Merz’in sözleri kafaları karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Merz’in sözleri kafaları karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2023 11:44

Almanya’da sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) sistematik olarak güçlenmesi tedirginliği artırırken, ana muhalefetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’in “Biz gerçek, özlü Almanya için Alternatif olduğumuzu göstermeliyiz” açıklaması kafaları karıştırdı.

Haberin Devamı

EKİM ayında Bavyera’da yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinde iktidarı koruma mücadelesi verecek olan ‘kardeş parti’ Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) değerlendirme toplantısına katılan CDU lideri Merz’in, hükümetin Almanya’nın ciddi bir rekabet sorunu olduğunu ciddiye alması için yasama döneminin ikinci yarısında ekonomi konularına ağırlık vereceklerini ilan etmesi ve “Özlü, Almanya için Alternatif olduğumuzu göstermeliyiz” söylemi şaşkınlık yarattı. Merz’in bu söyleminin sosyal medyada paylaşılması üzerine farklı çevrelerden tepkiler ve eleştiriler yağdı. Yeşillerli Federal Meclis milletvekili Konstantin von Notz, Friedrich Merz’in partisini “Özlü, bir AfD olarak tanımlaması tamamen yanlış” değerlendirmesinde bulundu. Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) aşırı sağcı ideolojik çılgınlıklarla güçlenme planlarının da “Tamamen saçma” olduğunu vurguladı.

Merz’in sözleri kafaları karıştırdı

MERZ ALMANYA’YA ZARAR VERİYOR
Yeşillerli eski bakanlardan Jürgen Trittin de sosyal medya hesabında “Sıra CDU’nun adının ‘AfD Özlü’ olarak değiştirilmesine mi geldi?” içerikli bir Tweet paylaştı. SPD’li Sawsan Chebli de, Friedrich Merz’in partiyi sağa kaydırdığına işaret ederken, “Bu ve benzer açıklamalarıyla Merz Almanya’ya çok zarar vermekte” açıklamasında bulundu. Sawsan Chebli, sosyal medya hesabından paylaştığı Tweet’te “Wüst (CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst), Günther (CDU’lu Schleswig-Holstein Eyalet Başbakanı), Güler (CDU’lu Federal Meclis milletvekili Serap Güler) ve başkaları olmasa Merz AfD ile koalisyon bile oluşturur” satırlarına da yer verdi. Şu anda bağımsız olan AfD eski milletvekili Joana Cotar ise “AfD’nin güçlenmesini istemeyenler politikalarını değiştirmeli. Ama ben CDU’nun bunun nihayet bilincine vardığına inanmıyorum” açıklamasında bulundu. Öte yandan CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, “AfD demokrasiyi istikrarsızlaştırmakta ve ülkemize zarar vermekte. AfD ile mücadeleyi kararlı bir biçimde sürdüreceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!