Scholz nükleer krizinde noktayı koydu: ‘3 santralla devam’

Güncelleme Tarihi:

Scholz nükleer krizinde noktayı koydu: ‘3 santralla devam’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2022 09:52

Almanya’da koalisyon hükümetinin küçük ortakları Yeşiller ile Hür Demokrat Parti (FDP) arasında yaşanan nükleer santrallarda üretim krizine Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz el koydu. Scholz, nükleer santrallarda üretime 15 Nisan’a kadar devam edilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

YEŞİLLER’in hafta sonunda Almanya’nın eski başkenti Bonn’da düzenlenen kurultayında, Merkel döneminde alınan bu yılın sonuna kadar faaliyetteki 3 nükleer santralın da kapatılması kararına rağmen, bu tesislerden birinin kapatılması, ikisinde de 15 Nisan’a kadar üretime devam edilmesi karara bağlandığı ve FDP her üçünde de üretimin 2024 yılına kadar sürdürülmesini savunduğu halde, Başbakan Scholz, orta bir yol bulmayı tercih etti. Başbakan Scholz, her üç nükleer santralda da 15 Nisan 2023’e kadar üretime devam edilmesine karar verdi. Scholz, Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ile Federal Çevre, Doğa Korunması, Nükleer Güvenlik ve Tüketicileri Koruma Bakanı Steffi Lemke ve aynı zamanda FDP Genel Başkanı olan Christian Lindner’e bu yöndeki kararını yazılı olarak iletti.

Haberin Devamı

FDP MEMNUN, YEŞİLLER KIRGIN
Başbakan Scholz’un beklenmedik müdahalesi FDP’de memnuniyet, Yeşiller’de de kırgınlık yarattı. FDP Lideri Lindner, Başbakan Scholz’un kararından partisinin memnuniyet duyduğunu açıkladı. Zaman kaybetmeden yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesine hazır olduklarını belirten Lindner, tesislerde üretime devam edilmesi sayesinde halkın da rahat bir nefes alacağını söyledi. FDP’li Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann da, her üç nükleer santralın da üretime devam etmesiyle enerji fiyatlarındaki artışın engelleneceğini vurguladı. Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Başbakan Scholz’un kararını “Kabul edeceğini” açıkladı. Habeck, “Bu karar benim çok iyi yaşayıp ve çok iyi çalışacağım bir yoldur” dedi. Bu yolda sonuna kadar gidilmesi için ağırlığını koyacağını da söyledi.

‘ANAYASA İLE ÖRTÜŞMEZ’
Yeşillerli eski liderlerinden Jürgen Trittin ise Scholz’un kararına tepki gösterdi. Almanya’da bakanların bakanlıklarını kendi sorumlukları dahilinde yürüttüklerini ve Meclis gruplarının bile karışamadıklarını belirtirken, “Başbakan Scholz’un mektubu hükümetin yönetim düzenlemeleriyle örtüşebilir, ama Anayasa ile örtüşmez” açıklamasında bulundu. Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, Başbakan Scholz’un bu kararını partinin ilgili birimlerinde ele alacaklarını belirtirken, Genç Yeşiller sert tepki gösterdi. Genç Yeşiller Başkanı Timon Dzienus, “Tamam politikası yakışıksız bir stildir. Emsland nükleer santralında üretime devam edilmesinin hiçbir temel dayanağı yoktur” dedi. Yeşillerli Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke ise daha ılımlı bir tutum sergiledi. Bakan Lemke, sosyal medyada “Nihayet her şey açıklık kazandı. Nükleer santrallardan feragat kesinleşiyor. Almanya 15.4.23’ten itibaren atom enerjisinden feragat edecektir” içerikli bir Tweet paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!