Şansölye IAA Fuarı’nda: ‘Menzil endişesi tarihe karışacak’

Güncelleme Tarihi:

Şansölye IAA Fuarı’nda: ‘Menzil endişesi tarihe karışacak’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2023 16:57

Dünyanın önde gelen otomobil fuarlarından bir olan IAA, Münih’te kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuarın resmi açılışını Başbakan Olaf Scholz gerçekleştirdi. Fuar 10 Eylül’e kadar sürecek.

Haberin Devamı

HAFTA sonu koşu yaparken düşüp yaralanan ve sağ gözüne korsan bandaj takan Scholz, IAA açılışına da bu şekilde geldi. Fuar alanında kurulan stantlarda katılımcı firmalar sektöre yönelik tanıtım yaparken, kente yayılan alanlarda ise şirketler tüketiciye yönelik ürünlerini tanıttı. Başbakan Olaf Scholz, açılışta yaptığı konuşmasında hafta sonu yaptığı kazaya gönderme yaptı ve “Hafta sonu bana kişisel olarak şunu da gösterdi: Koşu yapmak ne kadar güzel olsa da bazı mesafeler için arabaya binmek daha iyi” dedi. Scholz’un bu sözleri salonda gülüşmeler neden oldu. Olaf Scholz, elektrikli otomobiller için şarj istasyonlarının yaygınlaştırılmasına yönelik bir girişimde bulunacaklarını açıkladı. Scholz, Almanya’da güncel olarak 90 bine yakın kamu ve 700 bin de özel şarj istasyonu olduğunu belirtirken, “Önümüzdeki birkaç hafta içinde, tüm benzin istasyonlarının yüzde 80’inin işletmecilerine e-otomobiller için en az 150 kilowatt’lik hızlı şarj tesisleri sağlama zorunluluğu getiren bir yasa çıkaran Avrupa’daki ilk ülke olacağız” dedi.

Şansölye IAA Fuarı’nda: ‘Menzil endişesi tarihe karışacak’

Haberin Devamı

‘300 BİN ÖZEL İSTASYON KURULACAK’
Başbakan, bu sayede e-arabalar için menzil endişesinin yakında tarihe karışacağını ifade etti. SPD’li politikacı ayrıca, devlet kalkınma bankası KfW’nin sonbaharda güneş sistemleri ve depolama üniteleriyle birlikte özel şarj istasyonlarının kurulumunu teşvik etmek için bir program başlatacağını söyledi. Scholz, 300 bin özel istasyonun daha kurulmasının planlandığını kaydetti. Scholz, 2030 yılına kadar 15 milyon elektrikli arabanın Almanya yollarına çıkma yönündeki hedefini bir kez daha dile getirdi. Ayrıca otomobil üreticilerine daha ucuz otomobiller sunmaları çağrısında bulundu ve “Şu anda bile benzin 100 kilometre için elektriğin neredeyse üç katına mal oluyor. Bu nedenle ortalama bir e-otomobil sadece beş yıl sonra kendini amorti ediyor” dedi. Scholz, e-arabaların yüksek fiyatlarına atıfta bulunarak bu sürenin daha da kısaltılmasını talep etti. Başbakan Scholz, Avrupa’da pazar payı elde etmek isteyen Çinli elektrikli araba üreticilerinin rekabetine ilişkin korkuların yersiz olduğunu söyledi. Geçmişte Japon, daha sonra Koreli ve Çinli otomobil üreticilerinin rekabetinden endişe edildiğini belirtti. Rekabetin Alman şirketlerini teşvik edeceğini kaydetti.

Şansölye IAA Fuarı’nda: ‘Menzil endişesi tarihe karışacak’

Haberin Devamı

2023-2026 ARASI OTOMOTİVE 6 MİLYAR EURO’LUK DESTEK
Fuarın sabahki açılış programında VW Grubu CEO’su Oliver Blume ile Hollywood starı ünlü oyuncu Natalie Portman da bir konuşma yaptı. Portman, ABD’de iklimin daha fazla korunması için kampanya yürütüyor. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, fuarın açılışı öncesinde yaptığı açıklamada, otomobil üreticilerini geleceğin teknolojilerine daha fazla yatırım yapmaya çağırmıştı. Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı olan Yeşillerli siyasetçi, bu konuda üreticilerin de sorumlu olduğunu belirtirken, Almanya’nın küresel rekabette öncü bir rol oynayabilmesi için “en yenilikçi, en kaliteli ve en iklim dostu araçların burada üretilmesi” gerektiğini söyledi. Funke-Mediengruppe gazetesine demeç veren Habeck, “Bunun için önemli stratejik kararlar alınması ve batarya hücresi üretiminden yazılım geliştirmeye kadar geleceğin teknolojilerine yüksek yatırımlar yapılması gerekiyor. İşte bu noktada şirketlere ihtiyaç var” dedi. Alman hükümetinin 2023-2026 yılları arasında otomotiv sektörüne 6 milyar Euro’dan fazla kaynağa destek verdiği belirtildi. Habeck, federal hükümetin çip ve yarı iletken üretimi alanında stratejik yerleşimlerle güvenli tedarik zincirleri sağladığına dikkat çekerken, “Bunun yanı sıra, yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşmasını teşvik ediyor ve şirketlerin rüzgâr ve güneş enerjisi çiftliklerinden doğrudan elektrik kullanmalarını kolaylaştırıyoruz” dedi.

Şansölye IAA Fuarı’nda: ‘Menzil endişesi tarihe karışacak’

Şansölye IAA Fuarı’nda: ‘Menzil endişesi tarihe karışacak’


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!