‘Putin sözleşmeleri istismar ediyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Putin sözleşmeleri istismar ediyor’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 09:45

Rusya’nın Almanya’ya doğal gaz akışını yüzde 20’lere düşürmesine tepki gösteren Başbakan Olaf Scholz, “Rusya, gaz türbinlerini bahane ederek sözleşmeleri istismar ediyor” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA’nın, ‘Kuzey Akım 1’ boru hattı üzerinden gaz akışını yüzde 20’lere düşürmesine tepki gösteren Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i blöf yapmakla suçladı. Avrupa Birliği (AB) ve Batılı müttefiklerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Putin’in kendileriyle yapılan sözleşmeleri istismar ettiğine dikkati çeken Scholz, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Putin, uzlaşılan gaz ihracını durdurmak için gaz türbinlerini bahane ediyor. Blöf yapıyor” ifadelerine yer verdi. Rus enerji devi Gazprom’un, yaptırımlar nedeniyle Kanada’nın gaz türbinlerini göndermediği için ‘Kuzey Akım 1’ üzerinden eskiye oranla ancak yüzde 20 civarında gaz pompalanabildiği yönündeki açıklamasının da gerçekleri yansıtmadığı belirtildi. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Mülheim kentindeki Siemens Energy şirketi, tamir edilen gaz türbininin kendilerinde olduğunu ve Gazprom’un hâlâ götürmediğini açıkladı. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck de söz konusu türbinin 18 Temmuz’dan beri hazır olduğunu söyledi.

‘Putin sözleşmeleri istismar ediyor’
‘SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE BİLE GÜVENDİK’
Başbakan Olaf Scholz, birçok Avrupa ülkesi gibi Almanya’nın da Soğuk Savaş döneminde bile tarihe karışan Sovyetler Birliği’nden doğal gaz aldığını ve hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi. Ancak şu anda durumun değiştiğini belirten Scholz, “Biz Rusya’dan maden kömürü ithalini durdurduk. Gaz ithalini de yüzde 55’ten 30’a düşürdük. Daha başka adımlar da atacağız” dedi. Aynı zamanda Almanya’nın Kanada’dan LNG satın almak için görüşmeleri sürdürdüğünü ifade eden Scholz, 21 Ağustos’ta Kanada’ya resmi ziyarette bulunacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘TÜRBİN HAZIR’
Kanada'da tamir edilen gaz türbinin kendilerine ulaşmadığı gerekçesiyle Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden akışın ancak yüzde 20 civarında mümkün olduğunu açıklayan Rus enerji devi Gazprom’un açıklamalarının doğru olmadığını Almanya Başbakanı Olaf Scholz da söyledi. Almanya’nın Mülheim an der Ruhr kentindeki Siemens Energy şirketini ziyaret eden ve Kanada’da tamir edildikten sonra 18 Temmuz’da Almanya’ya ulaşan türbinle ilgili bilgi alan Başbakan Scholz, “Türbin burada, derhal gönderilebilir. Sadece birilerinin ‘biz götürmek istiyoruz’ demesi gerekiyor. Böylece Kuzey Akım 1 üzerinden doğal gaz akışı için hiçbir engel de kalmıyor” dedi. Öte yandan Başbakan Scholz, Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder’in yapımı tamamlanan, ancak yaptırımlar nedeniyle faaliyete geçmeyen Kuzey Akım 2 projesinin hayata geçirilmesi önerisine karşı çıktı. Scholz, “Rusya Avrupa ülkelerine dönük sorumluluğunu Kuzey Akım 1 üzerinden de yerine getirebilir” dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!