‘Kimseyi yalnız bırakmayız’

Güncelleme Tarihi:

‘Kimseyi yalnız bırakmayız’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2023 15:59

Başbakan Olaf Scholz, hükümet açıklamasında Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen yapılan yardımların sürdürüleceği müjdesini verdi. Muhalefet partileri SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetini ülkeyi çıkmaza sokmakla suçlarken, Şansölye Scholz’un istifasını istediler. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz zehir zemberek sözlerle Scholz’u adeta topa tuttu: “Beceremiyorsunuz.”

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, SPD, Yeşiller ve FDP’nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin uyguladığı politika ve kararlı tutumu sayesinde Almanya’nın pandemiyi ve Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle yaşanan enerji krizini de Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) meydana gelen sel felaketlerini de büyük yaralar almadan atlattığını vurgularken, muhalefet partileri hükümete de Şansölye Scholz’a da ağır suçlamalarda bulundular. Federal Anayasa Mahkemesi’nin 2024 yılına dönük bütçenin anayasaya uygun olmadığı kararından sonra ilk kez hükümet açıklaması yapan Scholz, yeni bütçeyi mahkemenin kararına uygun bir şekilde en kısa zamanda hazırlayıp federal Meclis’e sunacaklarını açıkladı. “Yuttaşlar bize güvensin, biz kimseyi yalnız bırakmayız” diyen Şansölye Scholz, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen, konut yardımının da, çocuk parasının da, öğrenci burslarının da kesintisiz olarak ödenmesine devam edileceği müjdesini verdi. Alman ordusunun daha modern hale getirilmesi için ayrılan 100 milyar Euro hacimli Özel Varlık Fonu’nun da, hem pandemi hem de sel felaketi döneminde hem işletmelere hem de yurttaşlara yapılan 200 milyar Euro hacimli yardımın da kaçınılmaz olduğunun altını çizerken, hükümetin Almanya’yı daha ileri taşımaya ve gelecek nesillere daha refah, daha modern bir Almanya bırakmakta kararlı olduklarını da vurguladı.

Haberin Devamı

‘Kimseyi yalnız bırakmayız’

MERZ: ‘BECEREMİYORSUNUZ’
Hamas’ın rehin tuttuğu Alman vatandaşlarının kurtarılması için gösterilen yoğun çaba nedeniyle Scholz hükümetine teşekkür eden CDU Genel Başkanı ve CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz de, Scholz’a yüklendi.

‘Kimseyi yalnız bırakmayız’

Hükümet açıklamasını içerik olarak boş bulduğunu belirten Merz, Şansölye Scholz’un sergilediği performans açısından SPD’li başarılı başbakan Willy Brandt, Helmut Schmidt ve hatta Gerhard Schröder’le kıyaslanamayacağını söyledi. Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına atıf yaparak “Bu hükümet 15 Kasım’da çökmüştür. Bunun sorumlusu da sizsiniz” diyerek Scholz’a ağır suçlamalarda bulundu. Friedrich Merz, “Siz bundan önceki hükümette Federal Maliye Bakanı olarak görev yaptığınız dönemde başlattınız bu yanlışlıkları. Siz bu işi beceremiyorsunuz. Bu makam size iki numara daha büyük” diyerek Şansölye Scholz’u yalnız hükümeti değil, Almanya’yı da çıkmaza sürüklemekle suçladı.

Haberin Devamı

‘Kimseyi yalnız bırakmayız’

‘İSTİFA EDİN, ERKEN SEÇİM YOLU AÇILSIN’
Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Eş Başkanı Alice Weidel de Scholz hükümetini ‘Yurttaş Parası’ uygulamasıyla Almanya’yı düzensiz göç ve sığınmacılar için daha cazip hale getirmekle suçladı. Weidel, Şansölye Scholz’a “İstifa edin, erken seçim yolunu açın” çağrısında bulundu. Alice Weidel ayrıca hükümeti yanlış politikalarla Almanya’ya Yahudi düşmanı ithal etmekle de suçlarken, “Sığınmacıları lüks otellere yerleştirirken, emeklileri ve yaşlıları ihmal ettiniz. Gelen sığınmacılar yüzünden Almanya’da işlenen cürümler de arttı” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Kimseyi yalnız bırakmayız’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!