Merz’den Scholz’a: ‘Şansı kaçırdın’

Güncelleme Tarihi:

Merz’den Scholz’a: ‘Şansı kaçırdın’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2023 12:28

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Ukrayna’ya Leopard 2 tankları gönderilmesinin açıklık kazanmaması konusunda Başbakan Olaf Scholz’un büyük bir hata yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da aynı zamanda ana muhalefet CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı olan CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Başbakan Olaf Scholz’u Ukrayna’ya Leopard 2 tankları gönderilmesi konusundaki tutumunu nedeniyle suçlamayı sürdürdü. Fransa ile Almanya arasındaki Dostluk Anlaşması ‘Elysee Sözleşmesi’nin 60’ıncı yıl dönümü vesilesiyle Paris’te iki ülkenin Bakanlar Kurulu’nun ortaklaşa düzenlediği oturumda Alman tarafın somut bir tutum sergilememesini eleştiren Merz, Scholz’a “Şansı kaçırdın” suçlamasında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya Fransız Lecklerc tankları gönderilebileceğini söylerken, Scholz’un her zamanki gibi yine Leopard tanklarıyla ilgili somut bir tutum sergilememesine ateş püskürdü.

‘ALMANYA’NIN PRESTİJİNE ZARAR VERİYOR’
İki ülkenin ortaklaşa düzenlediği Bakanlar Kurulu toplantısında böyle bir karar alınmamasını eleştiren CDU lideri, “Scholz şansı kaçırdı” dedi. Ukrayna’ya Leopard 2 tankları gönderilmesine Federal Meclis’teki milletvekillerinin çok büyük bir bölümünün destek vermeye hazır olduğunu özellikle vurgulayan Merz, Başbakan Scholz’un bu tutumunun Almanya’nın prestijine zarar verdiğini de söyledi. Polonya’nın Ukrayna’ya Alman yapımı Leopard 2 tankları göndermekte kararlı olduğu da yinelendi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, “Biz Ukrayna’da kan akmasına seyirci kalamayız. Almanya veya Almanya’sız Avrupa bu savaşı kazanmalı. Şayet Almanya bu konuda yakında bir karar vermezse biz gerekirse Almanya’nın izni olmadan da Ukrayna’ya Leopardları göndeririz” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Fransa’da verdiği bir demecinde, Polonya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tankları göndermesi yolunu açacaklarını söyledi. Geçen hafta perşembe günü göreve başlayan Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius da Ukrayna’ya Alman tankları gönderilip gönderilmeyeceğinin bir iki gün içinde açıklık kazanacağını söyledi. Bakan Pistorius, “Bu konuda kararı Başbakanlık verecektir” açıklamasında da bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!