Özdemir, tahıl ekimini devam ettirmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Özdemir, tahıl ekimini devam ettirmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2022 13:17

Almanya, türlerin korunması amacıyla 2023’ten itibaren daha az tahıl ekilmesini planlıyordu. Ancak Ukrayna Rusya savaşı dolayısıyla teslimat dar boğazları yaşanınca Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir plan değişikliğine gitmek istiyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA-Rusya savaşı sebebiyle uluslararası tarım piyasalarındaki dar boğaz göz önüne alınarak yapılmak istenen plan değişikliği, Çiftçiler Birliği’nin hoşuna gitti. Tarım Bakanı Cem Özdemir’in (Yeşiller) yaptığı uzlaşma önerisine göre, ürün rotasyonu ve belli alanları ekime kapatmaya ilişkin yeni Avrupa Birliği düzenlemeleri önümüzdeki yıl bir defalığına askıya alınacak. Brüksel, yeni düzenlemelerin uygulamaya konulmasını ilgili AB ülkelerine bırakmıştı.

ZORUNLU NADAS ASKIYA ALINACAK
Yeni düzenlemelerin arka planında, 2023’ten itibaren yürürlüğe girmesi planlanan tarım arazilerinin türlerin korunması hedefi çerçevesinde tarıma kapatılması yatıyor. Ayrıca, aynı tarlada iki yıl üst üste aynı mahsulün ekimine, toprağı korumak adına izin verilmemesi isteniyor. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, bu bağlamda zorunlu nadas önümüzdeki yıl için askıya alınacak. Bunun yerine, gıda üretimiyle sınırlı tarımsal ekim yapılması sağlanacak.

Haberin Devamı

‘BU ANLAŞMAYI TABAĞIMIZ İÇİN YAPIYORUM’
Tarım Bakanı Cem Özdemir’e göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açlıkla oynuyor ve bundan, zaten iklim krizi nedeniyle ciddi sorunlarla boğuşan, açlığın en büyük sorun olduğu dünyanın en yoksul bölgeleri çok zarar görecek. Özdemir, “Bu anlaşmayı tabağımız için yapıyorum, tahılın tankta veya silolarda birikmesi için değil. Ayrıca; bu sadece istisnai olarak 2023 için geçerli” sözleriyle tarım politikasındaki plan değişikliğini gerekçelendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!