Öğretmenler el ele veriyor

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenler el ele veriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 16:36

Frankfurt İKS okulunda biraraya gelen Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, Frankfurt Eğitim Ataşesi Şadan Özdirik, Almanya Türk Öğretmenler Dernekleri Federasyonu (ATÖF) yöneticileri ve Hessen’de çalışan Türk öğretmenler, Türkçe ve anadille bağlantılı sorunları konuştular. Türkiye ve eyalet üzerinden atanan öğretmenler sorunların çözümü için birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladılar

Haberin Devamı

Alman makamların Türkçe dil eğitiminin önemini bildiğini kaydeden Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, öğretmenlere şunları söyledi:

Öğretmenler el ele veriyor


“Prodesürler çok önemli. Hangi okullarda hayata geçirebileceğimiz, velilerin teşvik edilmesi çok önemli. Çözüm odaklı, yerel dirençleri nasıl aşabileceğimiz önemli. Bulunduğumuz bölgedeki Alman makamları çözüm sürecine dahil etmek, onları ikna etmemiz gerekiyor. Bu uzun bir süreç. Biz büroklar, sivil toplum kuruluşları ve öğretmenlere düşen en önemli görev, birlikte çalışmak, sorunların nerede olduğunu tespit etmek. Birlikte yapabileceğimizden umutluyum.”

Haberin Devamı

ANADİL EĞİTİMİ ZENGİNLİK

Frankfurt Eğitim Ataşesi Şadan Özdirik Hessen’de Türkçe eğitim veren Türkiye’den 43, Almanya’dan 59 öğretmenin görev yaptığını, 23 bin Türk öğrenciden 8 bin 900’ünün derslere katıldığını belirtti. Frankfurt Eğitim Ataşesi, 300 bin vatandaşımızın yaşadığı Hessen’de Türk öğrencilerin 13 bin 517 sinin genel eğitim kurumlarında, 9 bin 675’nin ise meslek okullarında eğitim gördüklerini söyledi. Öğretmenlerin verdiği çabanın hem Türk hem de Alman toplumu yararına olduğunu kaydeden Özdirik, “Amacımız çocuklarımızın kendi anadillerini ve kültürlerini en nitelikli şekilde öğrenmeleridir. Kimi Alman yetkili karşı olsa da Anadil öğretimi büyük bir zenginliktir” diye konuştu.

Öğretmenler el ele veriyor


HER EYALETTE FARKLI SORUN

Sorunların ortak, Tüm öğretmenlerin biraraya gelmesinin de gerekli olduğunu kaydeden ATÖF Başkanı Yücel Tuna, “Hepimizin amacı Türkçe’yi bir adım daha ileriye götürmek. Çocuklarımızı köklerimizden uzak tutmamak. Sorunlar birike birike çözülemez hale geldiğinden örgütlenmek gerektiğini düşündük. Sorunlar her eyalette ama farklı farklı yaşanıyor. Örneğin anadil dersleri bazı eyaletlerde tamamen kaldırıldı. Bazılarında hala not veriliyor. Türkçe anadil konumundan uzaklaştı. Türkçe’nin ikinci, üçüncü yabancı dil olarak öğretme çabası içindeyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!