşizme karşı birlikte kavga verdik. Örnek bir sendikacı, çok iyi bir yol arkadaşıydı. En yoğun mücadelesini verdiği konulardan biri de Türkiye kökenli göçmenlere ‘çifte vatandaşlık’ hakkının tanınmasıydı.”

‘CESUR BİR SENDİKACI’
Emekli sendikacı Nafiz Özbek: “Göçün ilk yıllarından itibaren göçmenlerin hak arayışlarında öncü olan cesur bir sendikacıydı. Çalışma ömrünün tamamını emekçilerin demokratik haklarını savunmakla geçirdi. Bizlere öncülük etti ve yıllarca birlikte yürüttüğümüz demokratik haklar, eşitlikler ve özgürlük mücadelesinde Yılmaz Abimiz pek çok fahri ve profesyonel sendikacı için güvenilir bir kaleydi. Abimizi ebedi yolculuğuna uğurlarken, o saygın dostumuzun mirasına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yolu ışık olsun.”

Haberin Devamı

Sendikacı Yılmaz Karahasan’ı yitirdik

ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ
Türkiye Almanya Kültür Forumu Sözcüsü Osman Okkan: “Örnek sendikacı, barış ve adalet yolunda tutkulu bir savaşçı ve güvenilir bir dost. Çalışan insanların hakları için ödünsüz mücadelesi hepimize yol gösterdi, yöneticiliğini yaptığı Türkçe “Metall-Haberler” gazetesiyle Almanya’da sendikal tarih yazdı. Ailesi ve mücadele arkadaşlarının acısını paylaşıyor, Türkiye Almanya Kültür Forumu olarak vefalı bir yol arkadaşımızın yaşamı boyunca yaptığı çalışmalar önünde saygıyla eğiliyoruz.”
Okkan’ın, Karahasan’ın yaşamını ve mücadelesini kendi anlatımıyla aktaran belgeseli önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

BAKMADAN GEÇME!