Kardeşlerin liderlik yarışı

Güncelleme Tarihi:

Kardeşlerin liderlik yarışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 08:53

Almanya'da her 4 yılda bir yapılan genel seçimlere daha tam 3 yıl 4 ay olduğu halde, ‘kardeş partiler’ olarak bilinen Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nde (CSU) başbakan adayı arayışı şimdiden başladı. Tabii böylece ‘kardeşlerin liderlik yarışı’ da.

Haberin Devamı

Kardeşlerin liderlik yarışı
Muhafazakâr kanadın olası başbakan adayları arasında Schleswig-Holstein’da 8 Mayıs’ta yapılan eyalet seçimlerini yüzde 43.4 oy alarak kazanan Daniel Günther’in ismi sık sık telaffuz ediliyor.
Almanya’nın en yoğun nüfuslu eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) bir hafta sonra, yani 15 Mayıs’ta yapılan seçimleri yüzde 35.7’yle kazanan CDU’lu Hendrik Wüst’e “Geleceğin Almanya Başbakanı” gözüyle bakanlar var.
Tabii defalarca denedikten sonra CDU Genel Başkanı seçilmeyi ve yeniden CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı olmayı başaran Friedrich Merz’in bu ‘son fırsat ve şansını değerlendirip’ 2025 yılında yapılacak genel seçimlerde muhafazakâr kanadın başbakan adaylığını kimseye bırakmayacağından da hareket edilmekte.
“Benim yerim Bavyera” dediği halde, geçen yıl yapılan genel seçimler öncesi muhafazakâr kanadın başbakan adaylığına soyunan ancak CDU’nun, Armin Laschet’te ısrar etmesi üzerine vazgeçmek zorunda kalan CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’in yeniden “Ben de varım” demesine kesin gözüyle bakanlar da var.
Hatta Markus Söder’in, ‘kardeş partiler’ arasındaki ‘yazılı olmayan anlaşma’ gereği CSU yalnız Bavyera’da, CDU da Bavyera dışındaki tüm eyaletlerde genel seçimlere girdiği halde, 1980 yılındaki genel seçim öncesi dönemin Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Lideri Franz Josef Strauss gibi “Biz de Almanya genelinde seçimlere katılacağız” tehdidinde bulunarak, CDU’yu ‘dize getirip’ başbakan adaylığını kapacağından hareket edenler bile var.

Haberin Devamı

ANKETLER SÖDER’İ İŞARET EDİYOR
Evet...
Strauss, tehditle adaylığı kaptı ama CDU/CSU seçimlerden ‘en güçlü kanat’ olarak çıktığı halde, ortak bulamadığı için başbakanlık koltuğuna oturamadı.
Gelecek seçimlere daha uzun süre olduğu için şu anda isimleri geçen olası adaylardan hiçbiri de “Ben varım” demiyor haklı olarak.
Ama yapılan kamuoyu yoklamaları, CDU/CSU’lu seçmenlerin Söder’den yana olduğunu göstermekte.
Muhafazakâr kanat seçmenlerin yüzde 34’ü Söder’in, yüzde 24’ü Friedrich Merz’in başbakan adayı olmasından yana.
Daniel Günther’in başbakan adaylığında destek yüzde 13’te kalıyor.
“Hendrik Wüst başbakan adayımız olsun” diyen muhafazakâr kanat seçmenlerin oranı ise yüzde 6’yı geçmiyor.
Tabii önümüzdeki yıllardaki gelişmeler, CDU ve CSU’lu seçmenlerin görüşünü de tutumunu da etkileyecektir.
Şüphesiz onların aday tercihini değişecektir de...
Bekleyip göreceğiz...

Haberin Devamı

SCHOLZ HEP ÖNDE ÇIKIYOR
Ancak yapılan kamuoyu yoklamaları, hangisi olursa olsun, muhafazakâr kanadın olası başbakan adayların hiçbirinin de çeşitli kesimler tarafından yoğun şekilde eleştirildiği halde şu andaki Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz karşısında şansının olmadığını göstermekte.
Forsa tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, “Başbakan direkt halk tarafından seçilse oyumu Olaf Scholz’a veririm” diyenlerin oranı yüzde 42’yi bulurken, Friedrich Merz’e destek yüzde 18’de kalıyor.
INSA tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında da Scholz önde.
“Tercihim Merz” diyenlerin oranı yüzde 15’te kalırken, Scholz’a destek yüzde 26’yı zar zor buluyor.
“Scholz mu, Söder mi?” sorusuna ise seçmenlerin yüzde 29’u Söder, yüzde 32’si de Scholz yanıtını veriyor.
Diğer seçeneklerde ise seçmenlerin yüzde 32’si Scholz, yüzde 12’si Günther, yüzde 32’si Scholz, yüzde 14’ü Wüst diyor.
Bu verilere göre, her ne kadar kamuoyuna açık bir şekilde ilan etmeseler de kendi çevrelerinde yaptıkları toplantılarda “Ben varım” diyen muhafazakâr kanadın olası başbakan adayları arasında yüzde 30’u bile bulmasa da en fazla şans CSU Lideri Markus Söder’e tanınıyor.

Haberin Devamı

‘YEŞİLLER’İ UNUTMAYIN’ MESAJI
Ama seçmenlerin ciddi bir hayal kırıklığı ve güven kaybı yaşadığı da gözden kaçmamakta.
Zira kamuoyu yoklamaları hem Şansölye Olaf Scholz’a hem de muhafazakâr kanadın olası başbakan adaylarından hiçbirine desteğin yüzde 50’yi bile bulmadığını göstermekte.
Ancak aynı kamuoyu yoklamaları, ‘en sevilen politikacılar’ sıralamasında ilk üç sıraya Yeşiller’li Fedearl Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Federal Beslenme ve Tarım Bakanı Cem Özdemir’in yerleştiğini de göstermekte.
Yani bir yerde “Yeşiller’i unutmayın” mesajı verilmekte.
Tüm bu veriler, Almanya’da herkes gibi seçmenlerin kafalarının da şu günlerde çok karışık olduğunu ortaya koymaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!