Kavgayı çocuklar kazandı

Güncelleme Tarihi:

Kavgayı çocuklar kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2023 14:32

Almanya’da hükümet ortakları Yeşiller ile FDP arasında fakir ve dar gelirli ailelerin çocuklarına daha fazla parasal destek konusundaki görüş ayrılığı yüzünden yaşanan tartışma, Başbakan Olaf Scholz’un devreye girmesiyle sona erdi. Bakanların uzlaşmaya varmaları üzerine ‘Çocuklar Temel Güvenlik Yasası’ ve ‘Kalkınma Şans Yasası’ yolu açıldı. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, varılan uzlaşmayı “Çocuklar kazandı” diyerek özetledi.

Haberin Devamı

 FEDERAL Aile Bakanı Lisa Paus’un (Yeşiller), bakanlık bütçesine daha fazla katkıda bulunması talebini geri çeviren Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in (FDP Genel Başkanı) şirketlere mali destek verilmesini içeren ‘Kalkınma Şans Yasası’ ile ilgili tasarıyı bloke etmesiyle başlayan tartışma, Başbakan Olaf Scholz sayesinde giderildi. Dün (Pazar) akşam Scholz’un da katıldığı toplantıda Lisa Paus ile Christian Lindner, uzun süren pazarlıklardan sonra uzlaşmaya vararak hem fakir ve dar gelirli ailelerin çocuklarına daha fazla yardım yapılmasını içeren ‘Çocuklar Temel Güvenlik Yasası’nın hem de ‘Kalkınma Şans Yasası’nın yolunu açtılar.

ÜÇLÜ BASIN TOPLANTISI
Paus ve Lindner, bugün Federal Çalışma ve Sosyal Bakanı Hubertus Heil ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında uyumlu bir görüntü sergiledi. “‘Çocuklar Temel Güvenlik Yasası’ geliyor” diyen Paus, 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle hayata geçirilmesi öngörülen yasal düzenlemenin çocuk fakirliğine karşı çok önemli bir reform olduğunun altını çizdi. “Biz çocukların yanındayız. Fakir çocukların da” diyen Aile Bakanı, böylece fakir ve dar gelirli ailelerin çocuklarının da geleceklerini daha kolay şekillendirme imkânına sahip olacaklarını vurguladı.
Bakan Lindner de hükümetin Koalisyon Sözleşmesi’nde yer alan hedeflerinden birine daha ulaşılması yolunda önemli bir adım attıklarını söyledi. “Fakirlikle mücadelenin en iyi yöntemi işyeridir, çalışmaktır. O nedenle insanların işyeri bulup çalışmalarına yardımcı olmalıyız” diyen Lindner, bu alanda daha kararlı bir mücadele edeceklerini belirtti. Aynı zamanda çocuklarını tek başına yetiştiren anne-babalara daha fazla katkıda bulunulacağını söyledi.

Kavgayı çocuklar kazandı

Hubertus Heil, Christian Lindner, Lisa Paus

Haberin Devamı

RAKAM SÖYLEMEDİ
Varılan uzlaşmayla SPD’nin mi Yeşiller’in mi yoksa FDP’nin mi kazandığı yönünde tartışmalardan uzak durulmasını isteyen Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil da “Çocuklar kazandı. Hedef çocukları daha iyi korumak. Her çocuk yaşamını şekillendirme hakkına, şansına ve imkânına sahip olmalı. Uzun süreli işsizleri tekrar iş hayatına kazandırmaya önem veriyoruz. Çünkü çocuk fakirliğine karşı en iyi enstrüman iştir, işyeridir. Sosyal devletin görevi, yardıma muhtaç insanlarının yanında yer almaktır. Özellikle de çocuklara sahip çıkmaktır” dedi. Başlangıçta yılda 12 milyar Euro’ya mal olacağını söyleyen ancak daha sonra bu rakamı 7 milyar Euro’ya düşüren Bakan Paus, basın toplantısında herhangi bir rakam vermekten kaçındı. Bu rakamların içinde zaten ödenen çocuk parasının da bulunduğuna işaret ederken, ek olarak kendilerinin bütçesine 2.4 milyar Euro katkıda bulunulacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ÖNCE BAKANLAR KURULU
‘Yurttaş Parası’ olarak çocuk başına reşit oluncaya kadar ödenen ayda 250 Euro’nun, ailelerin sosyal konumlarına göre artırılmasını ve çalışan anne-babaların vergiden muaf kazanç diliminin artırılmasını içeren ‘Çocuklar Temel Güvenlik Yasası’ ile ilgili tasarıya, eyaletler ve yerel yönetimlerin de görüşleri alındıktan sonra kesin şeklinin verileceği açıklandı. Bu yılın sonlarına doğru Bakanlar Kurulu’nun onayından sonra tasarının Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi tarafından da kabul edilip hayata geçirilmesine kesin gözüyle bakılıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!