Köln’de hoparlörden ilk ezan sevinci

Güncelleme Tarihi:

Köln’de hoparlörden ilk ezan sevinci
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2022 14:48

Almanya’nın Köln kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii’nde, 2 yıllık proje kapsamında hoparlörden ilk ezan bugün cuma namazı için okundu.

Haberin Devamı

DİTİB Başkan Vekili Abdurrahman Atasoy, cuma günleri için verilen ezan iznini sevinç ve memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Alınan kararın karşılıklı hoşgörü ve kabul zincirinin bir parçası olduğunu belirten Atasoy, şunları söyledi: “Bu aynı zamanda nesillerdir Almanya’da yaşayan Müslümanların Alman toplumunun doğal bir parçası ve kendilerinin buraya ait olduğunun bir ifadesidir. Almanya’da anayasal haklar çerçevesinde ezan konusu Müslümanların hakkıdır. Burada doğup büyüdük, burada yetiştik ve burada dinimizi yaşıyoruz, dolayısıyla buranın bir parçasıyız. Cuma ezanı Müslümanların kendilerini buraya ait hissetmelerinin ve hüsnü kabulün göstergesidir. Bu vesileyle Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’e şükranlarımızı sunuyoruz.”

Haberin Devamı

‘BURAYA AİT OLDUĞUMUZUN SİMGESİ’
Köln DİTİB Merkez Camii’nde cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına ilişkin süreci takip eden Moschee-Forum Direktörü Murat Şahinarslan, 3 Ekim 2021 tarihinde Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’in kentte cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına ilişkin müjde verdiğini söyledi. Köln’de ezan okunabilmesi için istenen şartları rapor halinde yerine getirdiklerini belirten Şahinarslan, detaylar hakkında şu bilgileri verdi: “İki yıllık bir pilot proje için şart koşulan raporlar bilirkişi tarafından hazırlanıp sunuldu. Sadece cuma günlerine özel 12.00 ila 15.00 saatleri arasında 5 dakikayı geçmemek ve komşuları rahatsız etmemek, 100 metre mesafede 60 desibel ses düzeyinin üzerine çıkmamak şartıyla ezan okunacak. 3 Ekim’de düzenlenen Açık Cami Günü etkinliğinde ziyaretçilere ve çevre sakinlerine el broşürleri dağıttık. 12 Ekim tarihinde 2 yıl boyunca cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına izin verilen protokol imzalandı. 13 Ekim’de de çevre sakinlerini davet ederek bilgilendirdik. İznin Mevlid-i Nebi Haftası’na denk düşmesi ve Müslümanların camiye ezan ile davet edilmesi bizim için onur verici. Bu ezan buraya ait olduğumuzun bir simgesidir.”

Köln’de hoparlörden ilk ezan sevinci

Haberin Devamı

İLK EZANI MUSTAFA KADER OKUDU
Köln Merkez Camii’nde ilk öğle ezanı din görevlisi Mustafa Kader tarafından okundu. Köln Merkez Camii’nde okunan ezan, cumaya gelen Müslümanları sevindirdi. Vatandaşlar hoparlörden ezan okunmasından dolayı duydukları sevinci dile getirirken, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’e de teşekkür ettiler.
Aynı zamanda CDU Genel Başkanı olan CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanı Friedrich Merz, kiliselerde nasıl çanlar çalıyorsa, camilerde ezan okunmasının da din özgürlüğünün bir ifadesi olduğunu vurguladı.

Köln’de hoparlörden ilk ezan sevinci

KARŞI ÇIKANLAR DA OLDU
Pilot proje, Köln’ün bağımsız Belediye Başkanı Henriette Reker’in girişimiyle hayata geçirildi. Reker, yaklaşık bir yıl önce cami cemaatlerinin talep etmeleri halinde ve belirli koşullar altında cemaatlerini namaza çağırmalarına izin verileceğini açıklamıştı. Belediye, anayasa ile güvence altına alınan dini uygulama özgürlüğüne atıfta bulundu. Kiliselerde çanlar inananları ibadete çağırmak için çalarken, Müslümanlarda ise camilerdeki ezanın bu amacı yerine getirdiği belirtildi. Ancak, Reker’in kararı Almanya genelinde tartışma yarattı. Projeye karşı çıkanlardan bazıları bunun toplumu böleceğini belirtirken, bazıları ise uyuma engel olacağını savundu. Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst de projeye karşı çıkanlar arasında er alıyor. Köln’de yaşayan Müslümanları, “Köln şehir toplumunun ayrılmaz bir parçası” olarak tanımlayan Reker ise geçen yıl yaptığı açıklamada, “Bundan şüphe duyan herkes Köln’ün kimliğini ve barış içinde bir arada yaşamamızı sorguluyor demektir. Şehrimizde, kilise çanlarının yanı sıra ezan sesinin duyulması, Köln’de çeşitliliğe değer verildiğini ve bu çeşitliliğin burada yaşandığını gösterir” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!