‘Rusya’nın zafer hayalleri boşa çıktı’

Güncelleme Tarihi:

‘Rusya’nın zafer hayalleri boşa çıktı’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2022 11:04

Ukraynalıların cesareti ve uluslararası silah yardımı sayesinde Rus askerlerinin zafer hayallerinin boşa çıktığını belirten Dışişleri Bakanı Baerbock, “Onların bu hayalinin gerçek olmaması için biz elden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın yıllarca sürebileceğini söyledi. Almanya’da yayımlanan haftalık Bild am Sonntag gazetesine konuşan Baerbock, 24 Şubat sabahı saat 04.30’a telefonunun çaldığını ve bu telefonla Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlattığını öğrendiğini, hemen Federal Dışişleri Bakanlığı’na gittiğini söyledi. Baerbock, “Savaşın sonu görünmüyor değil mi?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Maalesef şu anda hayır. Hepimiz bu savaşın yıllarca sürmesine hazırlıklı olmalıyız. Ne yazık ki, Rus hükümeti Ukrayna’yı ve insanlarını boyun eğmeye zorlama fikrinden vazgeçmedi. Çekilen tüm acılara rağmen şurası bir gerçek ki, Rusya Devlet Başkanı’nın Ukrayna’yı kısa bir süre içinde ele geçirme çılgınlığı boşa çıktı. Ukraynalıların cesareti ve uluslararası silah yardımı sayesinde Rus askerlerinin zafer hayalleri boşa çıktı. Onların bu hayalinin gerçek olmaması için biz elden gelen her şeyi yapacağız.”
Ateşkesin nasıl sağlanacağıyla ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı Baerbock: “Çok basit. Putin’in suçsuz, günahsız insanları bombalamaya son verip tanklarını geri çekmesiyle. Bu emri Putin her zaman verebilir. Ukrayna’ya saldırıyor. Bunu her an durdurabilir. İnsanların acı çekmesine son verebilir.”

‘Rusya’nın zafer hayalleri boşa çıktı’
‘SİLAH YARDIMI SÜRECEK’
Dışişleri Bakanı Baerbock, Rusya’nın 2014 yılında uluslararası hukuka aykırı bir biçimde ilhak ettiği Kırım’ın da hâlâ Ukrayna’ya ait olduğunu söyledi. “Bu Putin’in mi, Rusya’nın mı savaşı!” sorusuna da “Demokratik yönetemediği için bu Putin’in savaşıdır. Zaten demokratik bir ülkede kendi halkına da zarar verdiği için, böyle bir savaşa karşı çoktan ayaklanmalar olmuştu. Ama Rusya’da kim karşı çıkarsa, tepki gösterirse, yıllardır tutuklanıp içeri atılmaktadır” yanıtını verdi. Almanya’nın baştan beri Ukrayna’nın yanında yer aldığını vurgulayan Baerbock, imkânları ölçüsünde diğer müttefiklerle birlikte silah yardımını sürdüreceklerini söyledi. Rusya ile Almanya arasındaki ‘Kuzey Akım 2’ doğal gaz boru hattının açılmasını isteyen bazı Alman politikacıların bu yöndeki yaklaşımlarına sıcak bakmadığını ifade eden Baerbock, ‘Kuzey Akım 1’ boru hattından bile gaz akışının kapasitenin yüzde 20’sini ancak bulduğunu hatırlattı. Baerbock, “Doğal gaz göndermek isteyen o hattan da gönderebilir” dedi. Annalena Baerbock, enerji fiyatlarındaki artış ve enflasyon nedeniyle halkın Almanya’da ayaklanmasının beklendiği iddialarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Almanya’da halk, kimin bu savaştan kârlı çıkma hesapları yaptığını biliyor. Biz, demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Herkes düşüncesini özgür bir şekilde ifade edebilir ve gösterilere katılabilir.”

BAKMADAN GEÇME!