Özgürlük sevdalılarına ihanet

Güncelleme Tarihi:

Özgürlük sevdalılarına ihanet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2022 10:00

‘Pazartesi Gösterileri’ deyince akla, iki Almanya’nın birleşmesinin yolunu açan ve DDR olarak bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti’nde (Doğu Almanya) 1989 yılı yaz aylarından itibaren ‘özgürlük sevdalıları’nın başlattıkları gösteriler gelir.

Haberin Devamı

Özgürlük sevdalılarına ihanet
Sosyalist Birlik Partisi’nin (SED) dikta rejiminden bıkıp usanan insanlar bir araya gelerek, Leipzig’deki Nikolai Kilisesi’ndeki ‘barış ayini’nden sonra 4 Eylül 1989 pazartesi günü sokaklara döküldü.
1200’e yakın kişinin katıldığı bu gösteri bir ‘özgürlük gösterisi’ idi.
Ve bu bir ilkti.
Daha sonraki haftalarda sistematik olarak ‘Pazartesi Gösterileri’ düzenlendi.
Katılımcıların, ‘özgürlük sevdalıları’nın sayısı giderek arttı.
9 Ekim 1989’da DDR’in kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü vesilesiyle başkent Doğu Berlin’de devlet töreni düzenlenirken, Leipzig’de 70 binden fazla ‘özgürlük sevdalısı’ sokaklara döküldü.
Dönemin DDR Devlet Başkanı Erich Honecker, kutlama törenine katılan ve geçen hafta yaşamını yitiren dönemin Sovyetler Birliği (SB) lideri Mihail Gorbaçov’un Sovyet tanklarını devreye sokarak ‘özgürlük ve demokrasi sevdalıları’nı susturmasını umuyordu.
Tıpkı 1953 yılında Doğu Berlin’de, 1968 yılında da Çekoslovakya’nın başkenti Prag’da Sovyet tanklarının özgürlük için sokaklara dökülen halkı susturduğu gibi.
Ama Honecker umduğunu bulamadı.
‘Glasnost’ (açıklık-saydamlık) ve ‘Perestroyka’ (yeniden yapılanma) politikasıyla yeni bir dünya, yeni bir sistem yaratmak isteyen Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, ‘Geç geleni -kalanı- yaşam cezalandırır’ uyarısında bulunarak, Honecker’in değil, ‘özgürlük sevdalıları’nın yanında yer aldı.
Daha sonraki haftalarda “Pazartesi Gösterileri” Doğu Almanya’nın diğer kentlerine de yayıldı.
Ve 17 Ekim 1989’da Erich Honecker istifa etmek zorunda kaldı.
Ama ‘Pazartesi Gösterileri’ devam etti.
Ve 9 Kasım 1989 tarihinde Batılıların ‘Utanç Duvarı’, Doğuluların ‘Faşizme geçit yok duvarı’ olarak nitelediği ‘Berlin Duvarı’ delindi.

Haberin Devamı

Özgürlük sevdalılarına ihanet

DEMOKRASİ SEVDALILARINA İHANET
Daha sonraki günlerde de çökerek, iki Almanya Federal Almanya Cumhuriyeti çatısı altında birleşti.
İşte önceki akşam akşamı Leipzig kentinde yine ‘Pazartesi Gösterileri’ vardı.
Ama ‘özgürlük gösterileri’ değil, hükümetin enerji ve sosyal politikasını protesto amacıyla düzenlenen gösteriler.
Eski Doğu Almanya’daki SED’nin uzantısı konumundaki Sol Parti ile aşırı sağcı ‘Hür Saksonyalılar’, Leipzig kent merkezinde ayrı ayrı yerlerde ‘Pazartesi Gösterileri’ düzenlediler.
Sol Partili 4 bine yakın gösterici tarihi ‘Pazartesi Gösterileri’ düzenlenen Augustos Meydanı’nda bir araya geldi.
Aşırı sağcılar da birkaç yüz metre ötesinde.
Polis sıkı önlemler aldı olay çıkmaması için.
Çıkmadı da…
Ama bu, ‘Pazartesi Gösterileri’ne ihanetti.
Bu ‘demokrasi sevdalıları’na ihanetti.
Ancak bu bir ilk değildi.

Haberin Devamı

DRESDEN’DE SOKAĞA DÖKÜLDÜLER
2014 yılında da ‘Pegida’ kısa adıyla tanınan İslam ve yabancı düşmanı, ırkçı ‘Batı’nın İslamlaşmasına karşı Vatanperver Avrupalılar’ çatısı altında birleşen aşırı sağcılar ve sağ popülistler, Saksonya’nın başkenti Dresden’de sokaklara döküldüler.
Leipzig’de demokrasi ve özgürlük için başlatılan ‘Pazartesi Gösterileri’ni İslam ve yabancı düşmanlığını körüklemek için Dresden’e taşıdılar.
Hatta Avusturya, İtalya, Hollanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan ve Estonya gibi ülkelerdeki aşırı sağcı, ırkçı partilerin temsilcileri ile Prag’da bir araya gelen Pegida’cılar, “Bizim ortak hedefimiz Avrupa’nın İslamlaşmasına karşı mücadeledir” dediler.
“Avrupa’yı düşmanlarımıza bırakmayacağız. Daha önceki nesillerin de yaptığı gibi, gerekirse canımızı bile verip, Avrupa’yı politik İslam’a ve İslamcılar ile onların Avrupa’daki işbirlikçilerine karşı savunacağız” içerikli bir memorandum bile imzaladılar.
Pegida’nın İslam ve yabancı düşmanı ‘Pazartesi Gösterileri’ yıllarca sürdü.
Bu eski Doğu Almanya’da ‘kansız devrimi’ gerçekleştiren ‘demokrasi ve özgürlük sevdaları’na ihanetti.
Hem de en büyük ihanet.
Bu ihanete ekim ayında ‘Pazartesi Gösterileri’ düzenleme kararı alan sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) de katılacağını şimdiden ilan etti.

BAKMADAN GEÇME!